Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 питань до Сергія Гридіна
Виявляється, добре знаний юним читачам письменник Сергій Гридін любить працювати з деревом, хронічно не переносить хамства, читає Люко Дашвар, Едуарда Асадова та дуже любить своє рідне місто Здолбунів. Автор відповів на 10 питань від Старого Лева.
 
- Які якості Ви найбільше цінуєте в людях?
 
Передовсім – порядність! Я не буду спілкуватись з людиною, яка непорядно обійшлась зі мною більше двох разів. Один раз може бути випадковістю, два – це вже спосіб життя, який мене не влаштовує, і з такими «товаришами» всі особисті відносини припиняються без пояснення причин. Також я ціную професійність та вміння пояснити свою позицію. Люблю конкретику і хронічно не переношу хамства.
 
- Ваше улюблене заняття?
 
У вільний час полюбляю займатись спортом та щось цікаве майструвати для облаштування двору біля мого будинку. Особливо подобається працювати з деревом: воно живе і по-справжньому тепле. А під час пробіжки дуже часто можна придумати якесь оповідання чи продовження чергової книжки. Потім залишається тільки записати і очікувати на гонорар! :-)
 
- Ваша мрія про щастя?
 
Тут я буду банальним! Щастя для мене - це коли мої близькі і рідні люди живі та здорові, коли я можу зранку подзвонити мамі і поговорити не про хвороби і необхідні ліки, а про онука і прочитані книжки. Можу посперечатись з батьком щодо нового президента та випити з ним пива під яблунею :-) А ще людина є щасливою, коли отримує задоволення від своєї роботи та й взагалі від усього, чим займається в житті!
 
Більш глобально, щастя – це, нарешті, мир в нашій країні, можливість вільного вибору напрямку руху України, відсутність зброї на вулицях та наявність компетентних та розумних людей при владі.
 
- Що Ви вважаєте найбільшим нещастям?
 
Важкі хвороби та смерть близьких.
 
- Ваші улюблені письменники-прозаїки?
 
Отримую задоволення від прочитання творів Люко Дашвар. Вже разів із двадцять за своє життя перечитував Ільфа та Петрова «Дванадцять стільців» та «Золоте теля». Це просто класика тонкого гумору, і мені дуже імпонує авторський стиль написання! Подобається Кідрук, на якого я «підсадив» свого сина.
 
А взагалі, відкрию вам таємницю! У мене є електронна «читалка» (тільки нікому про те не розповідайте :-)), я завантажив на неї десь п’ятнадцять тисяч книжок і по черзі їх читаю, навіть не звертаючи увагу на назву та автора. Тому іноді виникає проблема, коли хтось запитує про улюбленого письменника чи твір. Я можу переказати книгу, але не пам’ятати ні її назви, ні автора, який її написав.
 
- Ваші улюблені поети?
 
Признаюсь, що поезію беру до рук дуже рідко. Скажу більше, почав звертати увагу на віршовані твори тільки після того, як познайомився із Мар’яною Савкою. Її збірка «Квіти цмину» поклала початок моїм поетичним «дослідженням».
 
Завжди отримував задоволення від читання лірики Едуарда Асадова. Глибокий зміст та життєвість його творів просто вражають!
 
Люблю творчість Ліни Костенко! Перечитав книжки Іздрика, видані у «ВСЛ».
 
- Ваші улюблені літературні герої?
 
Таких героїв в дитинстві було багато! Я навчився читати (як для того часу!) дуже рано, в років п’ять, і ковтав книжки наче теплі домашні пиріжки моєї бабці. Відповідно, в улюбленці потрапляли по черзі Колобок, персонажі із прибалтійських та українських народних казок, Муфтик, Нільс, «тимурівці» або Гулівер. І це далеко не повний список, тож зупинитись на одному з них досить важко!
 
У трохи старшому віці на зміну попереднім прийшли Шерлок із Ватсоном, герої Фенімора Купера та Біле Ікло Джека Лондона. Ще пізніше до них додались Лоліта, Вероніка Ф.Скотта Фіцжеральда та Остап Сулейман Берта Марія Бендер Бей із чудових «Дванадцяти стільців».
 
- Ваші улюблені герої в реальному житті?
 
У місті Мерефа (Харківська обл.) жив (сподіваюсь і до цього часу він там є! Дай йому, Боже, міцного здоров’я!) 70-річний чоловік на ім’я Юрій, який на турніку витворяє те, що навіть не снилось сучасній молоді! Саме завдяки йому кілька років тому я почав займатись спортом і навіть схуд на 35 кг. Соромно стало, дивлячись на цю людину, що у свої 40 втікаю від дзеркал! :-)
 
Завжди вражали наші паралімпійці. От у кого справжній характер! Іноді себе шкода, не хочеться йти до спортивної зали чи взагалі щось робити, а згадаєш про цих хлопців та дівчат і через «не можу» починаєш помаленьку діяти, набираючи оберти!
 
- Де б Вам хотілося жити?
 
В Україні. Більше того, в моєму рідному Здолбунові. Хтось сміється над назвою міста, хтось не сприймає розбиті дороги та вважає великим мінусом відсутність розваг, але тут мені комфортно та затишно. Тут можна обійти все місто за кілька годин, щохвилини зустрічаючи знайомих та вітаючись із ними. Тут всі знають все про усіх і, як на долоні, бачать твої плюси та мінуси! В нашому місті зранку до цього часу можна почути голосистого півня, а ввечері послухати спів солов’я. Тут мої батьки, мій дім, моя сім’я і саме сюди я хотів би повертатись з усіх подорожей!
 
- Ваш улюблений вислів?
 
Стосовно літератури? Читаймо, бо ми того варті! :-)
 
А ще я дуже часто повторюю собі вислів: «Якщо хочеш досягнути своєї мети – біжи до неї, якщо не можеш бігти – йди, не можеш йти – повзи, якщо не можеш повзти – просто ляж і лежи у напрямку мрії!». Дуже стимулює! :-)

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage