Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Читачі сприймають наукову фантастику менш серйозно, ніж твори інших жанрів, – вчені
Американські вчені провели ще одне дослідження у галузі літератури, яке показало, що читачі менш зосереджено читають наукову фантастику, аніж твори інших жанрів, та докладають менше зусиль для розуміння персонажів історій.
 
 
Професори університету Вашингтона та Клівленда Кріс Гавалер та Ден Джонсон вирішили перевірити, чи справді ідентифікація тексту як наукової фантастики змушує читачів припускати, що він менш цінний в літературному сенсі, аніж інші твори. І чи справді читачі присвячують осмисленню таких книг менше зусиль. Тож вони провели експеримент: близько 150 учасників отримали до читання кілька версій одного і того ж тексту обсягом 1000 слів. У кожному варіанті персонаж заходив у зону громадського харчування та спілкувався з людьми, негативно до нього налаштованими. Наприклад, в одній версії тексту герой потрапляв в їдальню місцевої газети, а у науково-фантастичній – він ввійшов у камбуз космічної станції, на якій мешкають інопланетяни, андроїди та люди.
 
Після того, як учасники спостереження прочитали тексти, їх запитували, наскільки вони погоджуються з таким твердженнями: «Я відчував, що можу поставити себе на місце персонажа в цій історії». І скільки зусиль вони доклали, намагаючись зрозуміти почуття цих героїв.
 
Гавалер і Джонсон зазначають, що тексти були подібними, окрім окремих маркерів, як слова «двері» та «шлюз». При цьому сюжет, образи персонажів та їхні стосунки між собою були однаковими. «Перетворення тексту до жанру наукової фантастики різко знизило сприйняття літературної якості, незважаючи на те, що учасники читали ту ж історію з точки зору сюжету та стосунків персонажів, – зауважили вчені. – У порівнянні з читачами реалістичних текстів, читачі наукової фантастики повідомили про зниження рівня переживання та емпатії. Друзі з них також говорили, що докладали більше зусиль, аби зрозуміти світ історії, але менше – для зрозуміння самих персонажів».
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage