Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

12 свіжих книжок під ялинку про сніг, Святого Миколая та Різдво

Ілюстрація Ольги Кваші

Христина Содомора, Читомо

Щороку ближче до зими дитячі полички книгарень поповнюються свіжими книжечками. Тематика як завше – святий Миколай, Новий Рік, Різдво чи просто зима та сніг. І щороку ці теми аж ніяк не вичерпуються. Автори вигадують нові сюжети, пишуть цікаві зимові казочки. І нема кінця-краю тим різдвяним та новорічним дивам, а варіанти листів до Миколая, здається, не лімітовані. Читомо теж не зраджує своїй традиції і публікує для юних читачів і їхніх батьків добірку новеньких зимових книжок, з яких ще й запах друкарської фарби не вивітрився, а запах добрих текстів й поготів.

Про Різдво, гірку правду і пампухи

Світлана Лінинська. Пан Сирник і різдвяний пампушок. Ілюстрації: Роман Скиба. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 32 ст.

У містечку живе пан Сирник – славетний пекар. Він чудово ладнає не лише у своїй магічній пекарні, але й завжди вміє догодити кожному мешканцеві. Так, дорогою до пекарні зранку Сирник встигає списати свій нотатник із побажаннями сусідів. Але напередодні Різдва трапляється одна доволі прикра і незручна ситуація для пекаря. Як йому вдасться все владнати – розказувати не буду, адже позбавлю вас сенсу читати цю книжку. А історія справді цікава і навіть, не побоюсь цього слова, повчальна.

Окрім вищенатякнутої оказії в тексті такий багатющий опис всього начиння і запасів пекаря, що на голодний шлунок читати не варто. Видається, наче книжка починає пахнути пампухами та малиновим чаєм, а сторінки посипаються білосніжною цукровою пудрою. Чи хіба не достатньо аргументів, аби бігти… ні, не в пекарню, а в книгарню.

На березових полицях рядком тулилися коробки з цукровою пудрою, сіллю, амонієм, гвоздикою, кмином, сухарями, какао, желатином та різними сортами чаю. У пляшечках тут були цитринова кислота, ромова і мигдальна есенції, малиновий сироп.

Рекомендовано дітям від 5-ти років.

Про зиму, вирій і птахів

Олесь Ільченко. Зимова казка. Художник: Ольга Кузнецова. – Київ: Фонтан казок, 2015. – 48 ст.

Якщо ви чи ваші діти обожнюєте птахів – ви повинні прочитати цю книжечку. Та навіть якщо ви не дуже любите птахів чи радше мало про них знаєте – тим більше варто її прочитати. Окрім пташиних пригод, автор всіяв текст цікавою інформацією про пернатих.

Хто чим харчується, яким способом добуває їжу, хто з ким приятелює чи ворогує, хто летить у вирій зграєю чи поодинці, а хто залишається вдома. Настільки добре виписано спілкування пернатих, що лише побіжні згадки про людей нагадують, що читач таки перебуває в іншій непташиній реальності.

Події відбуваються взимку, незадовго до Різдва, тож можна дізнатися, що про наші святкування думають птахи. Історія не перевантажена повчаннями чи навчаннями, але свою місію залучити дитину до добрих думок і вчинків виконує. Ілюстрації по зимовому ніжні та м’які.

Тихо падали маленькі сріблясті сніжинки, ще більше прикрашаючи собою ялинку на узліссі. А старий Крук подумав, що і зима має бути на світі – бодай заради такої краси довкола.

Рекомендовано дітям від 4-х років.

Про Україну, подорожі та свята

Ноа Кременчуцька. Зимова Подорож Україною. Від свята до свята. Ілюстратор: Надія Дойчева-Бут. – Київ: Київ, 2015. – 10 ст.

Зимова картонна книжка із серії дитячих книжок «Подорож Україною», яка складається із чотирьох сезонів і відповідно – чотирьох сімейних подорожей. Отож, взимку сім’я на своєму жовтому трейлері (відомого ще з попередньої, першої книжки «Подорож Україною») мандрує сімома регіонами України, потрапляючи на різні свята.

Так, у Петриківці святкують Маланку за старим стилем, у Харкові – Новий Рік, у Львові, звісно, Різдво, на Буковель їдуть продовжувати Різдвяні свята, потім потрапляють у замки та дерев’яні церкви Закарпаття, а до Києва їдуть на Водохреща. Але варто виокремити Дніпропетровськ, де сім’я, окрім традиційного для християн вшанування Св. Миколая, святкує Хануку, що в єврейській традиції вважається особливим дитячим днем із подарунками. Це незвичний та, мабуть, один із небагатьох випадків, коли автор враховує релігійні особливості нацменшин, що робить видання «полікультурним».

Хоча книга розрахована для читання, чи то пак для розглядання, але без дорослих тут не обійтися. Оскільки це книжка-картинка, тобто книжка без тексту, самотужки малечі важко буде допетрати, про яке місто чи місцевість йдеться. Ілюстрації вкрай насичені та деталізовані, тож оповідати буде про що.

Офіційно рекомендовано дітям від 0 років.

Про Миколая, Різдво і ніжну зиму

Савка Мар’яна. Тихі віршики на зиму. Ілюстрації: Ольга Кваша. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 36 ст.

Дитяча поезія завжди створює особливу атмосферу свята. Мар’яна Савка напрочуд тонко та чуттєво передає радість дітей та трепет батьків у передчутті зими, снігу, Миколая та Різдва. Надзвичайно гарна та милозвучна мова, цікаві звороти та словечка. Тут і «срібні сніги», і «зачепився сон за вії», і «диво-місто, місто Львів». Ілюстрації ніжні і ретельні, що хочеться їх розглядати годинами.

Зрештою, про таку поезію важко говорити – треба читати самому і своїм діткам. А саме видання добротно оформлене, тому може бути чудовим варіантом зимового подарунка.

Погодьтеся, то не порожні слова:

Найкращий у світі – це запах Різдва!

Рекомендовано дітям від 3-х років.

Про котів, радість і сніг

Платон Воронько «Падав сніг на поріг». Ілюстрації: Кость Лавро. (Нове видання.) – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. – 36 ст.

Під традиційною для видавництва і тому вже впізнаваною обкладинкою – класика. І ця книжка тому й особлива – батькам будуть знайомі майже всі віршики. Завдяки прекрасному оновленому виданню А-БА-Би-ГА-ЛА-МА-Ги популярні вірші стануть ще привабливішими.

Власне завдяки ілюстраціям дітям буде цікаво вивчати ці добре римовані вірші, повторювати уголос разом з батьками. А батькам – згадувати своє дитинство. А великий ошатний формат книги приємний на дотик і милує око.

Падав сніг на поріг,

Кіт зліпив собі пиріг.

Поки смажив, поки пік,

А пиріг водою стік.

Кіт не знав, що на пиріг

Треба тісто, а не сніг.

Рекомендовано дітям від 3-х років.

Про кулінарію, звірів та святого Миколая

Гостинці з Ялинового лісу: казка-розмальовка до свята Миколая із завданнями й англійськими словами. Художник: К. Степаніщева. – Київ: Братське, 2015. – 16 ст.

Це не просто розмальовка. Це не просто казка-розмальовка. Це не просто казка-розмальовка із англійськими словечками. І це не просто казка-розмальовка про святого Миколая й ангеликів. Це справжній майстер-клас із випікання святкового печива. Окрім того, для діток є спеціальні завдання – потрібно щось домалювати або дописати, порахувати чи навіть допомогти прикрасити. Простір для фантазії створено пречудовий.

Малюнки містять дрібніші і великі форми, багато різних звіряток, формочок та інгредієнтів. Доповнюючи власними кольорами та лініями зображення, читачі таким чином долучаються до творення ілюстрацій книжечки, стають співілюстраторами, так би мовити. А опісля можуть й співпекарями – проекспериментувати з батьками на кухні, випікаючи печиво для святого Миколая.

Напередодні своїх іменин святий Миколай був страшенно заклопотаний. Стільки справ треба залагодити: дитячі листи прочитати, гостинці приготувати… Тож він попросив друзів із Ялинового лісу напекти солодощів для частування. Звірі з радістю погодилися.

Рекомендовано дітям від 4 років

Про листи до Миколая, подарунки і різки

Дарунок святого Миколая: вірші, казки, оповідання. / Упорядник Ю. Березенко; художник М. Качмар. – 2-ге вид. – Київ: Братське, 2015. – 72 ст.

Збірку дуже різних текстів об’єднує спільна тема про доброго дідуся Миколая. Чи то маленький віршик, чи то велике оповідання, чи то тепла казка – усі вони налаштовують на свято, нагадують про чемність та послух батькам. Історії різноманітні: від дивних пригод нечемного хлопчика у віртуальній комп’ютерній грі, від снів про маму до листів та справжніх подарунків, і навіть різок.

А подарунки приносить не лише Миколай. Йому допомагають діти, котрі перетворюються на маленьких миколайчиків для своїх батьків. Тож історії і повчальні і, що важливо, прикладні.

Віршики милозвучні, не обтяжені традиційними поетичними миколаївськими кліше. Єдина заувага до оформлення книжки – не вистачає кольорів та взагалі стилю. Чорно-білі простенькі наївні рамки та де-не-де малюнки.

Напередодні свята дідусь Миколай дістає свою торбинку і складає до неї гостинчики. Туди їх вміщається дуже багато, але сама торбинка залишається легкою. Це хитрість у неї така чарівна – щоб подарунків вистачило всім дітям, а святому Миколаєві нести її було не важко.

Рекомендовано дітям від 6-ти років.

Про українців, колядки і Дитятко

Нині Рождество Божого Дитяти. Ілюстрації: Катерина Садовщук. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 12 ст.

Ніщо так не допомагає залучити маленьких діток до спільного святкування Різдва, як коляда. А навчити колядувати допоможе оця картонна книжечка.

Батьки можуть підглядати до неї, якщо раптом забули текст старовинної колядки «Нині Рождество Божого Дитяти», а для діток тут гарні малюночки.

Книжка-картонка зроблена стильно (хоча видається, що для найменших оформлення зроблено вже дуже по-дорослому) та якісно, і головне – надійно. Їй не страшні будуть сніги, морози і часте використання під час колядування.

Маленький Христе,

Бався разом з нами,

Із Іваськами та

Із Михаськами!

Рекомендовано дітям від 0 років.

Про Миколая, ангеликів і чекання малюків

Антін Лотоцький. Їде святий Миколай. Ілюстрації: Олександра Абельчакова. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. – 12 ст.

Ще один помічник батькам, щоб не лише словами описувати Миколая. Завдяки кольоровій книжечці дітки ще більше відчують радість чекання приходу Святого.

Ангелики метушаться, допомагають Миколаєві зібратися у далеку дорогу: пакувати подарунки, лагодити санчата, не забути й про кожух для Миколая. Прості, але чітко римовані віршики можна завчати напам’ять, щоб отримати ще більше подарунків.

Пара коників летить,

Креше іскри підківками,

Сяє сріблом, мерештить

Шлях, засіяний зірками.

Рекомендовано дітям від 0 років.

Про тваринок, Діда Мороза і подарунки

Різдвяні казки для найменшеньких. – Київ: Країна мрій, 2015. – 96 ст.

Простенькі історії для найменшої читацької авдиторії будуть цікавими найперше завдяки яскравому кольоровому оформленню книжки. Малюнки милують око навіть дорослих своєю ніжністю та поміркованістю щодо деталей, яких саме стільки, скільки дошкільня зможе розгледіти, впізнати та назвати.

У розповідях переважає тема подарунків – бо з чим іще малюки найбільше асоціюють зимові свята. То цуцик Карамелька намагається якнайнадійніше їх переховати, то Дід Мороз з подарунками відшукує чемних мишок, то дівчинка Амелія хвилюється, чи отримає подарунки у свої маленькі капці. Дотепні історії і про Білого Пухнастика, і про лисичку Пачі, і про вовчика Люпуса, і про інших звірят.

Уважно розглядаючи малюнки, закрадається сумнів, чи автори писали про Діда Мороза, чи все-таки про Санту? Але мабуть це вже адаптація перекладача. Щодо перекладу, то іноді трапляються очевидні росіянізми.

Та Амелія – маленька дівчинка, й ніжки у неї маленькі. Хіба ж зможе Дід Мороз запхнути здоровецькі пакунки у її черевички?

Рекомендовано дітям від 3-х років.

Про пори року, природні явища та звірят

Галина Малик. Їде грудень на коні. Ілюстрації: Ольга Кваша. – Київ: Каламар, 2015. – 40 с.

KrЦе тільки з обкладинки книжка дуже зимова, насправді у ній вистачить коротких віршиків про пригоди з різних місяців: про березневих котиків, які сховалися на вербі, чи заготівлі сіна улітку.

У текстах ви не знайдете інформації про новітні ґаджети чи супермодні для малюків речі, віршики більше про природу й життя у селі. Ілюстрації вже згаданої у добірці Ольги Кваші – барвисті й насичені, але вони гармоніюють із текстом. Читач навіть знайде трохи інтерактиву: загадки і віршики-лічилки.

Можливо, на перший погляд і непомітним, та все ж огріхом технічного редагування книжки є недбала вичитка тексту: кожен рядок одних віршів починається з великої букви, а інших – залежно від коми чи крапки:

Січень снігом повіває,

Землю в ковдру загортає.

                                                                       Йде Коза Різдвяна

                                                                       гарно й тепло вбрана.

 

Рекомендовано дітям від 0 років.

Про колядки, щедрівки та історії свят

Різдвяна книжка / упорядник Шаповалова К.В., ілюстратор: Олена Желєзняк. – Харків: Талант. – 16 ст.

Великого формату книга про традиції різдвяних, новорічних та йорданських свят на цупкому папері. Починаючи від Миколая, згадуючи про Святий та Щедрий вечори, Різдво та Новий Рік і завершуючи святом Водохреща у виданні містяться історії цих свят, релігійні та народні традиції, а також відповідна супровідна поезія: колядки, щедрівки, засіванки тощо.

Книга має ознайомчий характер і найперше буде цікава тим, хто мало знає про християнські календарні святкування та українські звичаї, адже упорядник, наприклад, пропонує найпопулярніші тексти: «Нова радість стала», «Щедрик», «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Ой хто, хто Миколая любить» і так далі. Щодо Миколая, то якщо дітки вірять у Святого, то перед спільним читанням батькам варто звернути увагу на цитату нижче.

Миколай любив робити добрі діла таємно, щоб тільки Бог знав про них. Тому й батьки на свято Миколая крадькома підходять до ліжечка дитини і непомітно ховають під подушку  подарунки від Миколая.

 

Рекомендовано дітям від 5-ти років.

 

Пропонуємо переглянути підбірку нових книжок про Різдво та Новий рік

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage