Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дітям про тварин: любити, знати, захищати
Усі різні, усі рівні. Про це знають, здавалося б, і діти, і дорослі. Знають, але чомусь дуже часто забувають. Так само забувають і те, що, крім людей, на планеті повно інших повноправних мешканців, які часто-густо страждають і потерпають через нашу необережність, необізнаність і байдужість. Аби бодай трошечки відновити справедливість, ми підготували для вас огляд найцікавіших дитячих книжок, здатних не просто відчинити двері до таємничого й дивовижного світу природи та розповісти про тварин не гірше, ніж Animal Planet, але й переконати у тому, що усі вони — великі та маленькі, повзкі та слизькі, волохаті та хвостаті, вухаті та зубаті — заслуговують на нашу любов та повагу, а деякі з них буквально потребують допомоги.
 
Міра Київська, Букмоль
 
книжки про тварин, захист тварин, цирк без тварин, енциклопедії для дітей, енциклопедія для школярів, дитячі книжки про тварин, червона книжечка, Медаль Кейт Ґріневей, анімаліум, стів дженкінс, звірі, рабарбар, книголав, факти про тварин, біологія, зоологія
 
«Світ тварин» Рут Мартін і Алана Сандерса
3+
 
«Світ тварин» Рут Мартін і Алана Сандерса — це вже друга видана у «Книголаві» книжка з серії «Маленькі дослідники», що чудово годиться для того, щоби ближче познайомити малюків із найпопулярнішими героями тваринного світу.
 
Як і в «Моєму дивовижному тілі», у цій картонці читачі знайдуть понад 30 «віконець-відгорталок», зазираючи до яких, зможуть дізнатися чимало нових і цікавих фактів про різних тварин, про те, що вони вміють, про середовища, в яких живуть, про їхні потреби, а також про улюблені справи та страви.
 
Книжка має шість розгорток, які розповідають про братів наших хвостатих, дзьобатих, рогатих і лускатих, зокрема про домашніх улюбленців, про свійських тварин, про мешканців джунглів, крижаної Арктики, піщаної пустелі, узбережжя й океанів, а також тварин, які потребують особливої уваги та піклування.
 
Приємно, що автори видання подбали про те, щоби книжка викликала у читачів насамперед інтерес до тваринного світу і зробили її не стільки розумною, пізнавальною та серйозною, скільки легкою, простою та смішною. Втім, попри те, що об’єм тексту у книжці відносно маленький, факти дібрані справді цікаві та зрозумілі дітям від 3-х років, а грайливі та кумедні ілюстрації Алана Сандерса додають книжці особливого шарму. 
Оскільки видання розраховане на дошкільнят, розповідаючи, наприклад, про ферму, турботлива Рут Мартін уникає деяких «незручних» моментів і не згадує про те, що відбувається з більшістю її мешканців «потім». Але про «потім» ліпше поговорити після читання. Чи не так?
 
«Анімаліум» Дженні  Брум та Кейті Скотт
6+
 
 
І коли ми вже згадали про «Анімаліум» Дженні Брум та Кейті Скотт, то маємо розповісти про нього трохи більше, адже на початку вересня 2017 року переклад цього світового бестселера з’явився у «Видавництві Старого Лева» і вже встиг підкорити чимало сердець маленьких і великих українських книголюбів.
 
Для початку варто визнати, що ця енциклопедія одразу ж привертає до себе увагу. Як через формат та чудову поліграфію, завдяки яким книжку буквально не хочеться випускати з рук, так і через вишукані ілюстрації Кейті Скотт — майже класичні, що для сучасної дитячої літератури не зовсім звично… Та, власне, саме стиль ілюстрацій — лаконічних, виконаних у приглушеній і дещо тьмяній бежево-коричнева кольоровій палітрі — і створює ту магічну та водночас серйозну атмосферу музею, яким, за задумом творчинь, є ця книжка. Великого старовинного музею, що знайомить своїх відвідувачів із дивовижними, різноманітними та загадковими братами нашими меншими, колекція яких містить понад 160 «екземплярів».
 
Після невеличкого вступу — такої собі пояснювальної записки — на читачів очікує справжня мандрівка до сповненого несподіванок світу тварин: спершу експозицією під назвою «Древо Життя», а далі – розгортками-галереями, присвяченими різним царствам, підцарствам, класам, підкласам і типам різноманітних тварин, зокрема безхребетним, рибам, амфібіям, рептиліям, птахам та ссавцям. 
Оскільки інформацію про тварин впорядковано відповідно до класифікації, що використовується у більшості підручників, а самі тексти містять чимало специфічних і не завжди знайомих пересічним читачам термінів, чи не найбільше «Анімаліум» припаде до смаку школярам і школяркам, а також уже дорослим шанувальникам тваринного світу. Однак, дошкільнят вона також не залишить байдужими, позаяк малюнки Кейті Скотт і справді дуже симпатичні.
 
«Книга про тварин» Стіва Дженкінса
3+
 
Енциклопедія Стіва Дженкінса — ще один musthave для дитини, яка ще вчора гризла картонки Еріка Карла та Юсуке Йонедзу, а сьогодні вирішила поласувати чимось новим, насиченим і не менш смачним. На відміну від багатьох побачених мною енциклопедій, сторінки  «Книги про тварин» не переобтяжені ні текстом, ні візуальним контентом. 
 
Перш за все, цікавість викликають ілюстрації, лаконізм яких дозволяє легко впізнавати/вивчати різних тварин, а своєрідна колажна текстурність спонукає уважно розглядати їх міліметр за міліметром. Чергуючи сторінки з різним тлом, зображуючи тварин або їхні частини реалістичного розміру, майстерно використовуючи колір, форму та інші можливості звичайної книжки Стів Дженкінс маніпулює читачем, не дає йому навіть малюсінького шансу знудитися і втратити увагу.
 
Ще однією беззаперечною принадою книжки є її структура та, власне, сам текст. Енциклопедія містить факти про понад 300 тварин — як звичних нам собак, котів, кроликів, бджіл та комарів, так і екзотичних казуарів, броненосців, качкодзьобів, маргаїв та інших — знайомитися з якими пропонується через зрозумілі дитині поняття, прості таблиці та порівняння. І, що найважливіше, як і годиться автору хорошої дитячої енциклопедії, Дженкінс намагається, головним чином, зацікавити свого читача дивовижним навколишнім світом і його мешканцями, а не втиснути йому якомога більше інформації. 
Приємним бонусом є розповідь автора про процес створення колажів наприкінці енциклопедії. Таким чином діти можуть не тільки довідатися купу цікавого про братів наших менших (чи більших?), але й спробувати «намалювати» тих, що зацікавили найбільше.
 
«Червона книжечка» Анни Копилової та Олени Васик
7+
 
Написана Анною Копиловою та намальована Оленою Васик «Червона книжечка» — це скорочена версія «Червоної книги України», завдяки якій діти можуть ознайомитися з переліком рідкісних рослин і тварин України, довідатися, чому ці тварини та рослини опинилися на межі зникнення, а також дізнатися, що потрібно робити або, навпаки, не робити для того, аби врятувати їх та інших представників флори і фауни від такої долі.
 
Як і в енциклопедії Стіва Дженкінса, особливої уваги у «Червоній книжечці» заслуговують цікавий дизайн та класичні натуралістичні ілюстрації Олени Васик — перше, що помічають і діти, і дорослі. Приємно, що тварини й рослини, яким на теренах України сьогодні місця «не вистачає», на сторінках книжки займають поважні провідні місця: кожній відведено цілу сторінку, кожну супроводжує українська й латинська назва, коротка характеристика та інформація про ареали.
При цьому стилістика самих ілюстрацій — дуже віддалено схожих із малюнками Кейті Скотт з енциклопедії «Анімаліум», що увійшла до довгого списку номінантів на Медаль Кейт Ґріневей у 2016, — дозволяє дітям легко впізнати зображених тварин та рослин у реальному житті, а біле тло з контурними, майже непомітними малюнками середовища, у якому вони знаходяться,  так і хочеться «заповнити» як не кольоровими олівцями, так уявою.  
 
Кілька слів слід сказати і про невеличкий порадник, розміщений наприкінці книжки. Дітям, а разом з ними і дорослим, пропонується не просто дізнатися про те, що тварини та рослини потребують їхнього захисту (очевидно ж, що у сьогоднішньому світі його потребують абсолютно уся жива природа), але й зробити для цього кілька простих кроків, як от економити воду, сортувати й правильно утилізувати сміття, саджати дерева та квіти тощо.
 
 
«Тваринопедія» Адрієнн Барман
3+
 
Енциклопедія «Анімаліум» є своєрідним музеєм тварин, а книжка Адрієнн Барман «Тваринопедія» чи не найбільше нагадує звірине талант-шоу. Напрочуд яскраве шоу, що завдяки неабиякій харизмі та просто безмежному спектрові емоцій (від подиву та радості до злості й легкого божевілля) учасників, гарантовано викличе цікавість і захват як у наймолодшої читацької аудиторії, так і у дорослих.
 
На цупких сторінках цього барвистого видання тварини вихваляються своїми дивовижними вміннями: хтось вражає архітектурним хистом, хтось вигадливим маскуванням, хтось вмінням затримувати дихання, хтось дивує своїми розмірами, хтось довжиною шиї, а хтось балакучістю. Саме за цими та іншими «талантами» усі 600 із гаком тварин і «впорядковані» на сторінках цієї дитячої енциклопедії. Кожному вмінню чи особливості присвячено кілька сторінок, на яких тварини об’єднані не лише ідейно, але й спільним тлом, яким для когось є гори, для когось пустеля, а для когось нічне озеро, палітрою кольорів (так, Королівські тварини з’являються перед читачем у жовтих і жовтогарячих променях слави, Колючі — у м’яких блакитних хмаринках, а на агресивності Лютих акцентує увагу червоний) чи просто композиційно, як от лемур, бородата агама, імпала, анчоус, сурикат, мандрил та інші Товариські створіння, що дещо несподівано подружилися одне з одним у кількох «кубельцях».
 
Коли вже говорити про текст, то він у книжці майже відсутній. Крім заголовків і назв тварин маємо лише коротесенькі факти про ті чи інші таланти та і їх можна знайти не про всіх героїв — хіба ж потрібні якісь коментарі, коли мова йде про рожевих симпатяг, синіх красенів чи майстрів маскування? Втім, саме через це книжка якнайкраще пасуватиме для спільного з батьками читання-розглядання, яке супроводжуватиме бурхливе обговорення з купою запитань і відповідей.
Особливо ж, коли мова йтиме про провісників нещастя (А чи всі герої цієї рубрики опинилися там справедливо? Чи можливо убезпечити себе від дійсно загрозливих і водночас не нашкодити їм?), міфічних створінь (З яких легенд, міфів та казок ми їх знаємо? Чим вони знамениті? Чи схожі на справжніх тварин?) і, звісно, що рідкісних тварин, що перебувають під загрозою зникнення і потребують нашої допомоги та захисту.
 
Тож, якщо гортаючи «Анімаліум», можна відчути себе чи то дослідником, чи то науковцем, то енциклопедія Адрієнн Барман допомагає бодай «на відстані» потоваришувати з різними екзотичними та цілком звичними нам звіринками, зрозуміти їх та побачити у них щось близьке, знайоме і дуже «людське». І ця простенька особливість видання, як і соковиті та смішні ілюстрації Адрієнн Барман, є неабияким бонусом, позаяк після прочитання та розглядання книжки не полюбити її героїв просто неможливо.
 
«Врятуй тварин» Патріка Джорджа
3+
 
 
Остання книжка з цієї добірки створена для того, щоби навчити дітей любити та захищати тварин. За допомогою одних лише малюнків вона доносить до читачів незмінно актуальні заклики-гасла на кшталт «за цирк без тварин», «за дельфінарії без дельфінів», «за одяг без хутра та шкіри», «за їжу без м’яса», «за вулиці без безпритульних собак» тощо. Так-так, мова про бестселер Патріка Джорджа «Врятуй тварин» — інтерактивну книжку-картинку, кожну розгортку якої присвячено певному виду тварин, життя яких так чи інакше залежить від людини. На лівій сторінці зображено природне для тварини середовище або ж і самих тварин на волі. На правій — звірятко у світі людей: на арені цирку, за ґратами зоопарку, на бійні, на комірі пальта тощо.
 
Але родзинка книжки саме в тому, що читачі можуть буквально змінити ситуацію і легким порухом руки врятувати тварину, адже зображення з нею нанесено на прозору плівку, після перегортання якої відбувається повернення поневоленої тваринки до її природного середовища. 
І якщо після повернення тварин ліва сторінка виглядає повніше та гармонійніше, то права стає чудовим підтвердженням того, що життя без експлуатації тварин також можливе: усмішки не зникають з облич відвідувачів аквапарку після «зникнення» кита, кімната не стає менш затишною без тигрової шкіри, а гламурна пані не перестає бути модницею, коли з її пальта забирають лисичку. Усе це допомагає читачам співпереживати героям і водночас усвідомлювати, що тварини існують для себе, а не для задоволення людських потреб.
 
Для дитини така інтерактивна книжка є чудовою можливістю стати, хоч поки й лише у книжці, але рятівником або рятівницею тварин, відчути зв’язок із пухнастими, зубатими та лускатими створіннями, а також замислитися над тим, наскільки по-різному людина може впливати на навколишній світ та його мешканців.
 
Архітектори у світі тварин, Даніель Нассар, Хуліо Антоніо Бласко
Лікарі у світі тварин, Енджі Тріус, Марк Дорані, Хуліо Антоніо Бласко
6+
 
Куди легше почати любити та поважати «братів наших менших», якщо вмієш справді бачити у них братів — таких же створінь, як і ти. Просто зовсім трошечки інших. І з такої точки зору намальовані іспанським ілюстратором Хуліо Антоніо Бласко пізнавальні книжки «Архітектори у світі тварин», яку написав архітектор Даніель Нассар, та «Лікарі у світі тварин», текст до якої створили лікар—ветеринар Енджі Тріус і хімік—невролог Марк Дорані, — чудова можливість нарешті навчитися цього, збагнувши, що між тваринами та людьми можна знайти ціле море паралелей.
 
Як будують свої домівки бджоли, метелики, павуки, бобри, шимпанзе і навіть колібрі? «Архітектори у світі тварин» познайомить дітей із 14-ма різними видами тварин і їхніми абсолютно унікальними архітектурними підходами. Адже зі сторінок цієї енциклопедії можна дізнатися не тільки про самих тварин, але й про те, які вони будують собі житла, як вони їх будуть і що для них відіграє найважливішу роль — захист від найнебезпечніших ворогів, комфортність, вишуканий декор чи, може, красивий краєвид? 
Кожній тварині—архітектору присвячується окрема розгортка з планом проекту її будинку, короткою характеристикою самої тварини, та інформацією про те, які матеріали використовуються для цього будівництва.
 
Майже ідентична за композицією енциклопедія «Лікарі у світі тварин», крім того, що розповість про різних тваринок, пташок і комашок, допоможе дітям та їхнім батькам переконатися в тому, що навіть давно знайомі нам коти, мурахи, собаки та сойки насправді винахідливі та геніальні лікарі, у яких є чому повчитися — приміром, уважніше ставитися до свого здоров’я.
 
Чи не будуть діти після читання книжки їсти глину, гравій та вилизувати рани? Хто його знає. Але розуміти поведінку братів наших менших ніколи не зайве. Та й загалом, обидві книжки допомагають побачити у такому загадковому світі навколо нас логіку.
 
«Гніздо галасливе», «Жук полохливий» та «Метелик неквапливий» Діанни Гуттс Астон і Сильвії Лонґ
3+
 
Серія популярних у США пізнавальних книжок від письменниці Діанни Гуттс Астон і художниці Сильвії Лонґ, що в українському перекладі Володимира Чернишенка протягом року з’явилася у повному складі з шести книжок — «Гніздо галасливе», «Жук полохливий», «Метелик неквапливий», «Яйце безмовне», «Насіння сонливе» та «Камінь живий» — у видавництві «Навчальна книга-Богдан», цікава й оригінальна насамперед своєю концепцією. Як і в «Тваринопедії» Адрієнн Барман та проілюстрованих Хуліо Антоніо Бласко книжках про тварин архітекторів і лікарів, за основу у цих виданнях взято не звичну для енциклопедій біологічну класифікацію, а різні особливості, що якнайкраще переконує у тому, що світ природи розмаїтий, захопливий, сповнений несподіванок і загадок.
 
Уже з назви книжки можна здогадатися, що у «Гнізді галасливому» такою особливістю стає тип «помешкання» — галасливі, тихі, затишні, велетенські, крихітні колючі, паперові, гарячі, бруднющі та інші всеможливі гнізда, розповідаючи про які, авторки знайомлять читачів не лише з птахами, які першими спадають на думку при слові «гніздо», але і з комахами, рибами, ссавцями, гризунами… і навіть черепахою та алігатором. Тоді ж як у книжках «Жук полохливий» та «Метелик неквапливий» основою композиції стають прикметні та цікаві риси різних жуків та метеликів, що стосуються як самих комах (як вони з’являються на світ, де живуть, як виглядають, чим харчуються тощо), так і їхньої ролі безпосередньо у житті людини та у світі загалом.
 
Приємно, що у всіх книжках тексти і на стилістичному, і на змістовому рівнях справді легкі та зрозумілі, тож можна не вагатися та сміливо читати їх разом із дошкільнятами. А після читання — вирушати на пошуки метеликів, жуків і гніздечок, адже красиві реалістичні акварелі Сильвії Лонґ не тільки роблять інформацію про світ природи «смачнішою» для «вживання», але й допомагають отримати уявлення про те, як цей світ виглядає. 
Наостанок варто сказати про ще одну перевагу книжок Діанни Гуттс Астон і Сильвії Лонґ, а саме про те, що більшість «героїв» їхніх книжок — це ті створіння, яких ми часто не помічаємо і не розрізняємо. Але, гортаючи ці вишукані енциклопедії, не важко запам’ятати, що різними та водночас рівними на цій планеті є геть усі, навіть комашки.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage