Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бути собою разом із Туве Янссон: 5 диваків Долини мумі-тролів
Буває, що деякі риси нашого характеру видаються нам абсолютно непотрібними і ми всіляко намагаємося викорінити їх із власного життя. Проте, можливо, потрібно просто прийняти їх та навчитися вдало користуватися ними? Як роблять це герої книжок Туве Янссон.
 
Софія Швагер, Букмоль
 
Створюючи персонажів історій про Мумі-тролів, Туве Янссон, насамперед, намагалася знайти відраду, спокій і прихисток від війни. Про це вона пише у листах до найближчих друзів, які цитуються в документальному фільмі «Казки Долини Мумі-Тролів. Життя Туве Янссон» (Moominland Tales. The life of Tove Jansson, 2012). Кожне зі створінь, що живе в її світі, дещо відтворює членів її родини, оскільки саме в ній вона вбачала символ чогось вічного та незламного.
 
Серія книжок «Країна мумі-тролів», Видавництво Старого Лева, 2014
 
…не варто боятися бути собою. Бо наші дивності – це і є те, що допомагає нам знаходити вихід із найскладніших історій.
У своїх персонажів Туве вдихала те життя, якого їй часом не вистачало в реальності. А також наділяла їх дещо дивними рисами характеру, які, однак, не лише не заважали їм жити, але й допомагали у скрутну хвилину. Мумі-Троль, Чмих, Нюхмумрик, Хропся та Маленька Мю – це створіння, що живуть в історіях Туве Янссон про мумі-тролів. Саме в них найповніше втілюється думка про те, що не варто боятися бути собою. Бо наші дивності – це і є те, що допомагає нам знаходити вихід із найскладніших історій.
 
туве янссон, туве янсон, муми-тролі, фрекен снорк, чмих, крихітне звірятко, нюхмумрик, хропся, муми-дол, долина мумі-тролів, мумі-троль, фінська література, шведська література, дитячі книжки, казки, класика дитліту
 
Мумі-Троль
 
 
Чмиху! Вставай! Час у дорогу! – гукав Мумі-троль. Він збіг униз сходами – почувався неймовірно хоробрим та страшенно сильним.
Безпосередній у своїх міркуваннях про навколишній світ, завжди відкритий до неочікуваних та навіть небезпечних пригод і знайомств, Мумі-Троль – це персонаж, який не може жити без чогось нового. Поза тим він так само щиро прихильний до всього та всіх, хто вже зустрівся йому на шляху та в будь-якому випадку готовий прийти на допомогу. Він надзвичайно любить пізнавати все навколо та завжди бачить щось цікаве навіть у повсякденних простих речах. Як от, наприклад, у камінцях чи морських мушлях. Мумі-троль переконаний, що його дім, Долина Мумі-Тролів, найбезпечніше місце у світі. Саме тому все, що трапляється йому на шляху, не викликає страху, а лише надихає бути ще допитливішим. Тож, завдяки власному зацікавленню дивами, що його оточують, він ніколи не припиняє пошуки та постійно дізнається щось нове.
 
Крихітне звірятко Чмих
 
 
 
Чмих почав обережно спускатися у розколину. Він подряпав носа і кілька разів ледь не зірвався вниз, але вперто прокладав собі шлях.
Ніби на противагу сміливому та відчайдушному Мумі-Тролю, Туве Янссон створює дуже полохливого персонажа – крихітне звірятко Чмих, яке боїться майже всього, бо, на його думку, «Всесвіт чорний мов ніч і повний великих грізних зірок». А втім, Чмих надзвичайно добрий та особливо чутливий до красивих речей. Він постійно говорить про те, як стане багатим, страшенно любить прикраси та й загалом дуже п’янкий до всього вишуканого та сяючого. Він є саме тим створінням, яке вдало поєднує велике себелюбство із такою ж сильною любов’ю. Любов’ю, передусім, до сім’ї мумі-тролів, адже вони одного разу врятували його і зробили повноцінним членом своєї родини. Часом, коли потрібно бути сміливим та впоратися зі складною ситуацією, Чмих не певний своїх сил. Але його друзі завжди знають, як саме можна заохотити малого до дій. І тому Чмих з історії в історію росте та вчиться не боятися.
 
Нюхмумрик
 
 
 
Я знаю.  Нелегко доводиться тому, хто прагне володіти речами, мати їх, носити за собою. Я лише милуюся ними, а коли подаюся в мандри, вони залишаються у моїй пам’яті. Замість тягати важкі тлумаки з маєтками, я насолоджуюся мандрівкою.
Якщо Чмих постійно збирає речі, то Нюхмумрик, навпаки, вважає, що велика їхня кількість надто ускладнює життя. Він справжній філософ Долини мумі-тролів, бродяга, який дуже любить свою гармоніку та риболовлю. Нюхмумрик завжди готовий до нових подорожей, оскільки все, що йому потрібно, вміщається в один рюкзак. Зазвичай він любить бути наодинці та розмірковувати про життя. І коли вони з Мумі-Тролем потрапляють в якусь пригоду, йому часто стає незручно через велику кількість різноманітних істот. Тоді він тікає у спогади та згадує час, проведений на самоті. А коли подорож добігає кінця, Нюхмумрик, граючи улюблену пісеньку, йде від друга, щоби знову залишитись один на один із собою. Проте Мумі-Троль знає, що Нюхмумрик все одно повернеться.
 
Хропся
 
 
Це сталося випадково! Але я радо рятувала б тебе щоднини від восьминогів!
У другій книжці про мумі-тролів «Комета прилітає» з’являється одна з небагатьох жіночих персонажок – Хропся. Вона мрійниця, яка постійно думає про свого принца і прагне якимось чином здобути увагу Мумі-Троля. Маючи привабливу зовнішність, вона інколи буває занадто егоїстичною. Її настрій постійно змінюється і разом із тим стає інакшим і колір її тіла. В історії про «Чарівний капелюх» Хропся жаліється, «що іншим завжди щастить на якісь вчинки, а мені ні». І хоча часом вона трохи пихата, в скрутну хвилину завжди приходить на допомогу своїм друзям. Туве Янссон наділяє її з одного боку страхом перед новими речами, а з іншого – хоробрістю визнати власний страх, але не зупинятися перед ним.
 
Маленька Мю
 
 
Я маленька і я кусаюсь, бо я люблю це.
Маленька Мю – це надзвичайно запальне, а іноді навіть зле створіння. І ця злість не має жодної причини – просто така Маленька Мю за своєю природою. Але така її особливість гармонійно співіснує із її життєрадісністю та дружелюбністю. Буває, що Маленька Мю кидає дуже гострі коментарі, коли бачить сентиментальних Мумі-Троля та Хропсю. Життя видається їй найцікавішим, коли в ньому безлад та неохайність. Мю знає багато чужих секретів, але вона нікому їх не розповідає, бо, попри свою любов до хаосу, вона дуже надійний друг. Під час однієї з перших зустрічей із Нюхмумриком, вона повідомила, що знову хоче спати, а найкраще їй спиться у кишенях, на що він відповів «головне, що ти знаєш, чого хочеш». І щодо Мю ці слова справді видаються влучними.
 
_______
 
Отже, наперекір усім труднощам і пригодам, що зустрічаються персонажам Туве Янссон на їхньому шляху, вони завжди вміло з усім справляються. Не в останню чергу, а, можливо, й найперше тому, що завжди залишаються самими собою. Особливо цікаво спостерігати за згаданими п’ятьма, які показують наскільки важливо не боятися своїх особливостей та гармонійно вплітати їх у життя, щасливо співіснуючи із іншими.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage