Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дорж Бату презентує новий роман про буддизм, радянські репресії та дитинство в Бурят-Монголії
Уже за місяць у «Видавництві Старого Лева» побачить світ нова книжка українського письменника бурято-монгольського походження Доржа Бату «Таємниця старого Лами», в основі якої реальні події з життя автора та цілком реальні персонажі. У центрі розповіді – двоє учнів буддійського монастиря (в одному з них читачі впізнають самого Доржа) та їхній наставник Чімітдорж-лама. Це не просто збірка оповідань про Вчителя, як може здатися на перший погляд. Кожен читач знайде у ній щось своє: для когось ця історія привідкриє таємниці Вчення і буддійського світосприйняття. Для когось вона буде екскурсом у жорстокі радянські часи і покаже, що доля усіх народів, які були загнані у СРСР, трагічно схожа. А для когось вона буде просто неймовірно веселою і сумною водночас, детективною пригодою двох хлопчаків та їхнього старого Вчителя Чімітдоржа-лами. Неповторну атмосферу книжки доповнюють чудові ілюстрації Ярини Жук і QR-коди з відеороликами, у яких читач зможе почути живе звучання рідної мови автора – бурят-монгольської.
 
«Ідея написати книжку, у якій фігурував би мій вчитель, виникла після виходу "Франчески. Повелительки траєкторій". Але потім я одразу почав писати книгу "Франческа. Володарка офіцерського жетона". А після неї "Моцарт 2.0" так наполегливо просився на світ, що до думки про нову книгу я повернувся вже після його виходу. Спершу я думав, що оповідок про ламу Чімітдоржа, які я писав у соцмережах, цілком вистачить на книжку. Але коли зібрав їх разом, то побачив, що для книжки цього недостатньо. Я хотів, щоб це була повноцінна повість, а виходила збірка випадкових історій. У пошуках натхнення я знову сів за документи, і одна реальна історія надихнула на сюжет, – ділиться секретами написання книги Дорж Бату. – У книзі дійсно багато автобіографічного. Справа у тім, що добрий текст виходить лише тоді, коли ти досконало знаєш матеріал. Спогади з дитинства у мене дуже яскраві, тож гріх було цим не скористатися».
 
Книга з'явиться на полицях магазинів на початку травня. Одразу після виходу «Таємниця старого Лами» буде доступною також в електронному форматі.
 
«Я дуже довго чекав на цю книжку, адже знав про дитячі роки Доржа Бату у буддійському монастирі від самого автора. Мене як сходознавця цікавили буденні речі: які книжки входили у курс навчання монахів і яким був спосіб життя у монастирі, якою була мова молитов тощо. Тому сам сюжет книжки для мене виявився повною несподіванкою. На моє здивування, він чимось нагадав мені "Пригоди Тома Сойєра" Марка Твена, але перенесені в азійські простори та реалії», – сходознавець та журналіст Олексій Коваль.
 
«Намагаючись зафіксувати свої відчуття від книжки "Таємниця старого Лами", я написав п’ять слів: учитель, друг, шлях, сансара, дитинство. А коли написав їх, зрозумів, точніше, відчув, що бракує шостого слова ніжність. І дописав ніжність, бо, можливо, це головне відчуття, яке у мене виникло після прочитання. Цю книжку можна порівняти із пригодницькою стрічкою з життя двох друзів, яку розказав один із них. Той друг, який любив дивитися на зірки неподалік Улаан-Уде, лежачи в степу, там, де зірки водночас і високо, і низько над головою», – актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв.
 
«Маленька книжечка з глибинним змістом. Екскурс у дитинство автора раптово виявляється ще й збіркою буддійської мудрості. Буквально із кожного розділу хочеться запам'ятати й зберегти цитату. Але не варто сприймати "Таємницю старого Лами" лише як добродушну оповідь про життя юнаків у монастирі, бо всередині повісті на вас чекає справжній детектив», – співачка Христина Соловій.
 
Дорж Бату (Андрій Васильєв) — український письменник бурято-монгольського походження. Громадянин США. Автор дилогії «Франческа. Повелителька траєкторій» і «Франческа. Володарка офіцерського жетона» та роману «Моцарт 2.0». Народився і виріс в Бурятії, закінчив Бурятський державний університет. За освітою історик-сходознавець, спеціаліст з історії Китаю. Одружився з американською дизайнеркою українського походження Яриною Жук і 2002 року переїхав жити до України. Виховують двох доньок, Софію та Христину. Працював телевізійним журналістом на загально­національних каналах «1+1» та «Інтер». Переїхавши до США, працював кореспондентом «Голосу Америки» та «ТСН». Член Медіакорпусу ООН. У 2013 році покинув журналістику і став працювати у авіакосмічній галузі. Нині Дорж Бату – математик, спеціаліст з траєкторій космічних апаратів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage