Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

5 дитячих і підліткових книжок на зиму
 
Що таке зима для дітей? Сніговики й білі сніжинки, катання на санчатах і очікування зимових свят. Кому б не адресували свої листи малята – Миколаю, діду Морозу, Санта Клаусу чи всім їм разом – готуватися до приходу цих добродіїв починають заздалегідь, і на кілька днів стають чемнішими (чи принаймні чесно бажають такими стати). Навіть підлітки, які вже розкусили механізм доставки подарунків, попри свою зовнішню байдужість не залишаються осторонь. Підтримати святковий настрій допоможуть кілька книжок, які ми радимо читати усією родиною, таким чином примножуючи зимову магію цими довгими грудневими вечорами.
 
 
Максим Рильський, Женя Миронюк. “Білі мухи” («Видавництво Старого Лева»)
 
Найменшенькі дітки, хоч і відчувають святкову метушню довкола себе, ще не повністю розуміють причини та основи цього дійства. Для малят сама зима вже є достатнім приводом для радості. Особливо, коли погода щедро відсипає пухнастого снігу, ву якому так цікаво копатися яскравими лопатками. Щоб іще більше заохотити дітей до прогулянок у білосніжному світі, почитайте з ними добре відомий усім вірш Максима Рильського «Білі мухи». Ніжні та водночас кумедні ілюстрації Жені Миронюк доповнюють морозяну атмосферу поезії та надихають і дорослих, і дітей на веселі зимові прогулянки.
 
Мар’яна Прохасько. “Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво” («Видавництво Старого Лева»)
 
У 2016 році «Видавництво Старого Лева» зважилося на експеримент: видати картонки АБСОЛЮТНО без слів. Ну, хіба що за винятком назв книжок, які самі собою розповідають багато. Наприклад: «Кучеряві повертаються у місто». Або: «Кучеряві думають, що робити в дощ». Це все – «мовчазні» книжки-картинки художниці Мар’яни Прохасько, яку читачі вже знають за трилогією про кротів. Книжки без слів водночас легші для прочитання і складніші. Складніші, тому що треба вигадувати текст замість автора, включатися в оповідь, уявляти все нові й нові деталі у знайомих картинках. Простіші – тому що це весело й не так набридає, як один і той самий текст. І головне – читач не обмежений волею автора й вільний інтерпретувати картинки згідно зі своїми вподобаннями, переконанням і в міру свого життєвого досвіду.
Третя книжка серії, «Кучеряві відмовляються від ялинки на Різдво», дозволяє проговорити з дітьми складні питання. Ілюстрації допомагають пояснити важливі поняття: стихійний ялинковий ярмарок – це незаконно, отже злочин, за який слід покарати винних. Судячи із зображень, мама Кучерява служить у поліції, саме вона виписує штраф нелегальним торговцям ялинками. Втім, як і кожна різдвяна історія, ця оповідка про Кучерявих закінчується на веселій ноті: і про природу подбали, і святковий настрій створили.
 
 
Різдвяна книжка («Талант»)
 
Коли діти стають трохи старшими, з ними можна починати розмову про традиційну обрядовість українців. Якщо для вашої родини актуальним є православний календарний цикл, радимо звернути увагу на «Різдвяну книжку» від видавництва «Талант». Це гарно оформлене видання, в якому розповідається про сім головних зимових свят: Миколая, Святвечір, Різдво, Маланку, Василя, Голодну кутю та Водохреща. Зі сторінок книжки читачі дізнаються, що доброго зробив Миколай, хто така «коза» і чому її водять, коли колядують, а коли щедрують і засівають, та багато іншого. На першій розгортці видання розташувався зворушливий об’ємний вертеп. Затишні ілюстрації «Різдвяної книжки» виконала художниця Олена Желєзняк.
 
 
Мар’яна Савка. “Тихі віршики на зиму” («Видавництво Старого Лева»)
 
Після того, як дитина ознайомилася з культурним підґрунтям новорічно-різдвяних традицій, їй буде цікаво побачити вже знайомі мотиви у поетичній творчості. І тут стануть у пригоді «Тихі віршики на зиму» Мар’яни Савки. Уже з назви ми бачимо, що це збірка ліричних поезій зимової тематики. Окрім віршів про релігійні свята юні читачі знайдуть тут маленького ведмедика і його турботливу матусю, веселі катання на санчатах, доброго теслю, в якого взимку чимало роботи, Білу пані у мережаній хустині, засніжений Львів, втечу зайчика від лісових хижаків та інші сюжети. Поезія Мар’яни Савки напрочуд образна і заразом проста до опанування, тож таку книжку не завадить мати на книжкових полицях садочків: вихователям і малюкам припадуть до душі ці тихі зимові віршики. Чимало задоволення отримають читачі й від ілюстрацій, що їх створила Ольга Кваша.
Мія Марченко. “Місто тіней” («Фонтан казок»)
 
Цього року українські автори подарували читачам підліткового віку чимало цікавих текстів. У контексті зимових свят варто згадати «Місто тіней» Мії Марченко, адже святкова нота є однією з ключових у цій повісті. Твір молодої авторки поєднав у собі все найважливіше, що так чи інакше турбує, цікавить, а часом навіть трапляється в житті молодших підлітків: смерті близької людини, розлучення батьків і непрості стосунки з батьком, переїзд до нового міста, нової школи, а отже знайомство з новим колективом, і можливо, навіть першим коханням.
 
Цілком реальні проблеми з життя дівчинки-підлітка Мія Марченко поєднала з містично-пригодницькими подіями, які переживає Марта в зачарованому Місті. Обидві реальності, сучасна і фантастична, співіснують у паралельних світах, врешті дівчинка вирішує проблеми в обох площинах. Місто в реальному світі засніжене та холодне, і йдеться не лише про погоду. Холодними можна назвати стосунки Марти з однокласниками, морозно-байдужим спілкування з батьком. Зачароване місто майже таке саме, як і те, куди переїхала Марта, однак усі його мешканці опинилися в похмурій сніговій пастці: зима тут триває вже дванадцять років. Події, що розгорнулися напередодні Різдва в реальному і фантастичному світах, тримають у напрузі читача до останньої сторінки. Мія Марченко майстерно попрацювала над обома світами. Містика та загадки в реальному житті не поступаються таємницям і пригодам у фантастичному світі, до того ж обидва виміри тісно перетинаються. Різдвяна тема – ще один бонус цієї книжки, тож вона безперечно буде чудовим подарунком до свят як дітям, так і дорослим, які вірять у казку. Чарівні ілюстрації до повісті намалювала Надія Дойчева-Бут.
 
Огляд підготовлено порталом BaraBooka
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage