Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Чат для дівчат»: відверто про комплекси, дорослішання та кохання
Про розвіювання стереотипів стосовно «дівчачої прози» говорили у рамках Книжкового Арсеналу Валентина Захабура, Галина Ткачук, Саша Кочубей,  Маша Сердюк, Альона Ярова та Тетяна Стус - авторки збірки оповідань «Чат для дівчат», що вийшла у ВСЛ. Більшість оповідань, як розповіли дівчата, є автобіографічними - головні герої списані з авторок, їхніх рідних чи друзів. 
 

«Чат для дівчат» - дванадцять оповідань, що торкаються важливих тем підліткового життя: мрій та страхів, кохання і зради, дружби і втрати, шкільних справ і стосунків з батьками, розваг і хобі... Автори книги -  Хромова Анна, Біла Надія, Ткачук Галина, Вздульська Валентина, Стус (Щербаченко) Тетяна, Лущевська Оксана, Сердюк Маша, Ярова Альона, Малетич Наталка, Захабура Валентина, Ясіновська Наталія, Кочубей Саша. Ініціатором проекту стала письменниця Оксана Лущевська, яка вивчає дитячу літературу в докторантурі закордоном. «Оксана розповіла головному редакторові ВСЛ Мар'яні Савці свою ідею - створити книжку для дівчат і про дівчат, охопивши такий важливий період у житті кожної з нас – період дорослішання, - розповіла Тетяна Стус. - Коли я писала своє оповідання, то підглядала за старшою дочкою. Вона у мене дуже оригінальна і гадаю, цілком могла б вчинити, як головна героїня мого твору».

Альона Ярова вирішила зачепити у своїй розповіді тему еміграції: «Я акцентувала на стереотипах відносно закордону, що цілодобово доносить до нас телебачення, на цій яскравій чарівній картинці, яка дуже рідко відповідає дійсності. Оповідання називається «Чорно-біле». Цим я хотіла показати читачеві, що крім чорного і білого завжди існують відтінки».

 
 
Письменниця Маша Сердюк фактично описала себе у дитинстві - дівчинку зі слуховим апаратом, якій дуже несолодко доводиться у школі... Оточення настільки тисне на дівчинку, що та боїться зав'язувати волосся у хвіст, аби не показувати усім свою ваду. «Водночас я намагалася написати оповідання в гумористичному ключі, адже рано чи пізно дівчинка таки позбудеться комплексів і навчиться любити себе», - зауважила Маша. 
 
А от оповідання Саші Кочубей торкається найпотаємнішого – кохання. Щоправда, почуття це дуже непросте, адже йдеться про любов на відстані: «Ця історія також має реальне підґрунтя, в її основі - моя подорож до Іспанії і справжня історія кохання». 
 
Решта оповідань зачепили не менш актуальні теми: фейсбук-залежність і її вплив на самооцінку, конфлікти з вчителями, «рожеві мрії» та невдачі, пов'язані з ними... Усі авторки сходяться в одному - мета цієї книги стати хорошим другом для її власниці, допомогти й підтримати в непрості моменти життя. 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage