Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Час «Пори плодів і квітів»
Мар’яна Савка презентувала свою збірку «Пора плодів і квітів» у львівській Книгарні «Є». У затишній атмосфері, по вінця наповненій поезією та відчуттям затишку з щемливою ноткою інтимності, гості вечора разом із Мар’яною мандрували світами її творчості та занурювалися у мелодику її віршів. Модерувала зустріч поетеса, перекладач Маріанна Кіяновська.
 
Книга зібраних віршів «Пора плодів і квітів» Мар’яни Савки – за своєю суттю це творчий шлях довжиною у двадцять років, адже там є вірші з найпершої збірки поетеси «Оголені русла» та найсвіжіша поезія, яка досі ніде не публікувалася.
 
«Мене часто запитували, чи не викидала я якихось віршів, чи не робила правок, чи не редагувала свою поезію, коли формувала цю збірку, - розповідає Мар’яна. - Ні, нічого подібного я не робила. Якими вони мені написалися, починаючи ще з 1993 року і до 2013, у такому ж вигляді вони і залишилися у цій книзі. З однаковою теплотою читаю свої вірші різних часів. Розумію, що у якийсь період я як поет ставала сильніша чи професійніша. Але всі вони - однаково мої. Те, що є у книзі, - це відбиток мого творчого і біографічного життя у якомусь єдиному віддзеркаленні. Я зростала якось внутрішньо від книги до книги. У чомусь ставала вільнішою, у чомусь сильнішою. Але усі ці вірші одного великого періоду життя. І саме ця книга робить певний вододіл у моєму творчому житті. Зараз у мене новий важливий період. Сподіваюся, що він буде означений і якимись іншими жанрами, не лише поетичними. Останнім часом мене наче струмом пробиває і на якусь коротку прозу…»
 
«Ніколи не знаєш, про що напишеш, - зізнається поетеса. – Я от переконана, що у мові закладені усі універсальні коди, цінності і сюжети. І поет просто у якийсь момент знаходить ключ до них. Вірші, поезія приходить сама собою. Якоюсь фразою, словом. І не ти вирішуєш, у якому порядку ставити слова і що за цим. Та й після написання вірші живуть окремим життям. Вони вже не твої, вони помандрували до когось і комусь стали значно ближчими, ніж навіть тобі. Я не люблю конструювання віршів. Знаю, що є поети – дуже добрі професіонали – які конструюють вірші, придумують їх. Мені ж простіше не писати нехай навіть довший час і дочекатися, коли він прийде, ніж витягувати його і конструювати поезію».
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage