Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Абрикоси Донбасу»: війна і запах абрикосів
У середу, 24 червня, у львівській Книгарні «Є» відбулася презентація поетичної збірки «Абрикоси Донбасу» за участі авторки Любові Якимчук, ілюстраторки книги Оксани Йориш та головного редактора  «Видавництва Старого Лева», у якому вийшла книга, Мар`яни Савки. 
 
Говорили про поезію та публіцистику, які здатні об`єднати країну, про абрикоси, що пахнуть домом, про шахтарів, якими вони збереглись у пам`яті, про музично-поетичний проект «Абрикоси Донбасу», про Луганщину, Донеччину та про українські реалії, які дають поштовх творити нові вірші та нову історію. 
 
Любов Якимчук розповіла про загадкову назву книги: «Абрикоси для наших земель – дуже важливі. Там їх дуже багато. Тривалий час продаж абрикосів допомагав заробити якісь гроші. І я пам'ятаю, як ми усе літо і навіть на початку осені збирали абрикоси відрами, їли їх. Навіть мій пес їх любив. І дивно, що саме на кордоні України та Росії абрикосові дерева зникають. Віддавна це було наче маркером переходу в іншу країну. Одна із моїх поем, написаних кілька років тому, отримала назву «Абрикоси Донбасу», і саме вона стала початком нової теми у моїй творчості».
Авторка наголосила, що одними з ключових тем у книзі є розкладання і руйнація. «Ці вірші показують історію розкладання нашої країни, - говорить поетеса. -  І єдиний спосіб для мене об`єднати ці шматки - писати про це».
 
Говорили й про художнє оформлення книги у виконанні художниці Оксани Йориш.
 
«Мене вражало в цій роботі з Оксаною, що вона дуже глибоко прочитує тексти, - розповідає Любов. -  Це, насправді, не просто ілюстрації, це абсолютно рівноправні візуальні тексти, які доповнюють поетичну частину книги». 
 
«Я й справді дуже багато вчитувалася  у тексти, намагалася їх відчути. І на десь на 10 сторінці зрозуміла, що простих ілюстрацій тут бути не може, - говорить Оксана Йориш. -  Мені здалося, щось мусить об`єднувати ці тексти, - отак виникла червона нитка (символ життя), яка переходить з розділу у розділ. Також у книзі є голка, яка символізує початок історії, і разом із червоною ниткою вони повинні зшити минуле й продовжити нашу історію». 
 
Мар`яна Савка: «Дійсно, якби не було ілюстрацій, це у будь-якому випадку була б повноцінна добра поетична збірка. Адже вірші Люби є пронизливими, самодостатніми й довершеними. А ілюстрації Оксани – абсолютно інша, не менш гарна, паралельна історія»
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage