Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Бібліотеки у міграційних таборах світу
 
Британська вчителька Мері Джонс заснувала бібліотеку в таборі для біженців у Кале (Франція), де сьогодні знайшли прихисток понад три тисячі мігрантів, і закликає усіх охочих пожертвувати книги. 
 
«Я хотіла б почати щось дійсно вартісне, запропонувати реальну, практичну допомогу. Багато людей тут освічені - вони хочуть отримувати знання, і вони хочуть книги, які допоможуть їм читати і писати англійською, влаштуватися на роботу...».
 
Джонс розповідає, що сьогодні у бібліотеці для біженців є багато сучасних бестселерів, але вона хотіла би, щоб бібліотеку поповнили і книги рідною мовою читачів.  Сьогодні табір для мігрантів – це міні-суспільство, де є бібліотека, школа, дві церкви, мечеть, продуктові магазини, ресторани, бар, перукарня та магазин з ремонту велосипедів, - розповідає Мері. 
 
Створюючи бібліотеку в Кале, Мері спиралася на досвід інших мобільних бібліотек, які облаштовували в кризових ситуаціях.
 
Після землетрусів на Гаїті 2010 року місцеві мобільні бібліотеки облаштовували за 20 хвилин. «Бібліотека без кордонів» розміщувала свої так звані коробки ідей (Ideas Box) у Бурунді. Вони складалися лише з кількох дерев`яних піддонів, на які зносили книжки. Згодом там з`явилися ноутбуки та різні гаджети, пізніше – доступ до інтернету.  У квітні цей проект почав роботу в таборі сирійських біженців у Йорданії.
Іншу бібліотеку створили в  Алжирі для біженців із Сахари. Тут книги перевозять на вантажівці до різних таборів.
 
А от бібліотека в  Гуантанамо налічує майже 20 тисяч книг 18 мовами. Тут не лише книги, але й журнали, диски тощо. 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage