Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

15 найкращих дитячих книг за версією «The Telegraph»
Від «Павутиння Шарлотти» до «Маленького принца», від «Гобіта» до «Пеппі Довгоїпанчохи», від «Вінні Пуха» до «Еміля та детективів» – британська газета «The Telegraph» опублікувала рейтинг найкращих книг для дітей. Ось як виглядає топ-15:
 
 
«Небезпечні мандри» Річарда Адамса – пригодницька оповідь про життя кроликів у їхньому світі з власною культурою, мовою, легендами…  Автор дебютував із твором 1972 року. До сьогодні продано понад мільйон примірників книги у всьому світі, оповідь здобула кілька престижних нагород,  у 1978-му отримала анімаційне втілення, а згодом вийшла на екрани як телесеріал (1999 – 2001).
 
«Гобіт, або Туди і Звідти» Дж. Р.Р. Толкіна давно полюбився читачам у всьому світі. Історія про пригоди гобітів, чарівників та різних фантастичних істот перекладена багатьма мовами та отримала низку екранізацій і адаптацій у вигляді відеоігор. А ще навіть стала об`єктом чудернацьких досліджень: англійські студенти визначили, скільки калорій спалили гобіти на шляху до Мордора, наскільки поживним є ельфійський хліб лембас і чи зміг би вижити Фродо у битві з тролем ;)  
 
Також до рейтингу потрапила серія «Хроніки Нарнії» Клайва Стейплза Льюїса, зокрема книга «Лев, чаклунка і шафа». Автор запрошує читачів разом з героями історії поринути у казковий світ Нарнії, де на них чекає безліч пригод. До речі, наразі триває робота над екранізацією четвертої книги циклу -  «Срібне крісло».
 
Не обійшлося і без відомого твору американського письменника Елвіна Брукса Вайта «Павутиння Шарлотти». Книга вийшла у 1952 році і одразу отримала схвальні відгуки критиків та читачів. До слова, твір очолив рейтинг найкращих дитячих книг від ВВС. І це не дивно, адже головний персонаж книги – миле поросятко Вілбур – не залишить байдужим жодного читача, ні маленького, ні дорослого :)
 
Зворушлива і неймовірна історія Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц» часто потрапляє до  переліків найкращих книг. «Є таке важливе правило: встав вранці, вмився, привів себе в порядок, а тоді відразу приведи до ладу свою планету», - одне із правил Маленького принца. А й справді ця історія передовсім вчить прислухатися до свого серця та дбати про інших. 
 
 
Пеппі Довгапанчоха, героїня серії творів шведської письменниці Астрід Ліндгрен, – непосидюче дівча, яке вміє бачити найцінніше і знає, наскільки важливо залишатися дитиною, навіть якщо ви вже дорослі. «Дорослим ніколи не буває по-справжньому весело. Та й чим вони зайняті: нудною роботою або модою, а говорять тільки про мозолі й податки», - каже Пеппі. Ще кілька цінних правил та цитат рудоволосої бешкетниці можна почитати за цим посиланням
 
Шанувальникам детективних історій неодмінно припаде до смаку історія західнонімецького письменника Еріха Кестнера «Еміль і детективи». Дивовижні пригоди, таємниці та загадки – у цій книзі допитливі читачі знайдуть усе це. 
 
Потрапила до рейтингу й одна із ранніх та найпопулярніших книг Роальда Дала - «Джеймс і гігантський персик». Допитливий юнак Джеймс, гігантський диво-персик та різні комашки – чудова пригода зацікавить маленьких читачів та їхніх батьків не менше, ніж «Чарлі і шоколадна фабрика», «Матильда», «ВДВ» та інші казкові твори автора.
 
«Вінні Пух» Алана Мілна – книга про дружбу, допомогу та віру у добро. Вінні Пух, один із найвідоміших персонажів дитячої літератури ХХ століття, досі залишається фаворитом серед дітлахів багатьох країн. Останніми роками автори створюють нові історії про персонажа. Наприклад, до 90-річчя з дня першої публікації історії світ побачила нова оповідка про пригоди ведмедика, але у ній з`явився новий персонаж – пінгвін. В іншому варіанті Пух завітав до Єлизавети ІІ з нагоди її Дня народження. 
 
«Маленька принцеса» Френсіс Годґсон Бернет – своєрідна історія Попелюшки. У центрі розповіді – юна Сара. Батько залишає її у пансіонаті для дівчаток, де на неї чекає неприязнь директриси закладу. Коли батько дівчинки гине, на неї чекають злість та знущання директриси. Але врешті історія закінчується геппі-ендом. Книга стала популярною серед британських дітей, а згодом вийшла низка фільмів, знятих за мотивами твору.
 
 
Як не дивно, але до топ-15 за версією «The Telegraph» потрапила не «Книга джунглів», а інша книга Редьярда Кіплінга – збірник «Просто казки». Більшість історій у збірці присвячені тому, як тварини змінили свої первинні звички та як відбуваються ті чи інші процеси.  Чому верблюд має горб, звідки взявся броненосець, чому у леопарда є плями, – ці та багато інших захопливих історій знайшли свої місце у збірці казок. Кілька цитат письменника про слова, людей та світ. 
 
Науково-фантастичний пригодницький роман Жуля Верна «Подорож до центру Землі» прийдеться до смаку усім, хто хоче дізнатися найдавніші таємниці нашої планети. Історія сповнена пригодами і небезпеками, загадками та шифрами, цікавими відкриттями та фантастичними видовищами. На основі твору було знято три фільми. До слова, компанія «20th Century Fox» взялась за екранізацію ще одного пригодницького роману Жуля Верна «Двадцять тисяч льє під водою».
 
«Вітер у вербах» – книга, що принесла популярність англійському письменникові Кеннету Грему. Казка розповідає про життя на річці чотирьох персонажів – крота, борсука, жаби та водяного щура. А ще автор розкриває читачам дивовижний світ природи, яка вчить персонажів та дарує їм життєву мудрість.
 
«Лялькові люди» Енн М. Мартін – дитячий роман про вигаданий ляльковий світ та його жителів у час, коли за ними ніхто не спостерігає. Щоразу, коли діти зазирають у ляльковий будиночок, його мешканці завмирають. Коли ж іграшки наодинці, вони розмовляють, рухаються, грають на піаніно, а одного разу навіть вирушають у мандрівку.
 
Закриває рейтинг книга Френсіса Спуффорда «Дитина, яку сформували книги». Автор показує силу художньої літератури у формуванні дитини: як твори дозволяють втекти від болю і адаптуватися у світі. Як читання дозволяє руйнувати кордони і розширювати рамки уяви.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage