Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Америка повертається до класичної ілюстрації, – Валерія Соколова
«Спочатку ілюстрації до книги Лаури Ґарн «Белла-балерина» робив один із відомих американських художників. Півроку він робив ескізи, але все ж таки повернув гроші зі словами: «Я цього не зроблю, бо собака не може бути балериною». Тоді Лаура Ґарн звернулась через агента до мене». - Про це 28 серпня у Львові на презентації дитячої книги Лаури Ґарн «Белла-балерина» розповіла її ілюстратор, всесвітньо відома художниця із львівським корінням, лауреат багатьох міжнародних художніх премій, викладач ілюстрації та дизайну у Нью-Йоркському Сіті-коледжі Валерія Соколова.
 
В Америці зараз існує тенденція повернення до класичної ілюстрації. Валерія Соколова зазначила, що протягом останніх 10-ти років американська художня освіта робила основний акцент на комп’ютерній графіці. Відтак, багато художників намагались йти в ногу з часом і залишили класичну ілюстрацію. Однак, сьогодні американські видавці повертають моду назад. Валерія Соколова вважає, що «ґаджети більш холоді – вони не передають душу творців книги» і саме тому йде повернення до традиційного малярства.
 
Секретом свого успіху на Американському континенті Валерія Соколова вважає щоденну наполегливу працю та збереження своєї ідентичності. «Не потрібно бігти за модою чи когось наслідувати, бо все це дуже відносне і мінливе. Треба залишатись такими, як ми є і лише тоді ми можемо розраховувати на успіх», – наголосила художниця.
 
Валерія Соколова вважає книгу «Белла-балерина» певною мірою автобіографічною. Головна героїня твору Белла є собакою породи Бассет-хаунд – у них дуже короткі лапи для танців. Відтак, всі розповіді Белли своїм близьким про наміри стати балериною розбивались об шквал сміху та критики. Однак, Белла поїхала у велике місто і наполегливо працювавши все ж здійснила свою мрію – стала балериною.
 
При ілюстрації цієї книги Валерії Соколовій довелось «перевтілитись» у собаку. «Я робила різні вирази обличчя, морщила свій ніс… Я майже вже почала думати, що у мене є хвіст. І лише тоді, коли я «перевтілилась» у собаку – тоді вже пішли ескізи, і непотрібно вже було вживати гумку», – зазначила ілюстратор.
 
Багато із своїх робіт художниця бачить уві сні. Валерія Соколова розповіла, як одного разу їй потрібно було намалювати жар-птицю і вона довго не знаходила образу. Аж раптом уві сні їй являється цей казковий птах і промовляє: «Ось я який! Намалюй мене саме такого!». Прокинувшись, художниця одразу ж взялась переносити картинку із своєї уяви на папір.
 
Ділячись планами про ілюстрацію нових книжок, Валерія Соколова розповіла про ще один сон, у якому на горищі є всі її майбутні картини, які б’ються один з одним за те, хто перший вийде у двері. «Коли я почула що вони там про мене говорять, я зрозуміла, що мені ще багато потрібно працювати, щоб їх всіх випустити на волю», – підсумувала львівська художниця.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage