Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Аґрафка: У книжці «Зірки і макові зернята» – філософія маленьких кроків
Наші дорогі друзі, книги яких двічі потрапляли до списку найкрасивіших видань за версією німецького конкурсу «Білі круки» та отримували перші премії за оформлення на Форумі видавців, цього року знову принесли Україні всесвітнє визнання. За всім бекґраундом драматичних подій в Україні новина про відзнаку Opera Prima, яку творча майстерня «Аґрафка» здобула на престижному конкурсі у Болоньї-2014, неабияк утішила. Про філософію маленьких кроків, колекціонування ґудзиків, рахування зірок і важливість рухати лапками розповіли Читомо Романа Романишин і Андрій Лесів.
 
Писати історії ми почали зовсім недавно. Фактично «Зірки і макові зернята» – наш дебют. Саме тому книжка і потрапила на конкурсі BolognaRagazzi Award в категорію Opera Prima, в якій відзначаються книги-дебюти. Хоча ідея написати власну історію та створити авторську книжку в нас вже давно існувала. Це була така собі мрія, яку ми, чесно кажучи, навіть трохи боялися здійснювати, бо для нас це було дуже відповідальне завдання. Але правду кажуть, що найважче – почати. Зараз вже маємо цілий ряд ідей нових історій і нових книг.
 
У нас ці дві складові книги існують абсолютно на рівних засадах. Коли думаємо над книжкою, мислимо цілісно – візуально і текстово, намагаємося відразу продумати динаміку книги, її характер, настрій, ідею. Під час роботи над «Зірками…» часом візуальний образ вів за собою сюжетну текстову лінію, а часом – навпаки. Це надзвичайно цікавий і живий процес.
 
Від Дори, головної героїні книжки, є щось від нас обох. Багато хто звертає увагу, що Дора зовнішньо схожа на Роману :) . У дитинстві кожен з нас мав особливі захоплення, які в книжці притаманні Дорі.
 
Романа збирала колекції ґудзиків, кораликів, різних цікавих дрібничок, обожнювала прогулянки львівськими вуличками, парками, впорядковувала гербарії і майже постійно щось малювала на всіх можливих клаптиках паперу.
 
Андрій також надзвичайно захоплювався колекціюванням, впорядкуванням і систематизацією найрізноманітніших дитячих скарбів. І звичайно ж – захоплення і надзвичайна любов до зірок. Вечорами впродовж годин міг дивитися на зоряне небо, відшукувати знайомі сузір’я і вигадувати власні, уявно з’єднуючи зірки невидимими лініями. Але є також певний перегук із керролівською Алісою, з її багатим внутрішнім світом. І нашу Дору, як і Алісу, супроводжує білий кролик ).
 
Під час випробувань книжкою «Зірки і макові зернята» жодна дитина не постраждала. Знаємо декілька відгуків від дітей наших друзів, і всі позитивні). Дітям подобається гра із послідовним з’єднуванням лініями крапочок, коли в результаті утворюються портрети кролика Піфагора та кота Борхеса, подобається мандрувати пальчиками по мапах, рахувати зірки й зернята. Але ця книга не лише для дітей, вона і для дорослих, адже ми хотіли в найпростіший спосіб передати одну з найважливіших життєвих філософій – філософію маленьких кроків.
 
З «Видавництвом Старого Лева» працювати дуже комфортно, це команда професіоналів, знавців своєї справи, а це надзвичайно важливо для плідної співпраці. Взагалі приємно працювати з людьми, які щиро люблять книгу і ставляться до того, що вони роблять із пристрастю та відповідальністю.
 
Видавництво надіслало декілька своїх книг до участі в конкурсі, серед них була й наша книжка “Зірки і макові зернята”. BolognaRagazzi Award – це конкурс, в якому можуть брати участь лише зареєстровані до участі в Болонському ярмарку видавці, самі автори не мають права подавати свої книги. Існують конкурси, до участі в яких зголошення можуть подавати самі автори, тоді ми самостійно надсилаємо свої роботи.
 
Без сумніву, кожна з відзначених в Болоньї книг заслуговує на особливу увагу, адже видавці подають на розгляд журі найкращі свої видання, а самі члени журі є високо шанованими в світі фахівцями і знавцями в галузі дитячої книги. Цього року, наприклад, до участі в конкурсі було подано 1081 книга від 77 видавців з 42 країн світу. Журі відібрало і відзначило 16 книг, які можна побачити на сторінці Болонського ярмарку.
 
Ми звернули особливу увагу і точно придбаємо для своєї колекції дві книги, які отримали відзнаки в категоріях Non Fiction і Opera Prima – це книга “Mar” португальського видавництва Pato Lógico Edicões (текст — Ricardo Henriques, ілюстрації – André Letria) та авторське видання “The Hair” корейського видавництва Somebooks (автор – Sooyoung Kim).
 
У нас немає особливих рецептів успіху для молодих художників, але самі послуговуємося філософією давньої історії про мишку, що впала до глечика з молоком, але так борсалася лапками, що збила з молока масло. Потрібно, як та мишка бути наполегливим, вірити у власні сили і активно рухати лапками.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage