Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Історія для підлітків «Кеди в небі» Віталіни Макарик – історія про дорослішання та ставання сильнішою. А ще про підтримку, дружбу та людей, які допомагають випірнути з дна горя. Чи складно писати історії для підлітків? Чим авторка схожа з головною героїнею? Як повертати себе до життя та відкриватись людям та світу? Про це та не лише розповіла авторка Віталіна Макарик на презентації книги у межах фестивалю Форум Видавців. Модерувала розмову Наталка Малетич.  

Про книги для підлітків


Писати для підлітків дуже складно і відповідально. З одного боку ці тексти допомагають випустити на волю 15-річку в мені на волю. А з іншого боку – це дуже відповідально. Підлітки – дуже тендітні душею, вразливі, але в багатьох моментах достатньо сильні. Це все треба відчувати і враховувати.  
Коли я  починала писати книгу – вона була значно темніша. Її героїні було складно. Але у неї трапляються люди, які простягають їй руку допомоги. Ці люди підштовхують нас до світла.


Про схожість з головною героїнею


Те, як головна героїня переживає важкі моменти, списані з того як важкі моменти проживала я. Також я їй позичила свої музичні вподобання. Є певні епізоди, як вона поводить себе у різних ситуаціях, і я ловила себе на думці, що повела б себе так само як вона. Але є моменти, в яких ми і не схожі. Моя героїня страждала від булінгу. Я теж це переживала. Але у мене не було бажання закритися в шкарлупку, я хотіла давати відсіч. А моя героїня інша, вона непомітна, вона вважає, що поки тебе не бачать – менше шансів, що тобі зроблять погано. Для моєї героїні способом повернутись собі видимість стають червоні кеди. Вона починає триматись за цей маленький промінчик сили. Це дає їй такий радісний момент і помалу по крихті радості вона вибудовує те, що втримує її в житті та дає відчути радість життя.


Про шляхи виходу з горя


Важливо, щоб поряд були рідні або близькі, за яких можна буде триматись фізично і психологічно. Це найголовніша відповідь. Тому що немає нічого надійнішого, ніж небайдужа рука, за яку можна триматись. Стосунки допомагають випірнути з горя та відчути себе цінною Не лише для родини, а й для інших людей. Це додає героїні відчуття, що її люблять, цінують і що вона не сама







Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage