Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Білецька Наталія
Забудьте про Marvel, або Що є у світі коміксів крім Халка, Тора і Супермена
Головне зображення – із коміксу «Essex County»
 
Комікси - чудовий жанр мистецтва, який став частиною світової культури ще у ХІХ столітті і сьогодні об`єднує тисячі фанів з багатьох країн. Різновидів коміксів налічується кілька десятків, а їхні сюжети лягли в основу безлічі фільмів та комп`ютерних ігор. Сьогодні найвідомішими є комікси від «Marvel Comics» та «DC Comics», які подарували світові Супермена, Бетмена, Росомаху, Флеша, Халка і багато-багато інших персонажів. Але існують ще тисячі інших чудових графічних робіт, які так само варті уваги. Деякі з них відомі завдяки екранізаціям, деякі ніколи не покидали топ-100 коміксів, а деякі майже незнайомі українським читачам, хоч не менш оригінальні і цікаві. 
 
Більшість з нас пам`ятає старі мультфільми про моряка Попая та його чарівний шпинат, який перетворює персонажа на силача. Образ Попая створив карикатурист Елзі Крайслер Сегар у 1929-му. Вперше цей герой з`явився у серії коміксів «Thimble Theatre» компанії «King Features Syndicate» як епізодичний персонаж, якому судилося бути учасником лише однієї невеличкої історії. Але Попай так сподобався читачам, що згодом художник перетворив його на головного героя. І хоча у коміксах Попаю не потрібен шпинат (він і так неймовірно сильний), ця чудотворна їжа з`явилася у сюжеті мультиплікаційного серіалу, який вперше побачив світ 1933-го. 
 
 
Ще один відомий комікс виходив протягом половини сторіччя (з 1950 по 2000-ий) – «Peanuts» («Дрібнота пузата»). Саме у ньому з`явились такі персонажі, як Вудсток, Чарлі Браун і Снупі. А започаткував цю графічну історію американський художник  Чарльз Монро Шульц. Останній,  17 897-ий випуск «Peanuts» вийшов через день після смерті художника. Цей комікс набув такої популярності, що 1965-го року став основою однойменного мультиплікаційного серіалу, а сьогодні перекладені видання можна знайти у 75 країнах світу. 
 
 
Вартий уваги і франкомовний комікс, створений 1930 року бельгійським художником під псевдонімом Ерже (він же Жорж Проспер Ремі) - «Les Aventures de Tintin» («Пригоди Тінтіна»). Сьогодні історія репортера Тінтіна та його вірного фокстер'єра Мілу, які постійно «вляпуються» у найрізноманітніші історії задля розкриття таємниць та порятунку світу, перекладена більш ніж 50 мовами і була кілька разів екранізована. 
 
 
Ще один комікс, створений бельгійцем, – «The Smurfs» («Смурфи»). Ці кумедні  сині гноми з`явилися вперше 1958 року у коміксі художника під псевдонімом Пейо (П'єр Кюлліфор). Лише у 1980-му історії про смурфів перейшли на екрани у вигляді анімаційного серіалу. Ці комікси є дуже простими, сюжети – смішні та легкі для сприйняття. Чудовий варіант для відпочинку.  Комікси виходили у видавництві «Dupuis», в журналі «Smurf» та інших часописах.
 
 
Знамениті черепашки-ніндзя з`явилися на сторінках коміксу «Teenage Mutant Ninja Turtles» від видавництва «Mirage Studios» у 1984 році, і, як виявляється, мали бути пародією на кілька популярних коміксів, серед яких і видання «Marvel». Але історія Рафа, Дона, Лео і Майкі, створена  Кевіном Істменом і Пітером Лердом, стала такою популярною, що згодом з`явилися і продовження, і екранізації, а зображення черепашок почали друкувати усюди – від горняток до футболок та ранців.
 
 
Дуже симпатичні персонажі із коміксу «Bone» від «Cartoon Books», які  дещо нагадують мікс мумі-тролів і привида Каспера (врешті, суб`єктивне сприйняття), - теж потрапляють у мій перелік. Комікси намалював американський художник Джефф Сміт, а виходили вони з 1991 по 2004 роки. За сюжетом, головні герої - Фоун, Фоні і Смайлі Боуни – були вигнані із Боунвілля злим королем. Вони змушені вчитися жити у новому світі, знайомитися з новими істотами, заводити друзів і справлятися з перепонами, які траплятимуться на їхньому шляху.  
 
Із класикою закінчили, а тепер декілька сучасніших видань. 
 
Цікавим є американський комікс 2002 року випуску - «Fables» від видавництва «Vertigo». Особливість цього графічного роману у тому, що у «Fables» переплітаються долі давно відомих усім казкових персонажів, героїв легенд та фольклору – від Піноккіо до Сірого вовка, від Білосніжки до Синьої Бороди, від Красуні з її Чудовиськом до Принца. За сюжетом, ці персонажі були вигнані із власних світів і потрапили у світ людей, де змушені приховувати свою сутність, працювати і намагатися повернути своє колишнє життя. Творцем коміксу є сценарист Білл Віллінгем.
 
 
«I Killed Adolf Hitler» - назва цього коміксу заінтригує та відлякає багатьох. А дарма. Видало цей графічний роман у 2007-му видавництво «Fantagraphics Books», намалював норвезький художник Йон-Арне Сетерой, відомий під псевдонімом Джейсон. У центрі сюжету - дві історії. У першій кілер з майбутнього подорожує у часі, щоб перешкодити Адольфу Гітлеру заповнити світ ненавистю та насильством. І, звісно, все йде не за планом, бо хто ж може змінити історію? У другій частині розповідається про кохання кілера та його подруги. Простий стиль та «слизька» тематика – ось що робить «I Killed Adolf Hitler» таким цікавим.  
Гжегож Росінскі – один із найпопулярніших авторів графічних романів у Польщі, відомий зокрема завдяки серії коміксів «Thorgal», започаткованих у співавторстві з бельгійським письменником Жаном Ван Хаммом у 1977-му. У коміксах йдеться про пригоди Торгала – хлопчини з іншої планети, якого виховали вікінги. Тут поєднані скандинавська міфологія, фентезі, драма, жахи і пригоди.
 
 
 
«Essex County» (2009) від видавництва «Top Shelf Productions» більше нагадує соціальну драму, аніж комікс, побудований на вигаданих подіях та про вигаданих персонажів. Його творцем є Джеф Леміре, а у центрі сюжету – реалістичні історії невеликого канадського міста та родин, що там живуть. Стосунки між дітьми та батьками, суперництво між братами і сестрами, любов, яка  об’єднує ці сім`ї або якої у них немає... Зрештою, це комікс про реальні емоції, які відчуває кожен з нас.  Тут є багато теплих моментів, але й багато таких, що змушують по-новому подивитися на своє життя та переосмислити ставлення до тих, хто поруч.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage