Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

ЦРУ використовувало твір Пастернака як збою у холодній війні
Нещодавно розсекречені документи у США свідчать про те, що ЦРУ використовувало роман «Доктор Живаго» Бориса Пастернака як зброю в ідеологічній боротьбі з Радянським Союзом.
 
Історію про життя лікаря і поета Юрія Живаго Пастернак хотів опублікувати в Радянському Союзі, проте, як відомо, його твір не пропустила цензура. Тому письменник надіслав книгу до італійського видавництва, що дало можливість опублікувати роман на Заході.
 
ЦРУ використовувало роман не стільки за його змістову цінність, скільки через неможливість його публікації на Батьківщині автора. «У нас є можливість змусити громадян СРСР замислитися над діями їхньої влади. Бо літературний твір одного з найвідоміших російських письменників недоступний у його країні, його мовою і для його народу», - говориться в одному із розсекречених документів.
 
ЦРУ опублікувало роман «Доктор Живаго» російською мовою у твердій палітурці та мініатюрний кишеньковий варіант у видавництві Нідерландів, щоб відвести від себе усі підозри. Книги були поширені у 1958 році у Брюсселі на Всесвітній книжковій виставці серед радянських туристів та посадових осіб.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage