Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 книг травня
22-26 травня у Києві відбуватиметься IX Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». The Village Україна радить найважливіші перекладні книжки, які варто придбати на події чи після неї.
 
Повний текст читайте у джерелі – The Village Україна.
 
Художня література  
 
Пітер Воттс «Ехопраксія»
ВИДАВНИЦТВО ЖУПАНСЬКОГО 
Переклад з англ. О. Українець, К. Дудка
 
Сиквел роману «Сліпобачення» ‒ популярного, відзначеного літературними преміями та просто крутого за всіма параметрами наукової фантастики. Як і будь-яке продовження, «Ехопраксія» ризикувала не виправдати очікувань. Проте сказати однозначно, що цей роман гірший чи кращий за попередній, не можна. «Ехопраксія» інша. Якщо «Сліпобачення» зривало дах сюжетною напругою, то його продовження більше схоже на філософський трактат про сутність Бога, значення релігії та свободу волі у поєднанні з невтішними прогнозами на майбутнє. Минуло 14 років від того дня, коли біля Землі з’явилися «світляки» ‒ супутники позаземної цивілізації. В одну мить вони спалахнули, викликавши в людства глобальну істерику. На пошуки тих, хто міг надіслати розвідників до нашої планети, вирушив «Тезей».
 
Невдовзі після початку місії зв’язок з кораблем зник… Невідомість для людей виявилася згубною. За час чекання на новини з Космосу вампіри на Землі вийшли з-під контролю, зомбі заполонили сотні міст, а вогняні бурі спустошили континенти. Але все це дрібниці порівняно з тим, що люди майбутнього навчилися робити зі свідомістю ‒ власною та чужою. Перепрограмування, сліпі зони, видалення частин мозку, навмисне заселення у нього ракових клітин ‒ скромний перелік вдосконалень, завдяки яким хтось шукає Бога, як-от орден Двокамерників, а хтось плете павутиння інтриг, як Полковник Мур. У цьому всьому хаосі доведеться якось виживати біологу Дену Брюксу. Як і навіщо? Простих відповідей від Воттса не чекайте.
 
Ернан Діаз «Вдалині»
ФАБУЛА
Переклад з англ. О. Гординчук
 
У 2018 році роман Ернана Діаза став фіналістом Пулітцерівської премії. І це велика удача для українського читача ‒ за рік мати переклад і можливість оцінити й полюбити твір, простий і багатогранний водночас. Події роману відбуваються на півночі США XIX століття, до Громадянської війни, куди зі Швеції вирушає Гокан Седерстрем зі старшим братом ‒ шукати кращого життя. Під час подорожі хлопці гублять один одного. Гокан вирішує, що неодмінно має знайти Лінуса, який чекатиме його у Нью-Йорку, куди й прямували брати. З цього моменту і починаються випробування Гокана. Він не знає свого віку, майже не володіє англійською, але наділений кришталево чистою, доброю душею. Гокан зустріне на своєму шляху золотошукачів, бандитів, науковця, який шукає первісну субстанцію, що дала життя людині, познайомиться з індіанцями, навчиться основ хірургії, закохається і втратить ту єдину, яка дивилася на нього з любов’ю.
 
Седерстрема вважатимуть злочинцем, на нього полюватимуть і ледь не повісять, але несподіваний друг врятує Гокана, замінить йому брата, подарує надію на те, що вдалині може бути й щось хороше. Роман Діаза ‒ це не вестерн, радше притча про людину, яка зуміла розчинятися в безодні природи, зрозуміти себе й не втратити людяність попри все пережите. Сильна проза про здатність наділяти світ значенням.
 
Ґебріел Теллент «Моя найдорожча»
VIVAT
Переклад з англ. Б. Превіра
 
Роман, що викликає великий спектр емоцій: від відрази до співчуття, від гніву до радості. Ґебріел Теллент ‒ американський письменник, поки що відомий за цим єдиним твором, що отримав захопливі відгуки найавторитетнішої преси США. Проблематика «Моєї найдорожчої» дещо нагадує ще один бестселер ‒ The Glass Castle Джанетт Воллс. В обох книжках йдеться про дитинство, яке більшість з нас назве нещасливим. На жаль, батьки часто тримають своїх чад у міцних лещатах турботи й любові, спотворюючи сприйняття реальності. Так само сталося з Джулією, героїнею роману Теллента. Вона мешкає лише з батьком, адже її мати кудись загадково зникла. Між іншим, ця лінія так і залишиться без уваги автора.
 
Тато Джулії вважає, що освіта ‒ це зайве, адже чого варті люди, що розучилися жити без благ цивілізації. Тому він навчив дочку полювати, користуватися зброєю, але й відгородив від інших людей. Джулія, яка ходить усюди босою, здається, вміє бачити у темряві, зазнає емоційного та фізичного насилля. Її ізольованість від зовнішнього світу змушує дівчину думати, що такі родинні стосунки цілком нормальні. Проте будь-яка дитина врешті-решт виростає й починає прагнути власного життя. Завдяки друзям і ще одній дівчинці, яка з’явиться в їхньому з батьком будинку, Джулія-Тертлл боротиметься за власну гідність.
 
Нон-фікшн
 
ВИДАВНИЦТВО СТАРОГО ЛЕВА
Переклад з англ. Г. Лелів
 
Трапляються випадки, коли навіть книжки мають хороший акторський склад. Джоді Віттакер, Сірша Ронан, Кіра Найтлі, Емма Вотсон, Еванна Лiнч, Лоллi Адефоп, а також поетки, активістки, журналістки зі всесвітньої ініціативи Girl Up, що бореться за гендерну рівність і допомагає жінкам ставати лідерками, написали есеї про фемінізм.
Спростувати стереотипи, виправити хибні уявлення, навернути ще більшу кількість незалежних і прогресивних панянок до своїх лав ‒ завдання збірки. Книжку поділено на кілька тематичних частин: «Прозріння», «Злість», «Радість», «Поетична перерва», «Дія», «Освіта». На десерт ‒ список літератури для обов’язкового читання від прекрасної Емми Вотсон.
 
Різні стилістично й емоційно, прокламаційні й надміру художні ‒ твори, що увійшли до збірки, однаково натхненні, адже за кожним з них стоїть віра у рівність і свободу. «Я вірю в силу жінок. Не тому, що ненавиджу чоловіків і хочу стерти їх з лиця Землі, а через те, що я певна: глибоко в серцях жінок живе здатність досягати чогось великого. Я вірю, що дівчина, яка має велику мрію, може справді змінити світ. І вірю, що дівчатам потрібно давати можливість реалізовувати свій потенціал без страху», ‒ пише одна з лідерок Girl Up.
 
Роберт М. Гейзен «Історія Землі»
КЛУБ СІМЕЙНОГО ДОЗВІЛЛЯ
Переклад з англ. М. Кравцова
 
Американський астробіолог і мінеролог, професор зосередив свої дослідження на питаннях хімічного походження життя на нашій планеті ‒ «часових аспектах геологічного гобелену». Гейзен пише, що «поглиблення нашого розуміння двох планетарних реалій ‒ часу та еволюційних змін ‒ дозволило припустити не тільки те, як уперше виникли мінерали, але й коли це сталося. А нещодавні відкриття живих організмів у місцях, які традиційно вважалися непридатними для існування ‒ у розпечених вулканічних жерлах, кислотних озерах, арктичних льодах та стратосферному пилі ‒ перетворило мінералогію на ключову дисципліну в пошуку відповідей про походження та збереження життя на планеті».
 
Науковець починає з елементарного, розповідаючи про Великий вибух, виникнення першої хімічної реакції, первісні кристали ‒ про все те, що відбувалося «не так давно», якихось 4,567 млрд років тому. Дивовижно, але геологам підкоряється безодня часу, відкриваючи таємниці останнього великого зледеніння чи зникнення динозаврів. Автор переконаний, «щоб зрозуміти Землю, необхідно забути про мізерний часовий чи просторовий масштаб людського життя». Якщо ж читачеві поки не досяжні навички аж такого абстрагування, можна просто прочитати жваву й захопливу книжку Гейзена.
 
Джон Керрейру «Дурна кров»
BOOKCHEF
Переклад з англ. Л. Пилаєва
 
«Роздувати функціональні можливості свого продукту задля отримання інвестицій, замовчуючи реальний програс розробки і сподіваючись, що дійсний стан справ зрештою наздожене обман, який видавали за правду, ‒ поширена тактика в індустрії високих технологій». До чого може призвести «ця терпимість бізнес-спільноти Кремнієвої долини до екзальтованого популізму стартапів»? Наприклад, до появи компанії Theranos, засновницею якої стала двадцятидворічна Елізабет Голмс ‒ мрійниця та, без сумніву, видатна шахрайка. Вона росла у родині, де заохочувалося прагнення успіху, де сімейні легенди оповідали про успішні бізнеси прапрадідів. Елізабет була відмінницею у школі, захоплювалася наукою та комп’ютерами. З президентською стипендією Голмс вступила до Стенфорду ‒ вивчати хімічні технології. І почалося. Панянці дуже кортіло увійти в історію.
 
Тому Елізабет переконала чимало поважних людей, інвесторів і простих американців у тому, що зможе винайти революційну систему аналізу крові, що допоможе запобігти й більш ефективно лікувати хвороби. Підозри у тому, що компанія Голмс є авантюрою, не давали спокою журналісту Джону Керрейру, його розслідування для Wall Street Journal, що тривало кілька років, і стало основою книжки, що приголомшує масштабами брехні.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage