Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дітям і не тільки. 9 книжок, із яких варто почати вивчати мистецтво
Відвідування з дітьми музею, галереї чи театру може стати ще тим челенджем. Наглядачі сердито буркотять «Не бігай! Не чіпай! Не галасуй!», відвідувачі кидають осудливі погляди, а гіди проводять настільки довгі екскурсії, що голосити хочеться вже вам – такі реалії багатьох закладів культури.
 
Polina Limina, bit.ua
 
Однак зацікавити дитину та прищепити їй любов до мистецтва значно легше, ніж це може здатися на перший погляд. У цьому допоможуть спеціальні видання, які захопливо розповідають про колекції українських музеїв, таємниці популярних творів і особливості дитячого сприйняття світу. Але кожне з них буде корисне й для дорослих.
 
Подорожі музеями
 
«АБЕТКА» ВІД ВИДАВНИЦТВА «ОСНОВИ», 2016
 
«А» – це артист, «Є» – єгиптянин, ну а «Я» – янгол. Кожна з літер у цій мистецькій абетці проілюстрована фрагментом кратини з багатої колекції Музею Ханенків. Тож дитина зможе не лише вивчати букви й нові слова, але й одразу ж звикне до вишуканого мистецтва від античности до модерну. А ще створити власні асоціації з творами Пітера Рубенса, Франсіско Гої чи Пітера Брейгеля.
 
Цікавим і пізнавальним квестом може бути похід прямо до Музею Ханенків разом з абеткою (Київ, вулиця Терещенківська, 15). Його збірка – одна з найповнішних в Україні колекцій зарубіжного мистецтва, тож музей справді унікальний. Із дитиною можна знаходити картини з книжки, літери до яких ви вже вивчили – так і алфавіт повторюється, і формується візуальний смак.
 
«ГРА В МУЗЕЙ» ВІД ВИДАВНИЦТВА СТАРОГО ЛЕВА, 2018 
 
Коли будете у Львові, обов’язково завітайте до Львівської галереї мистецтв (вулиця Стефаника, 3). Це можливість побачити
класичні твори з європейських країн: Італії, Іспанії, Нідерландів, Німеччини та Польщі. Серед гучних імен – Пітер Рубенс і Хосе де Рібера.
 
Однак у великій колекції можна загубитись, а кожну картину досліджувати десятиліттями – тож до відвідування з дитиною варто підготуватися завчасно, бо запитань «а чому?» і «що це?» виникне багато. Для цього мистецтвознавиці Наталія Космолінська та Ірина Магдиш підготували книжку «Гра в музей». Розпочинається вона зі словника, який пояснює, що таке мистецтво, картини, жанри, музеї. А далі викладені історії, побудовані на асоціаціях, про твори з галереї, подано список цікавих фактів і поради батькам, про що можна поговорити з дитиною перед картиною.
 
«МІЙ МУЗЕЙ» ВІД ВИДАВНИЦТВА «ОСНОВИ», 2018
 
Із цим інтерактивним зошитом варто прямувати до Національного художнього музею України (Київ, вулиця Грушевського, 6). У книжці використано понад 50 робіт із колекції головного музею країни, які потрібно не просто розглядати, а безпосередньо взаємодіяти з ними та виконувати різні вправи. Підназва зошиту – «Пиши, малюй і вирізай» – пояснює, які це будуть активності.
 
Але навіть якщо до НХМУ потрапити не вийде, «Мій музей» допоможе дітям зрозуміти, що таке музей і яке мистецтво в ньому буває. Орієнтовний вік читачів книжки – від 7 до 15 років.
 
Про художників і картини
 
СЕРІЯ КНИЖОК «КНИГА ПРО КАРТИНУ» ВІД NEBO BOOKLAB PUBLISHING, 2016
 
Ця серія складається з трьох книжок, кожна з яких у форматі подорожі розповідає про певну картину. «Три життя кота Васіки» пропонує занурення в картину «Дівчина з кішкою» Івана Крамського, яка зберігається в Київській картинній галереї, «Портрет малої Олі» надихається твором Тетяни Яблонської «Застудилася», а «Перше мереживо Стефанії» створена за мотивами «Портрету дівчини» Отто ван Вейна з колекції Музею Ханенків.
 
Мета цих книжок – не відтворити біографію чи історичну правду, а радше створити асоціації та ввімкнути фантазію маленьких читачів і читачок. Авторки вигадують альтернативні історії картин і пов’язують життя своїх персонажів із творчістю художників. Для дітей (і для багатьох дорослих) такий підхід – важливий, бо відкриває двері до власних інтерпретацій мистецтва.
 
«ОЦЯ МАРІЯ ЗВІРІВ МАЛЮВАЛА» ВІД ВИДАВНИЦТВА «ВИДАВНИЦТВО», 2019
 
Здається, всі бачили дивовижних істот Марії Примаченко, однак біографію художниці знає не так багато людей. Нова книжка зображує дитинство Примаченко у вигляді пригодницької казки. Маленька Марія бореться з хворобою та водночас відкриває для себе світ мистецтва. Вона відчуває на собі погляди фантастичних і таємничих звірів із лісу поряд із її селом, тож починає знайомитися з ними за допомогою фарб і власної уяви.
 
Ілюстрована історія зворушує та надихає. Вона демонструє, наскільки велику силу мають мрії та бажання, а також показує: Марія Примаченко може бути рольовою моделлю для багатьох дітей. У книжці вона захистила мешканців села Болотня завдяки своїм малюнкам, а в реальності вплинула на історію українського мистецтва. 
 
Про мистецтво загалом
 
ФРАНСУАЗА БАРБ-ГАЛЛЬ «ЯК РОЗМОВЛЯТИ З ДІТЬМИ ПРО МИСТЕЦТВО» І «ЯК РОЗМОВЛЯТИ З ДІТЬМИ ПРО МИСТЕЦТВО ХХ СТОЛІТТЯ» ВІД ВИДАВНИЦТВА СТАРОГО ЛЕВА, 2016
 
Ці книжки стали бестселерами і must read щодо розмов із дітьми про мистецтво. «Чому деякі картини негарні?», – запитує уявна дитина в серії щодо робіт Пікассо чи Шагала. А деякі з питань часто ставлять собі й дорослі: «Хіба я не намалюю,
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
як Малевич?» чи «Чому в Мона Лізи немає брів?»
 
Авторка дає поради, як батьки можуть допомогти дитині під час знайомства з мистецтвом. Адже не завжди у вас будуть готові й вичерпні відповіді на тисячі «чому?». І в цих випадках варто стимулювати уяву дитини, спонукати її до творчого мислення. Барб-Галль зображує різні варіанти такого спілкування на конкретних прикладах із мистецтва.
 
Є можливість, що цими книжками ви зачитаєтесь настільки, що самі побіжите по-новому дивитися на картини в найближчому музеї. Адже поради універсальні для всіх: відкинути старі упередження, відкрити нові перспективи та не боятися висловлювати власну думку.
 
МАЙКЛ БЬОРД «ЗОРЯНА НІЧ ВАН ГОГА ТА ІНШІ ОПОВІДАННЯ» ВІД NEBO BOOKLAB PUBLISHING, 2018
 
Ця книжка – справжня історія мистецтва для дітей. Автор починає свою розповідь від печерних художників і завершує 2014 роком. Читач зможе дізнатися як про давньоєгипетських митців, Дієго Веласкеса чи Гюстава Курбе, так і про Василя Кандинського, Фріду Кало й Джексона Поллока.
 
Просто про складне – головний принцип книжки. Кожен розділ – цікава пригодницька історія, не без вигадок і художніх фантазій. Митці потрапляють у життєві ситуації (дедлайни, любовні інтриги, сімейні сцени), говорять сучасною мовою та загалом поводяться як популярні герої. Це дозволяє дитині з легкістю ставитися до мистецтва й не вважати його чимось далеким, нудним і надто обтяжливим. Мова та переклад видання підходять для того, щоб читати історію мистецтв дітям вголос, але деякі моменти можуть бути настільки захопливими, що слухачі не захочуть засинати.
 
Усі ці книжки – це прекрасна можливість не лише навчити дитину, але й навчатися самому. І постійно шукати відповіді на запитання, які ставить перед нами мистецтво.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage