Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 книжок для того, щоб пережити динозаврячий період
Перш ніж говорити про динозаврів, слід почати із двох важливих засновків. По-перше, у багатьох дітей неминучий  так званий динозаврячий період, коли дитина починає цікавитись усілякими доісторичними істотами, пробує вимовляти їхні складні назви, колекціонує різноманітні речі із їхніми зображеннями, ну і звісно – читає книжки про них.
 
Христина Содомора, Читомо
 
А по-друге, кожне видавництво, яке себе поважає, повинно видати бодай одну книжку про динозаврів. Тож пропонуємо вам ті книжки, які видались нам найцікавішими і найкращими. Видання підібрано для дітей різного віку і за різними жанрами: від віммельбухів і книжок-картинок до коміксів та серйозних енциклопедій.
 
Мій великий віммельбух. Динозаври
– Переклад з німецької. Харків: Ранок, 2017. – 16 с.
– Вік: 2+
 
Це віммельбух для дітей дошкільного віку. Невеликий супровідний текст на семи розгортках розповідає про маленького динозаврика-дослідника Діно Хіпсі, який подорожує доісторичними часами і вивчає своїх родичів. На береги винесено зображення із підписами найважливіших істот, зображених на великих малюнках. Кожна розгортка – це окремий період: Тріас, Юра, Крейда, Мезозой, Кайнозой (палеоген і неоген), Кайнозой (четвертинний період) і сьогодення, де можна віртуально відвідати музей природничої історії, побувати на розкопках.
 
Для дітей це видання буде цікаве тим, що ілюстрації динамічні, тобто динозаври виконують якісь дії: один чистить зуби, інший ловить рибу в річці, ще один запускає повітряного змія, між одними зав’язалась сутичка, а між іншими – взаємна приязнь, а бронтозаври взагалі грають у баскетбол. Очевидно, ілюстратори вифантазували усе це дозвілля, але таким чином динозаври можуть привабити найменших читачів.
 
Олександр Коваль. Динозаври. 50 віконечок.
– Ілюстрації Олександра Коваля. Київ: Книжкова хата, 2016. – 10 с. (Серія «Зазирни у віконце»)
– Вік: 2+
 
Це видання також зорієнтоване на найменших читачів. На п’яти розгортках містяться не перевантажені деталями малюнки. Самих же динозаврів зображено різнокольоровими (врешті, колір динозаврів у будь-якому випадку є фантазією художника, адже достеменно невідомо, якого кольору була їхня шкіра). Таким чином динозаврики виглядають привабливо, доброзичливо і не відлякують навіть найбільш несміливих діток. Власне, часто на малюнках динозаврики граються з дітьми: плезиозавр і бронтозавр катають їх на собі на озері й на суші відповідно, інші ж замість гірок використовують довгий хвіст аргентинозавра, а сміливіші причепили на його довгу шию гойдалку. Для допитливих у книжці є віконечка, під якими можна знайти не лише динозаврів, а й інших істот.
 
Для зручності назви всіх динозаврів підписано, тож можна починати знайомство і вчитися вимовляти не надто прості для найменших дітей назви. Хоча у цьому виданні завбачливо використано лише найпростіші назви цих тварин. Щоправда, єдина заувага до книжки стосується саме назв: анкилозавр, плезиозавр, іхтиозавр – вочевидь перекладали з російської і літери «и» на «і» не замінили. Це припущення підтверджує анотація в кінці книжки, де літера «ы» залишилось від оригіналу.
 
Попри те, зручний невеликий формат видання, цупкий папір та яскраві малюнки – вдале рішення для малюків, щоб почати знайомство зі світом динозаврів.
 
Маленькі дослідники. Динозаври
– Переклад з англійської Тетяни Кузьменко. Київ: Книголав, 2018. – 18 с.
– Вік: 3+
 
Ще одне видання про динозаврів із віконечками. Але на відміну від попереднього тут, окрім назв, вже є основна інформація про цих тварин, зокрема часто це руйнування міфів про деяких динозаврів. Наприклад, про яйцекрада овіраптора. А ще, довідки про динозаврів не сухі та нудні, а часто доволі кумедно і сміливо подані: наприклад, про «мозок у дупі» ненажери брахіозавра або про скам’янілі какулі «короля тиранів» тиранозавра рекса.
 
Інформація у книзі виключно прикладного характеру. Вказано основні особливості кожного динозавра із поясненнями їхніх функцій. Динозаврів погруповано не лише за періодами, а й за розмірами й середовищем проживання. Хороший варіант для більш детального знайомства із динозаврами для дошкільнят.
 
Тьєррі Ляваль, Янн Кувен. Шукай і знаходь. У часи динозаврів. Велика версія
– Ілюстрації Тьєррі Ляваль, Янна Кувен. Харків: Читаріум, 2017. – 10 с.
– Вік: 3+
 
Це видання незвичного формату: сторінки додатково відкриваються – і перед читачами постає велика ілюстрована розгортка. І саме тому ми рекомендуємо цю книжку дошкільнятам, які вже буквально доросли до такого формату.
 
Кожна з розгорток присвячена певній ері. Загалом книжка містить майже 200 істот, назви яких можна вивчати з дитиною. А ще видання зручне у користуванні: коли відкриваєш правий клапан із частиною великої ілюстрації, на ній зображено всіх тварин із лівого закритого клапана. Таким чином не доведеться щоразу зазирати до сторінки із підписами тих чи інших доісторичних тварин. І звісно, цю особливість можна застосовувати у грі «шукай і знаходь», вишукуючи тварин, людей чи речі.
 
Для найменших шанувальників, які вже мають бажання вивчати щораз більшу кількість динозаврів та інших екзотичних істот, це видання підходить ідеально.
 
А ви з першого разу вимовите «сіньцзяновенатор»?
 
Емілія Дзюбак. Розкажу тобі, мамо, що роблять динозаври
– Переклад з польської Божени Антоняк, ілюстрації Емілії Дзюбак. – Львів: Урбіно, 2018. – 28 с. (Серія «Розкажу тобі, мамо. Вімельбух»)
– Вік: 3+
 
Вже знана українському читачеві польська художниця Емілія Дзюбак створила не лише естетично красиве, а й креативне, пізнавальне та інтерактивне видання про динозаврів. Патлань разом зі своїм другом тарганом знаходять яйце, яке виявилося капсулою часу. І неважко здогадатися, що потрапляють вони в епоху динозаврів. Також у книжці є короткі цікаві довідки: про зародження життя та перших живих істот; основна інформація про види динозаврів та інших тварин, що жили в той час; цікаві факти про динозаврів і навіть згадка про драконів.
 
А як перепочинок у мандрах між періодами авторка пропонує всілякі завдання для читачів: пройти лабіринт і відшукати загублені речі, знайти відмінності між малюнками.
Це видання найперше вирізняється своєю естетичною привабливістю, зокрема стильним, зручним і гармонійним розташування написів на ілюстраціях. І що важливо – розгортки не одноманітні, а на кожній цікава подача матеріалу, колористика. Для дошкільнят видання буде вчасним.
 
Джеронімо Стілтон. Динозаври наступають
– Переклад з італійської та адаптація тексту Андрія Поритко та Максима Войцеховського. Львів: Ірбіс Комікси, 2016. – 48 с.
– Вік: 4+
 
Комікс про динозаврів – це п’ята історія зі всесвітньо відомої серії пригодницько-детективних історій Стілтона, Джеронімо Стілтона. А ця – ще й із викраденням, шахрайством, підлістю, подорожами в часі та, врешті, гепі-ендом.
 
Історія починається із вторгнення зловмисників котів-піратів на Мишачий острів. Вони викрадають професора Вольта і вирушають з ним у минуле на 140 мільйонів років назад. Але наш герой Джеронімо Стілтон і його команда, в якій є і палеонтолог Карен Розкопайко, рятують (даруйте за спойлер) професора.
 
Водночас ця подорож у часі є нагодою познайомити читача з динозаврами. І спосіб доволі оригінальний, адже герої коміксу потрапляють у природне середовище і відчувають весь страх від цих великих і часто небезпечних істот. Це вже вам не казочки про усміхнених динозавриків. А ще на кожній сторінці є довідкова рамка/папірус про динозавра, який з’являється під час оповіді.
 
 
 
 
Стівен Брусатті. Епоха динозаврів
– Переклад з англійської Ксениклави Крапки, Ілюстрації Даніела Честера – Львів: Видавництво Старого Лева, 2017. – 80 с. (Серія «Пізнавальні книги»)
– Вік: 6+
 
Це одна із найґрунтовніших книжок про динозаврів. Але не хочеться називати це видання енциклопедією, бо тут немає сухого викладу інформації про доісторичних істот. Натомість це художня розповідь, в яку майстерно вплетено різноманітні знання про динозаврів. Інформації тут чимало. Врешті, автором є доктор філософії у галузі екологічних наук, палеонтолог та біолог-еволюціоніст, який також працював науковим консультантом під час зйомок «Прогулянки з динозаврами» («BBC» i «ХХ століття Fox»).
 
Не менш ефектні й ілюстрації: різні кольорові гами відповідно до розділів, чітка і зручна графіка. На кожній розгортці є відношення розмірів тих істот, про яких ідеться, до зросту людини.
 
 
Чотири основні розділи – чотири історичні періоди. У кожному є обов’язкові додатки про раціон та озброєння динозаврів, а також підтеми про травоїдів, хижаків, підводних і летючих істот і «погляд зблизька» про найяскравішого представника періоду.
 
Ви дізнаєтеся, для чого трицератопсу жабо, хто вважається найрозумнішим динозавром, чому всі бояться спокійного травоїдного анкілозавра, навіщо компсогнату більший за його тулуб хвіст, чому в цератозавра із носа стирчить ріг і що у ктенохазма понад 400 зубів. А також прочитаєте про особливості і функції зубів, хвостів, кігтів та інших кінцівок динозаврів.
 
Динозаври. 50 найвідоміших видів
– Київ: КМ-Букс, 2014. – 54 с. (Серія «Міні-енциклопедія»)
– Вік: 6+
 
Як можна здогадатися із назви, це книжка-презентація півсотні динозаврів. 6 видів динозаврів із Тріасового періоду, 16 – із Юрського і решта 28 – із Крейдяного періоду. Назви розташовано в алфавітному порядку, а в змісті передбачено місце для позначок біля тих видів, які читач вже знає. Отже, можна гратися в уроки про динозаврів. Інформацію про кожного динозавра уніфіковано: є невеликий опис-вступ, основні характеристики (латинська та українська назви, до якої групи належить, тип живлення і коли існував), окремо подано цікавинки та розмір відносно людини. Вага, довжина та інші особливості наочно підписано на малюнках.
 
Таким чином це видання дозволяє легко знайти певного динозавра і одразу зорієнтуватися щодо найголовніших його характеристик. А оскільки всіх динозаврів із їхніми назвами винесено на форзац та ерзац, це можна використати для гри-відгадайки назв динозаврів.
 
Клер Гібберт. Дитяча енциклопедія динозаврів та інших викопних тварин
– Переклад з англійської Я.Головченко. Харків: Віват, 2018. – 128 с.
– Вік: 6+
 
Одне із найбільших видань у цій добірці і водночас найсвіжіших для українського читача. В енциклопедії представлено більшість найвідоміших динозаврів: тероподи, завроподи, орнітоподи, пахіцефалозаври і цератопси, стегозаври і анкілозаври, морські та крилаті рептилії. У кожному тематичному розділі по 10 динозаврів, отже, разом в енциклопедії міститься 60 назв динозаврів та інших доісторичних істот. Опис кожної тварини подано уніфіковано, а отже, легко орієнтуватися у пошуку потрібної інформації.
 
Тут є зручна графічна довідка про кожну тварину, цікавинки та деякі найважливіші доповнення на ілюстраціях. Це видання зацікавить дітей шкільного віку, оскільки тут вже менш розважального, а більше інформативного наповнення.
 
Сюзанна Девідсон, Стефані Тернбул, Лаура Паркер. Атлас динозаврів
– Переклад з англійської Аліни Мішти. Київ: КМ-Букс, 2016. – 144 с. (Серія «Хочу все знати»)
– Вік: 8+
 
Цей атлас, мабуть, найґрунтовніше розкриває світ динозаврів, не зосереджуючись на описі кожного конкретного динозавра, а торкаючись дотичних наук: географії, біології, археології, еволюції, історії тощо. Тут багато фактів, довідок, досліджень, відкриттів. Можна дізнатися, як вчені проводять розкопки і як збирають скелет динозавра, як помилково і правильно визначають тип динозавра, чи може сучасна наука відтворити  цих істот.
 
Також наведено широкий аналіз географічного та біологічного контексту епохи динозаврів: як розвивалися і вимирали живі істоти, на яких континентах і якою була флора і фауна. Вкінці є багато цікавих фактів про динозаврів, вікторина і великий каталог динозаврів (на кілька сотень назв). Тому для тих, хто вже вивчив усі назви і характеристики самих динозаврів, настав час читати й розглядати цей атлас, який сміливо можна назвати підручником про світ динозаврів.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage