Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

5 зіркових іноземних авторів на 25 Book Forum від «Видавництва Старого Лева»
Франція, США та Велика Британія – на гостей із цих трьох країн світу варто чекати вже наприкінці вересня на 25 Book Forum. Французький письменник Олів’є Бурдо презентує свій ексцентричний роман «Чекаючи на Боджанґлза», американський письменник Майкл Катакіс розповість про роботу над біографією класика «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя», ще один американський письменник, але вже з українським корінням Аскольд Мельничук відкриє українським читачам свій найвідоміший роман «Посол мертвих», а знайомий, і не менш дорогий українцям британський автор Генрі Марш візьме інтерв’ю у власної дружини та водночас відомої авторки Кейт Фокс, яка розповість про життя англійців із середини та роботу над антропологічним дослідженням своїх земляків «Спостерігаючи за англійцями». Book Forum уже зовсім близько, тож пропонуємо познайомитися із гостями трішки ближче, підготуватися до зустрічі та дізнатися, яку книжку захопити на автограф-сесію.
 

Олів’є Бурдо і професійні пошуки
 
Шанувальники сучасної французької прози – приготуйтеся, на Book Forum на вас чекатиме незабутня зустріч із зірковим автором – Олів’є Бурдо.
 
Це зараз Бурдо має понад 120 тисяч проданих копій роману та близько 15 перекладів книжки іноземними мовами. Раніше письменник ніяк не міг знайти свого призначення у житті. Дитинство минуло у місті Нант, в родині нотаріуса та домогосподарки. Та навіть серед усіх членів сім’ї разом із чотирма братами і сестрами, Олів’є відрізнявся хронічним невезінням. Йому тяжко давалося навчання у школі, навчання у вищому навчальному закладі також не вдалося закінчити. До того ж майбутній письменник мав дислексію (нездатність оволодіти навичкою читання текстів, не пов’язаною із рівнем інтелекту).
 
 
Перш ніж стати письменником, Олів’є Бурдо спробував себе у багатьох професіях, починаючи з роботи агентом з нерухомості, і завершуючи оператором комутатора чи збирача морської солі. Лише коли став безробітним, письменник переїхав до батьків в Іспанію. 
 
Саме ця іспанська атмосфера спонукала Бурдо до написання нової книжки. Минуло лише сім тижнів, а письменник вже мав фактично готовий роман про шалене подружжя, їхнього сина та домашньої журавлині Мадам Надмірність. Історія під назвою «Чекаючи на Боджанґлза» викликає і сміх, і сльози і щире захоплення у тисяч читачів. А ще за цю книжку автор отримав три визначні премії. «Чекаючи на Боджанґлза» – це частково автобіографічний твір, хоч і має достатньо вигаданих фактів.
Заходи за участі автора на 25 Book Forum:
Четвер, 20 вересня:
17:00 - 17:45 – Олів'є Бурдо про надмірність, примару щастя та свято, яке завжди в тобі. Зустріч із французьким письменником, презентація його роману «Чекаючи на Боджанґлза» –  Учасники: Олів'є Бурдо (Франція), Ірина Славінська, Валентина Стукалова – Модераторка: Мар'яна Савка – Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).

Фото – Ralph Elliott Starkweather 

Майкл Катакіс та історія артефактів Ернеста Гемінґвея
 
Ще один цікавий мабутній цікавий гість книжкового фестивалю – Майкл Катакіс – відомий фотограф, дослідник та автор. Вже більше 35 років він розповідає про життя народів із різних куточків світу у форматі світлин і текстів. Окрім того, Катакіс є розпорядником літературного спадку Ернеста Гемінґвея. Письменник народився у штаті Іллінойс, США, в родині грецьких імігрантів. Із 1975 року Майкл Катакіс почав подорожувати світом та писати про побачене.
 
Він мандрував Китаєм, Кубою, Угорщиною, Марокко, Південною Кореєю, Грецією, Італією, Іспанією тощо. Під час подорожей зустрів і свою дружину – антропологиню, Кріс Л. Хардін, із якою вони 25 років подорожували, досліджували, фотографували та організовували виставки. Разом вони подарували тисячу фото та сторінок своїх праць національній Британській бібліотеці.
 
Майже 30 років тому письменник познайомився з сином Ернеста Гемінґвея – Патріком. Разом вони почали роботу над добірко есе, а пізніше йому запропонували керувати літературним спадком класика. Так почалася історія, пов’язана з життям класика, яка згодом переросла у книжку «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя».
 
Разом із Катакісом над цією книжкою працювали син та онук Гемінґвея. В самій книжці є фото, листи, нотатки та усілякі дрібниці, які збирав сам Гемінґвей. З-поміж сотні унікальних світлин можна знайти ті, з яких народилися відомі твори письменника. Багато з них досі ніде не опубліковані. Книжка водночас розвінчує міфи про Гемінґвея як солдата, боксера, коханця та письменника, і трансформує їх в образ реальної людини свого часу.
Заходи за участі автора на 25 Book Forum:
П'ятниця, 21 вересня:
13:00 - 13:45 – Ернест Гемінґвей: «Прощавай, зброє». Війна і людина. Література в пошуках гуманізму – Учасники: Майкл Катакіс (США), Віктор Морозов, Романа Романишин та Андрій Лесів – Модераторка: Оля Ренн –  Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).
 
Субота, 22 вересня:
18:00 - 18:45 – «Артефакти з життя: Ернест Гемінґвей». Презентація книжки, розмова про письменника – Учасники: Майкл Катакіс (США), Аскольд Мельничук (США), Мар'яна Савка – Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).
 
Аскольд Мельничук та українці у США
 
Американський письменник українського походження, науковець та перекладач Аскольд Мельничук знову завітає до України. Письменник народився в Ірвінгтоні, штат Нью-Джерсі, де мешкає й досі. Його батьки емігрували з України до США у 1944 році разом із дідусем письменника.
 
Аскольд Мельничук тривалий час працював викладачем у Массачусетському, Бостонському та Гарвардському університетах. Перекладав англійською твори Оксани Забужко та Мар’яни Савки. Його твори друкували у багатьох відомих англомовних журналах, серед яких «The New York Times», «The Boston Globe», «Glimmer Train», «The Antioch Review». 1992 року отримав нагороду McGinnis Prize for Fiction. Мельничук є засновником  відомого американського літературного журналу «AGNI», в якому виходили твори як початківців, так і Нобелівських лауреатів. Зокрема у журналі друкували сучасних українських авторів.
 
 
Його роман про українську душу емігранта, розірвану між світами, травмовану злочинами минулого, біженством, втратою ідентичності «Посол мертвих» газета «Los Angeles Times» включила в десятку найкращих американських романів 2002 року.
Заходи за участі письменника Аскольда Мельничука на 25 Book Forum:
П'ятниця, 21 вересня:
18:00 - 18:45 – Амбіції книжок. Розмова про роман «Посол мертвих», долю книжки у суспільстві розваг та різні ролі літератури в Україні та США –  Учасники: Аскольд Мельничук (США) та Мар'яна Савка –  Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).
 
Субота, 22 вересня:
15:00 - 15:45 – Аскольд Мельничук і повернення вигнанців: про еміґрацію, біженців, Україну і США – Учасники: Аскольд Мельничук (США), Оксана Забужко, Мар'яна Савка –  Організатори: «Видавництво Старого Лева», видавництво «Комора» – Палац мистецтв, конференц-зал (вул. Коперника, 17).
 
18:00 - 18:45 – «Артефакти з життя: Ернест Гемінґвей». Презентація книжки, розмова про письменника – Учасники: Майкл Катакіс (США), Аскольд Мельничук (США), Мар'яна Савка – Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).
 
20:30 - 22:15 – Українські письменники англійською. Читання. Презентація антології: «The White Chalk of Days: The Contemporary Ukrainian Literature Series Anthology» – Тексти: Тарас Прохасько, Мар'яна Савка, Василь Ґабор, Сергій Жадан, Іван Малкович, Любов Якимчук, Андрій Бондар, Олександр Бойченко, Андрій Курков, Юрій Винничук. Переклад: Марко Андрейчик, Ярина Якуб'як, Аскольд Мельничук – Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки (вул. Городоцька, 36).
 
Кейт Фокс та англійці зсередини
 
Цього року на Book Forum завітає Кейт Фокс – відома британська антропологиня, співдиректорка Центру досліджень соціальних проблем та співробітниця Інституту культурних досліджень й авторка декількох книг. Зокрема у Львові Кейт Фокс презентує свій бестселер «Спостерігаючи за англійцями», яка от-от вийде у «Видавництві Старого Лева».
 
Історія з дослідженням людей у Фокс почалася із дитинства. Її батько також відомий антрополог. Як розповідає сама авторка: «Тоді, коли більшість немовлят вилежуються у колисочках чи візочках, витріщаючись у стелю або ж на звірят на дитячій карусельці, я собі, — надійно закріплена у горизонтальному положенні до дошки-гойдалки індіанського племені Кочіті, розміщеної «в серці» дому, — вивчала типові поведінкові патерни англійської сім’ї науковців».
 
 
За словами Кейт Фокс, найважчим у цій праці було те, що вона також британка. Більшість вчених антропологів обирають екзотичні племена, а вона взялася за рідну націю. «Спостерігаючи за англійцями» – це дотепна добірка історій про те, які вони – англійці: міфічні ідеальні джентльмени та леді, які їдять лише вівсянку, чи живі люди із власними страхами, звичками, способом одягатися та спілкування між собою та зі світом. 
Заходи за участі авторки на 25 Book Forum:
Субота, 22 вересня:
19:00 - 20:30 – Кейт Фокс: «Спостерігаючи за англійцями. Особливості англійського характеру». Зустріч із відомою британською науковицею, соціальною антропологинею та письменницею, презентація книжки – Учасники: Кейт Фокс, Марта Госовська, Ірина Старовойт – Модераторка: Катерина Міхаліцина – Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса (вул. Курбаса, 3).
 
Неділя, 23 вересня:
15:00 - 16:15 – Генрі Марш & Кейт Фокс. Перехресне інтерв'ю: Письменник НЕписьменник – Учасники: Генрі Марш, Кейт Фокс, Савка Мар`яна – Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).
 
Генрі Марш і досвід нейрохірурга
 
Вже не вперше на Book Forum завітає Генрі Марш – всесвітньо відомий нейрохірург, кавалер Ордену Британської імперії, піонер нейрохірургічної допомоги для України та письменник. Генрі Марш – людина з героїчною історією та досвідом проведення тисяч операцій на мозку в Англії, Непалі та Україні.
 
Впродовж 25 років Генрі Марш приїздить до України, щоб проводити операції, а останні роки ще й презентувати свої книжки – «Історії про життя, смерть і нейрохірургію» та «Ні сонце, ані смерть. Зі щоденників нейрохірурга». У мемуарах автор ділиться роздумами та історіями про питання етики лікарів, людські якості, якими має володіти професіонал, труднощі професії, про те, як важко говорити правду і чи завжди це потрібно. Талановитий лікар має ще й талант до гарних історій.
Заходи за участі автора на 25 Book Forum:
Неділя, 23 вересня:
15:00 - 16:15 – Генрі Марш & Кейт Фокс. Перехресне інтерв'ю: Письменник НЕписьменник – Учасники: Генрі Марш, Кейт Фокс, Савка Мар`яна – Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage