Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Без шрифту Брайля: новий винахід для людей з вадами зору
 
Відтепер людям із вадами зору стане набагато простіше читати. І мова йде не про книги шрифтом Брайля. Дослідники з Мерілендського університету розробили унікальний пристрій, який дозволяє незрячим читати звичайний друкований текст. 
 
Сьогодні існує чимало пристроїв, які мають забезпечити людям із вадами зору доступ до інформації, зокрема спростити читання книг. Наприклад, мобільні додатки, які озвучують текст, або пристрої, що роблять фотографію сторінки та відтворюють її звуковим рядом. Але іноді у подібних програм можуть виникнути проблеми у зчитуванні складного тексту чи макету сторінки, наприклад, меню або газети.
 
«За допомогою технологій ми хочемо надати користувачам пристрою можливість читати у повсякденному житті», - каже один з розробників Джон Фройлік.
 
Фройлік і його колеги назвали свій пристрій «HandSight». В його основі - крихітна камера, розроблена для ендоскопії. Камера кріпиться до пальців та зап`ястя читача, і тоді, коли користувач проводить по рядку пальцем, камера зчитує кожен міліметр тексту та розшифровує за допомогою спеціальної програми. Аудіосигнали або вібрації допомагають користувачеві залишатися на одному рядку. 
 
Випробування пристрою на шкільних творах та журнальних статтях показали, що з допомогою «HandSight» незряча людина може прочитати  63-81 слів за хвилину, пропустивши лише кілька слів у кожному уривку. Середня швидкість читання для досвідченого читача становить від 90 до 115 слів за хвилину, у той час як зрячі люди мають середню швидкість читання близько 200 слів за хвилину.
 
При цьому думки реципієнтів розділилися. «Я дуже радий і схвильований цим винаходом. Думаю, що це може покращити моє життя», - каже один з користувачів «HandSight». Інші були менш вражені, зазначаючи, що легше знайти наступний рядок і читати у стійкому темпі, використовуючи шрифт Брайля або інші технології.
 
Метью Янусаускас з Американського фонду сліпих вважає, що ця технологія може бути корисною для читання друкованих матеріалів з нетиповим розташуванням тексту, наприклад газетних шпальт з кількома колонками. «Те, що вони роблять, виглядає дуже цікавим, - говорить він. – Це нововведення буде використовуватись».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage