Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 книжок для дітей, які потрібно прочитати дорослим

Бібліо-Граф

Антуан де Сент-Екзюпері  «Маленький принц»

«Адже дорослі спочатку були дітьми, лише мало хто з них про це пам'ятає» — написав Антуан де Сент-Екзюпері у присвяті до своєї казки. І ми не можемо з ним не погодитись. Тому починаємо з найвідомішого недитячого твору для дітей.

Маленький принц — це символ людини — мандрівника у Всесвіті, котрий шукає прихований сенс речей і власного життя. Це не просто казка-притча у традиційному вигляді, а модернізований, пристосований до проблем нашого часу її варіант, що містить безліч деталей, натяків, образів, взятих з реалій XX століття. «Маленький принц» — це «дитяча» книга для дорослих, в якій відкривається справжнє бачення світу.

Френсіс Годгсон Бернет  «Таємний сад»

 Історія про пригоди дітей у таємному саду – це справжня школа любові. Допомігши покинутому саду повернутися до життя, Мері Ленокс відкриває у собі цікавість і співчуття до людей, якого, здавалося, геть була позбавлена. А відкривши своє серце до світу, дівчинка здобуває здатність його перетворювати...

Коли Мері Ленокс уперше з’явилася у старовинному маєтку, цілий вигляд дівчинки свідчив: їй тут усе не подобається. Та згодом Мері не лише полюбила місце, яке стало для неї домом, але й неабияк змінилася сама.

Ерік-Емманюель Шмітт  «Оскар і рожева пані»

Повість «Оскар і Рожева Пані» написана у формі 14 листів десятирічного хлопчика Оскара, невиліковно хворого на рак. Він відчуває, що ні хіміотерапія, ні пересадка кісткового мозку не принесли йому полегшення. Своїх батьків Оскар вважає легкодухими, бо вони бояться відверто сказати синові про те, що він сам уже добре усвідомлює: жити йому залишилося зовсім мало. Єдиною близькою для Оскара людиною стає Бабця-Ружа – добровільна помічниця лікарні, яка приходить зі щирим бажанням подарувати свій час і своє серце хворим дітям.

Ця маленька історія, яка вмістила в себе високу філософію буття, смерті, страждання, не може нікого залишити байдужим. Повість «Оскар і Рожева Пані» перекладена на безліч світових мов.

Кристина Нестлінгер «Конрад, або Дитина з бляшанки»

Конрад — незвичайний хлопчик. І навіть не тому, що до пані Бартолотті його приніс поштар у здоровенній бляшанці. А через те, що Конрад... занадто чемний, слухняний, страшенно нудний і зовсім не має друзів. Тож пані Бартолотті та її сусідка дівчинка Кіті ставлять собі завдання перетворити ідеальну дитину на нормального хлопчика.

Цю повість-казку обов'язково треба прочитати всім батькам, особливо тим, хто хоче, щоб їхня дитина була ідеальною. А ще - обов'язково прочитати усім дітям, щоб знали, що слухняним бути потрібно, але  «закладати» вчительці однокласників - ще не означає чесність та сумлінність.

Люсі Монтгомері «Енн із Зелених Дахів»

Події цього чудового роману розпочинаються в далекій Канаді, на острові Принца Едварда. На фермі Зелені Дахи живуть немолоді вже брат із сестрою. Якось вони вирішили взяти із сирітського притулку хлопця, котрий міг би допомагати їм у господарстві. Проте їхньому здивуванню не було меж, коли виявилося, що замість хлопця до них прибула руденька худорлява дівчина, Енн Ширлі.

Хоча життя самої авторки, Люсі Монтгомері, було далеко не казковим, для своїх життєрадісних героїв вона вигадувала хеппі-енди.  Все ж, особисті переживання часом проривалися у творчості, вносячи у безхмарне життя персонажів смерть і страждання. Так із дитячої серії про зеленооку дівчинку з полум’яно-рудими кісками та нескінченною уявою, серія в останніх книгах перетворилась на повноцінну дорослу літературу. Але ж як інакше - героїня теж повинна була подорослішати.

Олександр Гаврош «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу»

Пригодницька повість розповідає про яскраві пригоди неперевершеного гірського силача Івана Сили. Прототипом головного героя повісті став легендарний закарпатський богатир Іван Фірцак, який виборов звання чемпіона Чехословаччини та Європи з кількох видів спорту і об’їздив півсвіту, виступаючи в цирку, де здобув чимало яскравих перемог. 2013 року на основі цієї повісті було знято перший в третьому тисячолітті український дитячий фільм «Іван Сила».

Ця повість актуальна не лише для дітей, а й для дорослих, що вже забули, як це - бути в дитинстві слабкими фізично, але міцними духом, а також як навчитись демонструвати свою фізичну міць так, щоб навколишні від цього лише раділи, а не потерпали.

Марія Парр «Тоня Ґліммердал»

Тоня Ґліммердал – єдина дитина в містечку, а її мама з’являється вдома кілька разів на рік, більшість часу перебуваючи в експедиції в Гренландії. У Тоні живе приручена чайка, яка часто їй нагадує про маму: «Либонь, мама цілий день чує чаїні крики, коли досліджує море, а пропадає вона там частенько. Якщо хтось досліджує море, то мусить у морі пропадати, інакше пуття не буде», — по-дорослому розмірковує дівчинка. І тут же продовжує: «І що собі мама з татом думали, як закохувалися одне в одного? Мабуть, не думали взагалі». Що ж, тепер їм доведеться подумати... І найперше - це як втихомирити малу бешкетницю Тоню.

Анджела Нанетті «Мій дідусь був черешнею»

Ця книга - родинна історія хлопчика Тоніно, розказана від його імені. Проста і казкова водночас. Така, що зачепить кожного знайомими ситуаціями, подіями, висловами і... страхами.

У Тоніно є мама й тато, які не завжди знаходять спільну мову. Є дідусь і бабуся міські, а є - сільські. І вони зовсім різні. Саме сільські дідусь і бабуся - Оттавіано і Теодолінда - словами, вчинками, тим, які вони є, відкривають перед Тоніно, а отже - й перед нами, скарби емоцій, вчать розуміти себе й близьких, сприймати і переосмислювати навіть найскладніші речі та явища. Навіть смерть, яка є невід'ємною частиною життя.

Ця історія - повернення в дитинство з його можливістю неможливого і нагадування про те, що дива існують поряд з нами, і що, попри сум, несправедливість та розпач, ми таки зуміємо їх побачити, якщо тільки відкриємо до них серце.

Зірка Мензатюк «Як я руйнувала імперію»

«Як я руйнувала імперію» – перша українська повість для підлітків про останні роки радянської імперії. Як жили радянські люди? Кого боялися? І чого прагнули? Герої повісті – підлітки, котрі дружать, сваряться, хуліганять, часом навіть вдаються до чарів, а при тому опиняються у вирі суспільних змін. Читач зрозуміє, чому були неминучими й наступні потрясіння, що їх зазнала Україна. Чому розвалився Радянський Союз? І – найголовніше – хто до цього спричинився?

Януш Вишневський  «Марцелінка. У пошуках Найважливішого»

Автор культового роману про любов «Самотність у Мережі» Януш Вишневський придумав казку для дітей і дорослих – «Марцелінка. У пошуках Найважливішого». Дорослі чомусь вважають, що їм відомо усе на світі. Але діти іноді ставлять настільки несподівані запитання, що може розгубитися будь-який дорослий.

Дівчинці Марцелінці пощастило - їй трапився той, хто із задоволенням відповість на її численні «чому», розповість казку і проведе екскурсію Всесвітом.

Казка «роз'яснить» питання виникнення Всесвіту зрозумілими і простими словами, а неосяжний космос подарує дітлашні дивовижні відкриття, і в ньому буде абсолютно не страшно і не самотньо.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage