Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Британський правозахисник написав про Львів – місто, з якого почалася боротьба зі злочинами проти людяності
«Видавництво Старого Лева» видає книжку Філіпа Сендса «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова»
 
Під час 24 Форуму Видавців у Львові читачі матимуть унікальну нагоду відвідати зустріч двох геніальних особистостей – правозахисника Філіпа Сендса та нейрохірурга Генрі Марша. Обидва британці досягли вершин у своїх сферах діяльності. А у суботу, 16 вересня, о 19:30 в «Першому театрі» (Львів, вул. Гнатюка, 11) вони зустрінуться як письменник з письменником, аби поговорити про книжку одного з них та про «повернення до Львова, звідки почалася боротьба із геноцидом та злочинами проти людяності». Адже саме про це «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова» Філіпа Сендса, видана у перекладі Павла Мигаля у «Видавництві Старого Лева». Це книга про стерті з пам’яті злочини, що залишають шрами у поколіннях; про тих, хто попри неймовірні труднощі змінювали світ на краще; про життя людини як найвищу цінність.
 
Чільна світлина - Murdo Macleod for «The Guardian»
 
Книга британського правозахисника Філіпа Сендса «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова» вже відкрила читачам у багатьох країнах, а тепер відкриє українцям загалом і львів’янам зокрема чимало таємничих сторінок з історії міста Лева та його роль у розвитку міжнародного права. 
 
Письменник, родинне дерево якого також тісно пов’язане з містом, розповідає, що Львів подарував світові чотирьох великих юристів в міжнародному праві, що навчалися тут на юридичному факультеті між 1915 і 1930 роками. Серед них – Герш Лаутерпахт і Рафал Лемкін, які власне створили міжнародне право таким, яким ми знаємо його тепер. Саме Лемкін і Лаутерпахт окреслили такі поняття, як «права людини», «геноцид», «злочин проти людяності», а у 1945-1946 рр. у Нюрнберзі були юридичними консультантами американців та британців.  Що знаємо ми сьогодні про цих юристів? Нічого, абсолютно нічого.
 
«У радянський період Лаутерпахт і Лемкін були людьми, про яких не можна було згадувати, – пояснює автор книги. – Лемкін говорив і писав про сталінський терор – отже, в Радянському Союзі Лемкіна не могли толерувати. Лаутерпахт натомість багато говорив про особисті, індивідуальні права і про права людини, а для радянської влади це також було виключено, цього не могло бути. Відтак про них не могли розповідати викладачі, про них не можна було прочитати, і за 50 років про них забули».
 
«Працювати над перекладом «Східно-Західної вулиці» було напрочуд цікаво, – каже перекладач книги Павло Мигаль. – Попри насичений фактаж, безліч термінів, географічних та власних назв, абревіатур та енциклопедичних даних, текст сприймається легко, а сюжет подано у вигляді кількох пригодницьких історій, що переплітаються між собою... Було цікаво довідатися, що поняття «геноцид» і «злочини проти людяності» з'явилися у міжнародній юриспруденції завдяки тривалим титанічним зусиллям двох львівських студентів. Довелося начитатися чимало додаткової інформації про описані у книзі події. Хоч я львів'янин і навчався у Львівському університеті, часто в процесі перекладу був вражений: від «Хм, цікаво» до «Ого! Нічого собі! Це тут, на сусідній вулиці!». Дуже корисно подивитися на своє рідне місто і його роль в історичному, науковому й глобальному контексті очима англійця, який підійшов до справи напрочуд ґрунтовно: об'їздив півсвіту, дослідив неймовірну кількість документів, фото, відео, листувався і особисто зустрічався з безліччю фахівців та персонажів свого дослідження. Як результат – захоплива і повчальна книга!».
 
Наукове редагування книжки «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова» Філіпа Сендса зробив Іван Городиський.
 
Філіп Сендс – професор права в Університетському коледжі Лондона та адвокат-практик в адвокатській палаті Матрікс. Часто виступає перед міжнародними судами, зокрема перед Міжнародним кримінальним судом та Міжнародним судом в Гаазі. Його залучали до багатьох найважливіших справ останніх років, зокрема щодо Піночета, Конго, Югославії, Руанди, Іраку та Гуантанамо. Його попередні книжки – «Беззаконний світ» (про війну в Іраку) та «Команда катувань» (про застосування тортур з боку адміністрації Буша).
 
Активно співпрацює з «Financial Times», «The Guardian», «New York Review» та «Vanity Fair»; частий гість на радіо та телебаченні; учасник англійського ПЕН-клубу та Hay Festival of Literature & Arts (Великобританія).
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage