Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Сьогодні, 9 березня, комітет Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав переможців. І в номінації «Література» перемогу здобув Дмитро Лазуткін з поетичною збіркою «Закладка», що побачила світ у «Видавництві Старого Лева»! Щиро вітаємо!

   

«Закладка» — це книга таємниць, відкриттів та болісних прозрінь. Притаманні автору прозорість і влучність поетичного слова набувають у новій збірці Дмитра Лазуткіна повноти зрілого звучання. Тексти, написані перед 2022 роком, наповнені передчуттями, котрі подекуди нагадують пророцтва. Поезія, яка народжувалася потім, — абсолютно інший спосіб ліричного висловлювання. Тут немає місця римам, а жорсткий порядок слів віддзеркалює реальність. Вочевидь робота автора воєнним кореспондентом вплинула на сюжетну лінію, яка поєднує розірвані клаптики правдивих і безжальних історій.

   

Також оголосили ще одну переможницю в номінації «Література» та лауреатів у номінаціях «Публіцистика, журналістика», «Музичне мистецтво», «Візуальне мистецтво» та «Театральне мистецтво»:

— поетеса, морська піхотинка Ярина Чорногуз за поетичну збірку «[dasein: оборона присутності]» (номінація «Література»);

— Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (номінація «Публіцистика, журналістика»);

— співачка Джамала за альбом Qirim (номінація «Музичне мистецтво»);

— композиторка Кармелла Цепколенко за кантати «Читаючи історію», «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?», дуель дует №14, симфонія №5 (номінація «Музичне мистецтво»);

— вистава «Конотопська відьма» Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка (номінація  «Театральне мистецтво»)

— художник Андрій Єрмоленко за серію робіт «Ukrainian resistance // Український опір» (номінація «Візуальне мистецтво»).

  

Шевченківська премія — державна нагорода України, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Також цьогоріч на перемогу у номінації «Публіцистика, журналістика» претендував Олександр Михед і його книга «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення», що виходила друком у «Видавництві Старого Лева».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage