Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Білий попіл»: нуар, ретро-роман, містичний трилер і класний детектив
Роман «Білий попіл», у якому вбивство гоголівської Панночки розслідує хватський київський детектив із кримінальним минулим, написав журналіст та автор низки гучних документальних стрічок Ілларіон Павлюк. Ця книжка — більше, ніж просто детектив, це кримінальна та містична історія, точкою відліку якої став «Вій» Миколи Гоголя. Від задуму і до реалізації книжки минув рік. І ось тепер, у перекладі Михайла Бриниха та з оформленням Назара Гайдучика, книжка вийшла у «Видавництві Старого Лева».
 
«Білий попіл» — це надзвичайно цікавий, атмосферний та водночас динамічний трилер у стилі нуар. У ньому повно загадок, що їх до останнього кортить розкрити. І, згідно з законами жанру, найменша деталь свого часу неодмінно отримує блискавичне пояснення. Почавши читати цю книжку, відірватися від неї дуже важко. Тут і картярські махінації та любовні пригоди, і життєві перипетії та криваві бої, і містичні співпадіння та амнезія. А ще покійниці, що встають з гробу, мертва вода, якою миють руки, і жива, яку п’ють, амулети і несподівані сюжетні ходи.
 
 
«Якщо уявити, що "Вій" — це історія, яку Микола Васильович почув від якихось там селян, й вони у неї щиро вірили, бо дещо загадкове й справді сталося, — розповідає Ілларіон Павлюк про те, як народився задум книжки, — тоді що ж там трапилося насправді? Ми ж бо не повіримо у відьму, що літає у гробі? Чи, може... Може, зрештою, повіримо навіть ми? Так я придумав персонажа. Детектива, який не вірить в усе те марновірство та забобони, але змушений розслідувати справу, яку всі вважають проявом потойбічного. То чи є містика в романі? Це питання навіть для мене самого — люблю над ним розмірковувати. Бо кожна загадка в "Білому Попілі" має дві відгадки. Перша завжди логічна та належить до звичного нам матеріального світу. А от друга... Друга змушує замислитися про вічне. Про добро та зло (про зло навіть частіше) й про тонку межу між ними».
 
Заплутану історію вбивства панночки, яке сталося на хуторі Білий Попіл, розслідує детектив Тарас Білий. Обвинувачують такого собі семінариста Хому Брута, й справа ніби геть зрозуміла... Втім, хутір, де сталося вбивство, приховує таємницю. І ця таємниця — страшніша за всі оповідки про панночку, яка встала з гробу.
 
 
Ілларіон Павлюк — журналіст і теледокументаліст, автор низки гучних документальних стрічок. Народився 1980 року на Херсонщині в місті Скадовськ. Вивчав журналістику в Східноукраїнському національному університеті (м. Луганськ). 2001 року переїхав до Києва. Починав телевізійний шлях у новинах як репортер-міжнародник — спеціалізувався на арабо-ізраїльському конфлікті. Останні десять років працює над виробництвом телевізійних програм, ігрових серіалів і документальних фільмів як продюсер та сценарист. 2015-го брав участь у війні на Cході в складі добровольчого батальйону. Одружений, батько п’ятьох дітей.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage