Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«У світлі світляків. Там, де тиша» – заключна частина трилогії «У світлі світляків» авторства Ольги Войтенко. Нещодавно авторка презентувала її на інстаграм-сторінці Старого Лева у товаристві модераторки Олі Русіної. Гості поговорили про дорослішання героїв та читачів, ґаджети, світло й темряву, підліткову літературу та творчі плани. Ми зібрали для вас кілька уривків із розмови.

Про роботу над трилогією «У світлі світляків»

Склалась така ситуація, що я почала писати цю історію про одне, а закінчила про інше. Поки пишеться трилогія, проходить багато часу, ти постійно думаєш над однією темою, ти переосмислюєш її, ростеш. Щось тобі підказують герої, і виходить, що навіть контекст світу, в якому я починала писати, зовсім відмінний від того, в якому я закінчила писати. Світ зараз інший, він змінився.

 

Про дорослішання героїв

Мої герої ростуть, як і читачі. Я початково думала про те, що герої зайдуть в історію одні і такими ж залишаться. Але це історія про дорослішання, і вони дорослішають. Я розуміла, що не можу лишити їх такими, якими вони є на початку розповіді. І тому атмосфера книги змінюється так, як змінюються герої книги: вони ростуть, починають розуміти певні речі, і тому сама книжка та історія стає більш дорослою. На початку ця книжка була для дітей, а далі вона стала книгою для «дорослих» дітей, які шукають себе та своє місце в житті.

 

Про романтичні історії в книгах для підлітків

Я насправді не хотіла проговорити по це так. Я не настільки сфокусована на темі кохання, як люблять робити в книжках. Для мене все зрозуміло, і між героями все зрозуміле. Я намагалась не виходити на це прямо і говорити опосередковано. І мені це подобається. Бо щойно я заходила в якісь романтичні сцени – вони мені не подобалися, мені здавалось, що вони випадають. Спочатку ми розуміємо, що між Тімом і Євою-Лізою дружба, але ці почуття, ці стосунки ростуть. Там немає крапки у цих стосунках, вони змінюються і, можливо, розквітнуть колись.

 

Про фідбек від читачів

Кожен читає книжки про щось своє і знаходить там щось своє. Іноді навіть знаходить те, чого ти як автор не закладав, і в той же час не знаходить те, що ти поклав на видному місці. Інколи після відгуків читачів ти для себе відкриваєш такі речі, про які навіть не думав, а людина їх там відчитала. І це дуже круто. Книжки ж пишуться підсвідомо, потоком, у мене немає схеми – я йду за героями, і тому там багато підсвідомих речей.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage