Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

10 дебютів в українській літературі, які варті уваги
Аня Гай, Друг читача
 
Видавці минулоріч незле потішили українців перекладами світових бестселерів, новими якісними перевиданнями класики та десятками назв актуального нон-фікшину. Але що читати, якщо все згадане не ваше, а тексти земляків здаються ближчими й переживати їх набагато приємніше?
 
Тож давайте поглянемо, чим займались українські автори минулого року і наскільки це виявилось плідно та цікаво. Головна вимога до відбору дебютантів: це перший твір великого жанру, який письменник випустив у світ 2016-го року.
 
1
«Баборня» Лаюк Мирослав
 
 
Мирослав Лаюк у літературному колі, попри свій несолідний вік, — персона не нова, та все ж до великої прози вдається вперше. Саме тому роман «Баборня» зараховуємо до голосних дебютів минулого року.
 
За сюжетом, Марія Василівна, 71-річна вчителька біології, підсумовує своє життя й виправдовує його вагомість тим, що в ньому була присутня велика любов, хоч і в далекому минулому. Одначе те кохання, а за ним і решта фактів, стає сумнівним, коли в шафі свого покійного чоловіка-підполковника літня жінка знаходить подвійне дно… Реакція критиків та читачів на «Баборню» була неоднозначною, але те, що такий незвичайний сюжет заслуговує уваги — факт незаперечний.
 
2
«Крадії пам’яті» Комберянов Сергій
 
Ще один крутастий сюжет від початківця на літературному поприщі — Сергія Комберянова. Одного дня головні герої повісті прокидаються посеред лісу голими і позбавлені пам’яті, з горем пополам пригадали як говорити, але нічого більше. Тож їх успішно відправляють до психіатричної лікарні. А там… а там — нічого хорошого.
 
За жанром це поєднання соціально-психологічної історії, детективу і горору. Вже інтригує. Хоча критикиня Тетяна Трофименко зауважує недосконалості «Крадіїв пам’яті» з точки зору письменницької майстерності, варто звернути увагу на книгу, бо початок літературної кар’єри пана Сергія виглядає багатообіцяюче, а героїв потрібно знати в обличчя.
 
3
«П’ятий парк» Гах Максим
 
Автор зазначає, що твір про те, як різні життєві обставини змушують людей вийти за межі звичного життя. Видавець же акцентує на тому, що дебютний роман Максима Гаха явище по-своєму нове, у тому сенсі, що потрапляє воно в досі мало окреслену нішу на стику жанрової та серйозної, високої літератури (fiction та literature в англо-американській традиції), увібравши в себе, без перебільшення, найкращі риси обох.
 
4
«Нова людина» Ліщинська Наталка
 
Антиутопія переплелася із філософією та містикою саме тут. Принаймні так коментує жанр авторка. А от поціновувачі зауважують, що це типова біопанк-антиутопія. У будь-якому випадку, форма, яку обрала пані Наталка не типова для українського літературного простору. За сюжетом, у майбутньому люди навчились виводити ідеальних генетично-модифікованих дітей. Які, звісно ж виросли і вирішили знищити собі не подібних. Чи вдалось їм це, чи ні, варто дізнатись з «Нової людини», не будемо спойлерити.
 
5
«Я, ти і наш мальований і немальований Бог» Пахомова Тетяна
 
Цьогорічний переможець «Коронації слова» — характеристика, яка є свідченням як мінімум того, що книгу прочитали журі найбільшого літконкурсу України і їм сподобалось.
 
Тема роману не нова: сімейна історія в часи Другої Світової війни, а саме у 1941–1945 роки. Дія відбувається у Львові, та не такому сонячному й європейському, як ми звикли уявляти. А сповненому нацистів та інших загарбників.
 
Авторка розповідає для Gazeta.ua: «З героїнею свого роману я в дитинстві пасла корови. Під час Другої світової вона переховувала єврейську родину, врятувала життя трьом людям. 800 днів вони просиділи під стайнею. Роман з’явився за три місяці під час шкільних канікул. Я — вчителька географії в Радехівській спецшколі на Львівщині. Почала писати, бо душа просила вилити на папір думки і почуття».
 
6
«Ені. Роман про квантове кохання» Соколюк Остап
 
В українському місті перетинаються декілька доль: загадкової дівчини Ені, котра живе сама, мандруючи із міста у місто; Натана — професійного покерного гравця; Сави — розробника комп’ютерних ігор; дівчинки Аліси із синдромом Мьобіуса (на обличчі немає міміки) і квантового містика Марка, котрий опинився на грані божевілля. Всіх їх поєднують загадкова куля із надприродними фізичними властивостями, квартири, що розташовані одна навпроти одної і, звичайно, кохання.
 
Автор розповідає, що його надихнула на таку нетипову історію кохання квантова фізика. А кажете природничі й гуманітарні науки непоєднувані сфери?
 
 
7
«Яблуко в тайстрі» Чорней Валерія
 
 
Нотатки, які стали основою книги, писалися протягом 13-ти років, процес творіння тексту із сюжетом забрав 13 місяців, — ділиться авторка. «Яблуко в тайстрі» — це переосмислення гуцульського коріння Валерії, сили народного мистецтва, долі країни.
 
У цьому романі-містерії перетинаються два світи: простір гуцульского селища та засипане сажею елітне місто Горб.
 
Книга зустрілась з українськими читачами завдяки «Видавництву Старого Лева», а його директорка Мар’яна Савка відзначає особливу кінематографічність «Яблука в тайстрі». Усе це надзвичайно інтригує і вже дарує передчуття смачного чтива. Рекомендуємо любителям творчості Валерія Шевчука, поціновувачам тонкого поетичного слова та прихильникам широкої карпатської краси.
 
8
«Saint porno. Історія про кіно і тіло» Логвиненко Богдан
 
За публікацію рецензії на цю книгу наш «Друг Читача» навіть банили на фейсбуці. Насправді ж не варто чекати від книги Богдана Логвиненка порнографічних подробиць. Це історія дівчини з української провінції, яка стала акторкою згаданої індустрії. Без перебільшень і надриву, життєво і просто. Книга потрапила у списки бестселерів деяких книгарень, тож робимо висновок, що цю життєву сагу українські читачі вже оцінили і чекають нових історій від автора.
 
9
«Дорога на Асмару» Сингаївський Сергій
 
Видання, що піднімає досить тяжку тему голоду, але не на нашій Батьківщині, а в Ефіопії. Йдеться про трагедію, яка сталась з ефіопським народом у 1984-1986 рр. До речі, ці жахливі події автор відчув на власній шкурі, адже саме в цей час йому довелось працювати у далекій Африці військовим перекладачем. До згаданої сюжетної лінії додаються ще й політичні події в Україні 2012 року та історія кохання. Як автор зміг поєднати такі непрості теми — видніше читачам, та однозначно роман вартий уваги, хоча б через вибір такої небанальної теми.
 
10
«Кокос із неба, або як я стала дорослою» Іваненко Анна
 
Перед вами типовий young-adult роман, а якщо рідною мовою, то підліткове чтиво. Відповідно, головній героїні Поліні — 15 років. Життєва драма починається, коли разом з сім’єю дівчина переїжджає з Києва на екзотичний острів на півдні Індії. А там доведеться починати все спочатку з новими однокласниками, а в Києві ще й коханий лишився. Історія, яка здатна викликати емоції та змусить згадати свій буремний підлітковий вік.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage