Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 книжкових новинок 2015 року

Друг читача 

Новий 2015-й рік за один місяць встиг порадувати виходом нових українських книжок. “Друг Читача” разом з інтернет-книгарнею “ВсіКниги” раді познайомити із першими видавничими ластівками цього року. Тут представлена і українська, і зарубіжна література. І, як завжди, є що почитати і для дорослих, і для дітей.

Читайте українське!

1. Синій зошит. Аркуші днів світящих

Мирослав Дочинець

“Синій зошит” – це крихти спостережень, одкровень, зауваг і мудрих приписів, “кристали днів світящих”, як любив казати карпатський мудрець, чий багатющий досвід і ліг в основу книги. Про що ж вона? Про те, що нас оберігає в цьому світі, що є Домом душі, від чого просвітні наші дні, про чудесне і нове, про фарби серця, про ціни і цінності, про вершини і рівнини, про вітаміни радості, про очі провидіння, про те, що написано на заплющених повіках, про закон ноги і сліду, про плин довголіття, про закон множення і примноження, про те, в чому слабість і в чому сила українства, про нитки, що ведуть у вічність, про те, що ми їмо і що їсть нас, про ліки під руками і… ногами, про силу і красу “густого слова”, яким це написано. А ще – “Скриня маленьких секретів”, які можуть прислужитися нам у щоденному тривку.

2. Адвокат з Личаківської

Андрій Кокотюха

Книга переносить читача на початок ХХ століття, а саме 1908 рік та розповідає про молодого киянина Клима Кошового, який дивом вирвався з тюрми й тікає від переслідувань царської влади до Львова.

Але й тут його заарештовує поліція – біля трупа відомого адвоката Євгена Сойки. Покійний мав у місті сумнівних друзів та могутніх ворогів. Самогубство – чи вбивство? Пошуки істини водять Кошового темними лабіринтами львівських вулиць. На шляху – зухвалі батяри, міські кримінальні королі та російські терористи-бомбісти. А ще поліцейський комісар Марек Віхура, в якого Клим постійно плутається під ногами. Правда приголомшить Кошового та його нового відданого друга Йозефа Шацького. Й назавжди змінить долю загадкової та впливової красуні Магди Богданович…

3. Світлі голоси життя

Євген Сверстюк

До книги вибраного ввійшли есеї та літературні статті, писані протягом півсторіччя. Автор згадує не лише добре знані імена, а й імена непересічних людей, з якими доля звела його на тернистому життєвому шляху в часи неволі і в умовах свободи. Ці імена є тими світлими голосами, які, попри похмуре обличчя доби великого знецінення людини, животворили культуру, розширювали сферу добра, сповідували неперебутні істини й найвищі вартості, дзвінко відлунюючи у наснажених, шляхетних і хоробрих серцях кожного покоління.

4. Казки мого бомбосховища

Олексій Чупа

Дванадцять квартир у під`їзді великого будинку. Дванадцять трагічних, зворушливих, сумних і дивовижних історій.

У звичайній «сталінці» звичайного робітничого містечка живуть звичайнісінькі люди Вєрка, алкоголічка зі стажем; філологи зі світовими іменами Ярополк і Федора Задорожні з дітьми Кирилом та Мефодієм; колишній «беркутівець» Бембі та інші. Їхні життя – це суми халеп завалений пам`ятник і показове самогубство, несподівані знайомства і листи далеким коханим, зухвалі плани захоплення влади і все те, що зазвичай називають «інші страшні речі».

5. Вероніка вирішує померти

Пауло Коельйо

Час, наданий кожній людині, не безкінечний. І все треба робити вчасно. Вероніка вирішила померти. Проте її вдалося врятувати, і дівчина опинилася у психіатричній клініці. Тут вона дізналася, що жити їй лишилося кілька днів. І дівчина зненацька відчула, що бажає жити!

Жити і кохати, радіти кожній миті, що має і сенс, і радість, і натхнення. Це її вибір. Лише тепер Вероніка навчилася цінувати кожну хвилину життя і насолоджуватися ним…

6. Чорний обеліск. Тріумфальна арка. Ніч у Лісабоні

Ерих Марія Ремарк

Часи, коли народитися, не обирають. Життя героїв Ремарка, як і його самого, припало на лихоліття. Війна, що ламає долі, втрата ілюзій, еміграція, хиткість та безнадія… Але, незважаючи на будь-які випробування, люди не втрачають ані мужності, ані внутрішньої сили та залишаються спроможними на самопожертву, справжню дружбу та велике кохання…

7. Життя і неймовірні пригоди солдата Івана Чонкіна

Володимир Войнович

Володимир Войнович – відомий письменник і поет, лауреат престижних премій, автор багатьох чудових творів, які перекладені тридцятьма мовами світу.  У радянські часи за правозахисну діяльність та антирадянські висловлювання письменник зазнавав переслідувань і 1980 року змушений був емігрувати.

Кумедні до сліз пригоди наївного та простацького солдата Чонкіна розкривають абсурдні реалії Радянського Союзу – він постійно вскочує в безглузді халепи, але «совкова» реальність завжди виявляється ще більш безтямною.

8. Як розмовляти з дітьми про мистецтво

Франсуаза Барб-Ґалль

Простими словами і в зручній формі авторка підказує, як навчити дітей «бачити» картину, розуміти її і відчувати. На найбільш поширені й актуальні питання запропоновано лаконічні відповіді, покликані задовольнити цікавість і заохотити до нових пошуків. Це конспект, путівник, довідник і мистецький альбом водночас, який можна ретельно вивчати вдома, нашвидкоруч гортати у транспорті чи розглядати в парку. Книга адресована не лише натхненним батькам і педагогам, які прагнуть змалку зацікавити дітей світом мистецтва, – вона й для тих допитливих читачів і читачок, які ніяк не знаходили часу його пізнати.

9. Війна, що змінила Рондо

Романа Романишин та Андрій Лесів

 «Війна, що змінила Рондо» – це книга про те, що війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. Та якщо спільно збудувати машину світла і навчитися співати попри все, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть вистояти й перемогти. А ще ця книга – це привід для вдумливої розмови з дітьми (або й зі собою) про те, що діється нині в країні чи й деінде у світі, у форматі чарівної історії, яка завжди залишає місце для надії та оптимізму.

10. Закоханий Бурундук та інші розбишацькі історії

Іван Андрусяк

Вона вчиться в його школі, має каштанові косички та чудове ім`я – Зірка… Заради неї Іван Бурундук готовий на будь-що! Але як звичайному хлопцю привернути до себе увагу? Для початку Бурундук вирішує дізнатися про «Об`єкт» уваги якомога більше і вчиняє справжнє детективне розслідування: шукає інформацію «Вконтакті» та через знайомих, спостерігає за дівчиною, йде на шкільну дискотеку… та на кожному кроці потрапляє в кумедні халепи! Але все виявляється набагато простіше – насправді треба тільки не боятися бути собою…

Весела та цікава книжка, що захопить не лише хлопчиків і дівчаток, а й дорослих, які ще пам`ятають, як були дітьми!

Щиро Ваш

“Друг Читача”

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage