Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Як писати: 6 порад від Джона Стейнбека
 
Старий Лев уже публікував кілька добірок порад письменникам-початківцям від різних відомих авторів. Сьогодні продовжуємо і пропонуємо вам переглянути декілька рекомендацій від автора романів «Грона гніву» та «Про людей і мишей», Нобелівського лауреата з літератури, американського письменника Джона Стейнбека. Ось вони:
 
1. Перестаньте думати про те, як ви закінчите твір. Забудьте про попередні 400 сторінок і пишіть всього по одній сторінці щодня, - це допомагає. Потім, коли ви закінчите, результат вас обов`язково здивує.
 
2. Пишіть вільно і якомога швидше та записуйте всі свої думки на папері. Ніколи не виправляйте чи переписуйте, поки не закінчите. Переписування, як правило, не дає рухатися далі. Воно також перешкоджає ритму, який може творитися лише за допомогою певного роду несвідомих асоціацій з матеріалом. 
 
3. Припиніть узагальнювати аудиторію. По-перше,  безіменна, безлика аудиторія буде лякати вас до смерті, а, по-друге, на відміну від театру, її не існує. У літературі ваша аудиторія - один читач. Я виявив, що іноді допомагає, коли ви виокремлюєте одного читача - реальну людина, котру знаєте, або уявну людину. І пишете саме для неї.
 
4. Якщо сцена або розділ хороші, і ви думаєте, що це все, на що ви здатні, залиште її і рухайтесь далі. Коли ви закінчите весь твір, ви можете повернутися до цього шматка  тексту і, якщо виявите якісь проблеми, змінити його.
 
5. Остерігайтеся сцен, які стають надто близькими вам, ближчими, ніж інші. Вони, як правило, написані з певними порушеннями.
 
6. Якщо ви вводите в текст діалог, прочитайте вголос  те, що пишете. Тільки тоді він звучатиме як розмова.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage