Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«20 років тому Львів був темним і пригніченим, а зараз це місто сповнене життя»

Вікторія Іваскевич, Zaxid.net

Британський хірург Генрі Марш про своє улюблене місто в Європі та українську хірургію.

Черги в коридорах, понад тисяча медиків та автограф-сесія до пізнього вечора. Справжній ажіотаж у Львові викликала лекція відомого британського нейрохірурга Генрі Марша. Завдяки своїй автобіографічній книжці він зажив слави найбільш відвертого та чесного лікаря сучасності. Адже розповідає не лише про перемоги, а й про трагічні епізоди своєї кар'єри.

Замість однієї лекції – дві. У залі – голці ніде впасти. Послухати Генрі Марша прийшли не лише студенти-медики, тут і лікарі і просто шанувальники «Історій про життя, смерть і нейрохірургію» британського нейрохірурга. Генрі Марш – автор бестселера та герой низки документальних фільмів, втім такого аншлагу у Львові не чекав.

«Ні, я зовсім такого не чекав, – сміється Генрі Марш. – Я просто вражений. Я старший чоловік, і це прекрасно ділитися своїми думками та ідеями з молодими людьми».

Поспілкуватись з провідним нейрохірургом вдалось лише наступного дня. Між зустрічами він викроїв півгодини, аби прогулятись із журналістами площею Ринок.

«Я завжди любив Львів. Вперше я сюди потрапив 20 років тому, коли все було таким темним і чорним. Він був зовсім інакший і все одно дуже красивий. Все було таке пригнічене, як взимку. А зараз все таке динамічне, сповнене життя, таке енергійне. Я це кажу не просто з ввічливості. Це справді моє улюблене місто в Європі», – зізнається Марш.

Вперше в Україну Марш приїхав у 1992-му. Стан пострадянської медицини настільки вразив хірурга, що сюди він став навідуватись щонайменше двічі на рік. Безкоштовно оперував важкохворих, навчав колег сучасним методам нейрохірургії та привозив уживане обладнання. Прогрес є, певен Марш, але щоб навести лад в українській медицині потрібно ще багато працювати.

«Передовсім [чого бракує Україні] – це гроші. Економіка в поганому стані, – пояснює свою думку хірург. – Друге – це організація охорони здоров'я. Так багато речей в Україні відбуваються хаотично. Звичайно, краще, ніж було. Але і досі дуже складно».

Попри тисячі успішних операцій, свої невдачі Марш пам'ятає краще. Розповідає: медикам часто доводиться вчитись на власних помилках. І тут не місце пафосу. Поряд завжди має бути колега, який не боїться тебе розкритикувати.

«Під час своєї лекції я розповідав студентам, що важливо мати критичний підхід і до себе, і до свого керівництва. Мені здається, в українській медицині збереглася радянська традиція, коли старший лікар є завжди правий і помилки чи складні аспекти його роботи не обговорюються. В Англії ми ж, навпаки, намагаємося бути більш відкритими».

Навіть після виходу на пенсію Генрі Марш продовжує оперувати. Раз на тиждень в рідній клініці в Лондоні та періодично літає в Непал.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage