Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«13 різдвяних історій» на Різдвяному Арсеналі
Під час Різдвяного арсеналу відбувалася презентація дорослої антології «13 різдвяних історій» «Видавництва Старого Лева». Про Різдво у свої оповіданнях, у своєму житті та про майбутнє Різдво на Майдані розповіли автори книги - Андрій Бондар, Софія Андрухович, Дзвінка Матіяш, Андрій Курков, Лариса Денисенко, Ірена Карпа.
 
У кожного з письменників у книзі – своє Різдво: побутово-реалістичне у Андрія Бондаря та Софії Андрухович, притчево-натхненне у Дзвінки Матіяш, фантасмагоричне з дирижаблевим лейт-мотивом у Андрія Куркова, кічово-комерціоналізоване у Лариси Денисенко та небажане і з пікантним нюансом у Ірени Карпи. Та яке б не було Різдво для авторів у книзі, в реальному житті воно для них усіх – тепле і родинне свято.
 
- Різдво – це казка для дорослих, а не лише для дітей, - розповідає Андрій Курков. - Моя історія – це казка для дорослих. Мені здається, що у різдвяному оповіданні має народжуватися щастя, диво, дитина. Тож у мене в історії чарівна жінка народжує у дирижаблі, а чоловік, який приймає пологи, розуміє, що у нього немає ножиць, щоб перерізати пуповину, і тут з’являються ангели, які виручають його.
 
Лариса Денисенко зізнається, що Різдво у її оповіданні немає нічого спільного з її власним особистим Різдвом. Для неї це – чи не найтепліше і найулюбленіше свято, а от її герой Різдво люто ненавидить, воно його шалено дратує, щоправда, лише до пори до часу… Бракує оптимізму і віри в різдвяний дух і герою історії Ірени Карпи. Письменниця, натомість, з захватом розповідає, що ідеальним для неї і її родини стало те Різдво, під час якого її батько взяв «гріх на душу» і вигнав на Святвечір з-за столу якогось далекого родича, бо той без належної поваги ставився до їхніх родинних звичаїв. А от цьогорічне Різдво, як і Новий рік вона сама планує і закликає всіх інших святкувати на Майдані, адже він – зараз свого роду домівка і осередок новоствореної родини-України.
 
Дзвінка Матіяш зізнається, що написане нею різдвяна історія нічого спільного з її повсякденною реальністю не має, проте вона про Різдво, у якому стаються дива. А очікування дива у час Різдва – це про письменницю. Очікує і сподівається на диво вона і напередодні цьогорічного різдва. «Хочеться вірити і віриться, що все у нашій країні буде добре, - каже Дзвінка Матіяш. – Як би там не було, треба вірити».
 
«Наші з Андрієм історії – реальні і перетинаються, - розповідає Софія Андрухович. – Андрій написав про перше наше Різдво у віллі «СОВА», де ми жили далеко за містом, а я - про сьоме. Читаючи наші оповідання, можна побачити як еволюціонували і ми, і наші життя за ці роки».
 
Андрій Бондар зізнається, що не надто любить видання-антології, але саме «13 різдвяних історій» йому подобається і за підбором авторів, і за духом, і за оформленням (обкладинка та дизайн книги – арт-студії «Аграфка»). А ще Андрій наголошує, що щоб в Україні і це Різдво,і всі наступні були радісними потрібно працювати над собою, гад своїм життям і не залишатися осторонь подій, що відбуваються в країні.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage