Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Груленко Євгенія
Як підготувати дитину до першого класу, якщо до початку навчання залишилось менше місяця?
Уже за кілька тижнів стартує новий навчальний рік, і українські дітлахи помандрують до школи: хтось вирушить до класу вкотре, а хтось – вперше. Поки ще залишилось трішки літа і часу на підготовку, Євгенія Груленко – магістриня корекційної освіти, логопединя, блогерка, організаторка і ведуча вебінарів для вчителів – розповідає, на що варто звернути увагу батьками дошкільнят.
 
Готовність дитини до школи – це передовсім про її психологічний стан, а не лише академічні навички. Тому напередодні початку навчального року варто зважити, чи під силу буде опановувати вашій дитині шкільне життя – як у контексті знань, так і емоційному.
 
Зараз у світі стало популярним віяння віддати дитину до школи у шість, а то і не повних шість (читати п’ять!) років. Однак, лобова частка мозку, яка керує багатьма процесами в організмі людини, зокрема саморегуляцією, контролем і волею, ще формується у віці шести-семи років. Тому, опираючись на ці знання, найоптимальніший вік для початку шкільного навчання – після шести років, адже здобування знань вимагає високої концентрації уваги, волі, самореалізації. З цього слідує, що дитина має вміти діяти згідно з правилами у грі, чекати, слухати, спочатку подумати, а потім висловлювати свої думки. Саме за ці процеси відповідає зріла лобова частка, і саме це ми називаємо саморегуляцією.
 
 
Готовність до шкільного навчання також означає наявність вміння подбати про себе самому, як-от зав'язати шнурки, охайно їсти, складати речі після їх використання і ще багато іншого.
 
Звісно ж, мовленнєва підготовка також є важливою перед першим походом до школи. Дитина має правильно вимовляти всі літери української мови, вміти перелічувати звуки ([а], [м] ,[г], [з]), правильно узгоджувати слова в роді та числі (У мене є дві зелені шапки. У нього немає двох зелених шапок).
 
Окрім цього, слід звернути увагу на комунікативні навички маляти. Адже вже зовсім скоро дитині доведеться спілкуватися не лише з членами своєї сім'ї, а й знаходити спільну мову з іншими дорослими та ровесниками.
 
Однозначно, одним із ключових джерел інформації у школі для дітей є підручники та інші додаткові книжки. Тож напередодні першого навчального року повправляйтеся з вашими малятами у читанні. Чудовим варіантом для спільного проведення часу є «Усе, що треба знати перед школою» Фелісіті Брукс.
Адже  в цій книзі вдало поєднується реальні сюжети та елементи шкільного життя, які точно спіткають маленького учня, а також необхідні знання, які варто здобути кожному дошкільняті. До таких корисних знань належить: диференціювання кольорів, класифікація об'єктів, що оточують дитину, і узагальнення їх спільним словом, знання звуків і вміння їх називати, основи етикету та алгоритми дій в різних життєвих ситуаціях. У книзі детально проілюстровано типовий день школяра, що знизить тривожність дитини перед навчальним днем.
 
Але не варто лякатися, якщо дошкільник не вміє читати і писати, а рахувати й поготів. Часто діти механічно запам'ятовують порядок букв алфавіту і цифр в числовому ряді, при цьому ніяк не співвідносять їх зі звуками і числовими значеннями відповідно. Наприклад, дитина, яка бачить п’ять слив, не розуміє, що саме число п’ять їх позначає, – вона може просто порахувати об'єкти до п’яти і зрозуміти, що вони закінчились. Тому академічні навички краще довірити педагогам, які навчать малят усьому, що передбачає шкільна програма.
 
 
Також дуже важливою є мотивація до шкільного навчання. Часто майбутні першачки говорять: «Хочу в школу, щоб носити гарний наплічник». Насправді, завдання батьків – пояснити, що у школі здобувають знання і важливі навички, які надалі можна буде успішно втілювати в життя. До речі, перша істинна мотивація є надзвичайно сильною: якщо правильно донести до дитини важливість навчання, то потім не доведеться постійно контролювати відвідування школи, виконання домашнього завдання тощо – мотивація робитиме це за вас.
 
Отже, найкраще, що батьки можуть зробити для дитини, готуючи її до школи:
 
- мотивувати до навчання в школі;
- заохочувати гратися в сюжетно-рольові ігри (годувати ляльок, гратися  машинками);
- прищепити любов до книги і читання (читати книги біля дитині, з дитиною і для дитини);
- навчити спілкуватися з різними людьми і ровесниками (давати позитивний приклад);
- навчити просити про допомогу, коли це потрібно;
- навчити самообслуговуванню – дбати про себе у найпростіших процесах;
- забезпечити гарну звуковимову та дикцію;
І останнє, але вкрай важливе: підтримувати вашу дитину на її шляху крізь шкільне життя!
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage