Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Чи правда, що хлопці читають менше та прогортають сторінки? Результати дослідження
 
Чи справді хлопці читають менше, ніж дівчатка? Чи правда, що юнаки обирають невеличкі твори, а часто й пропускають сторінки? Відповіді на ці питання, звичайно, мають британські вчені.
 
Два масштабні дослідження навичок читання серед дітей, проведені у Великобританії, свідчать, що хлопчики будь-якого віку, як правило, читають менш ретельно, ніж дівчатка. Одне з досліджень охопило понад 800 тисяч учнів з більше ніж трьох тисяч шкіл, інше базується на опитуванні понад 150 тисяч дітей з майже тисячі навчальних закладів. Вік реципієнтів – 5-18 років.
 
Результати показують, що хлопці менше часу приділяють читанню, пропускають слова, а нерідко і цілі розділи. А обираючи книгу, часто звертають увагу на якомога простіші та тонші видання. «Цікаво відзначити, що соціально-економічний статус не був пов'язаний з результатами. Це дещо відрізняється від ряду попередніх досліджень читання, де вчені, як правило, вважали, що соціально-економічний статус  має досить великий вплив», -  каже професор освітніх і соціальних досліджень в Університеті Данді (Шотландія) Кіт Топпінг.
 
При цьому дослідження показує, що неуважність у читанні не залежить від виду літератури. «Хлопчики можуть казати, «О, я люблю читати наукову літературу», «О, мені подобається читати журнали», «Мені подобається  читати інтернет-публікації або інструкції до відеоігор», - наводить приклади науковець. - Але це дослідження показує, що вони читають їх не краще, ніж художню  літературу».
 
 
Професор вважає, що проблема полягає у виборі літератури, яка буде цікавою дітям і допоможе їм зосередитись при читанні. Як свідчать різні опитування, популярністю користуються твори Роальда Дала, серія книг про Гаррі Поттера тощо.
 
«Те, що вам потрібно, – це вчителі, класні фахівці, бібліотекарі, які будуть проводити час з дитиною і приділяти увагу вибору книг... Ми не говоримо,  що читання сотень класичних творів – це добре. Вони [діти] повинні читати складні книги, але ті, в яких вони зацікавлені», - каже Топпінг.
 
Ось як на думку британських школярів виглядає рейтинг найцікавіших книг та авторів.
 
Книги, які мають найбільше відгуків серед читачів обох статей:
 
1. «Щоденник слабака» Джеффа Кінні
 
2. «Найгірша дитина у світі» Девіда Уолліамса
 
3. Серія книг про Гаррі Поттерра Джоан Ролінґ
 
4. «Відьми» Роальда Дала
 
5. «Хроніки підземелля» Сюзанни Коллінз
 
Автори, які найбільше подобаються дітям:
 
1. Рік Ріордан, автор серії книг «Персі Джексон і Олімпійці»
 
2. Джоан Ролінґ, авторка серії творів про Гаррі Поттера
 
3. Кассандра Клер, авторка циклу «Знаряддя смерті»
 
4. Крістофер Паоліні, відомий завдяки тетралогії  «Спадок»
 
5. Дейзі Медоус, авторка серії книг «Марія райдуги».

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage