Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Як навчитися керувати власним часом? Поради Шона Кові
Чільна світлина - www.santabanta.com
 
Шон Кові – американський письменник, всесвітньовідомий мотиваційний тренер, віце-президент відділу інновацій та продуктів в компанії «FranklinCovey». Його книга «7 звичок високоефективних підлітків» стала для мільйонів підлітків школою самоповаги та успіху. Ми впевнені у тому, що його поради варто взяти до уваги не тільки підліткам, а й дорослим. Читаймо кілька порад від Шона Кові про те, як навчитися розпоряджатися власним часом та розставляти пріоритети.  
 
***
Сила волі та сила відмови
 
Оце дивлюсь автоперегони і думаю собі: якби вони виїхали раніше, не мусили б так поспішати.
(СТІВЕН РАЙТ, ГУМОРИСТ)
 
Якось мені довелося слухати промову, в якій порівнювали виклики, що стоять перед теперішніми підлітками, із тими, з якими мали справу підлітки півтора століття тому. Я здебільшого погоджувався з промовцем, аж поки він не заявив: «Викликом для підлітків півтора століття тому була тяжка праця. Викликом для теперішніх підлітків є брак тяжкої праці».
 
«Ну-у-у ви-и-ибачте! – пробурчав я собі під ніс. – Брак тяжкої праці? Чоловіче, що ти там куриш?» Як на мене, то зараз більше ніж будь-коли підлітки працюють у багатозадачному режимі. Я бачу це щодня на власні очі. Поміж школою, спілкуванням, позакласними заняттями, гуртками, спортивними секціями, підробітками, родинними справами – і так далі, і так далі – ледве чи знайдеться хвилька передихнути! Брак тяжкої праці? Аякже! Не думаю, що доїти корів чи лагодити паркани – то був більший виклик, ніж давати собі раду з багатогранним життям підлітка в XXI столітті.
 
Гляньмо правді в вічі. У тебе купа справ, а часу не вистачає. Після школи – репетиція, потім – підробіток. Завтра контрольна з біології. Треба надіслати подрузі пораду, що ж їй робити з кризою в стосунках. На додачу, ти маєш займатися фізкультурою і вигулювати пса, а в твоїй кімнаті повний завал. Що робити?
 
Тобі допоможе Звичка 3: «Першою чергою – першочергове». Вона полягає в умінні розставляти пріоритети й так розпоряджатися своїм часом, щоб першочергове йшло першим, а не останнім за чергою. Але ця Звичка стосується не лише поводження з часом. Ставити першочергове першим – це також спосіб навчитися долати свій страх і бути сильним у тяжкі хвилини.
 
Можна собі мати гарний список цілей та добрих намірів; але зовсім інша справа – все це здійснити. Саме тому я називаю Звичку 3 звичкою вдаватися до сили волі (спроможності казати «так» найважливішому) і звичкою вдаватися до сили відмови (спроможності казати «ні» менш важливим речам і тиску оточення).
 
Перші три Звички виростають одна з одної. Звичка 1 немовби каже тобі: «Ти – водій, а не пасажир»; Звичка 2: «Вирішуй, куди їхати, і накресли собі маршрут, як туди добратися»; Звичка 3: «Добирайся! І не давай перепонам збити себе зі шляху».
 
Мабуть, доводилося помічати, пакуючи валізу, наскільки більше всього в неї вміщається, якщо акуратно складати й упорядковувати речі, а не просто пхати їх жужмом. Справжнє диво, еге ж? Те саме й з твоїм життям. Що краще його впорядкуєш, то більше всього вміститься: більше часу для родини та друзів, більше часу для себе – більше часу для першочергових речей.
Хочу продемонструвати тобі дивовижну схему під назвою «Квадранти часу», яка дозволить тобі зробити життя місткішим (особливо для важливих речей). Вона має два основні поля: «важливе» і «нагальне».
 
Важливе – значуще, першочергове в житті, сприяє твоїй місії та досягненню цілей.
Нагальне – має бути зроблено чимшвидше, «кров з носа», потребує негайної уваги.
 
Зазвичай ми витрачаємо час на котрийсь із чотирьох зображених нижче квадрантів. У кожному перелічено різну діяльність та різні ситуації, яким людина, залежно від типу її особистості, приділяє свою увагу першою чергою.
 
Ніде правди діти, ми живемо в суспільстві, де панує культ нагальності. Наше покоління – це покоління «Негайно!» Саме тому в нас телефони з Інтернетом, блискавичні повідомлення, миттєві фото, експресдієти, швидка їжа, покупки одним клацанням. Пригадується Верука Солт, зіпсована багатством дівчинка з повісті «Чарлі і шоколадна фабрика», яка все не вгавала: «Татку! Я хочу умпа-лумпу! Дістань мені умпа-лумпу! Негайно хочу умпа-лумпу!».
 
Нагальне – не конче погане. Проблема починається тоді, коли ми так зосереджуємося на нагальному, що раз у раз відкладаємо важливе, але не конче нагальне: заздалегідь попрацювати над доповіддю, піти на природу, знайти час на балачку по Скайпу з другом, який живе десь далеко. Цим важливим речам стають на заваді речі нагальні: есемески, імейли, дедлайни та інше, що «кров-з-носа-треба-зробити-вже».
 
Якщо покопатися в кожному з тих квадрантів, можна спитати себе: «У котрому з них я витрачаю найбільше часу?». Детальний розгляд квадрантів можна знайти у книжці «7 звичок високоефективних підлітків».
 
 
Що робити, щоб стати володарем власного часу?
 
- Знайди собі додаток-органайзер для смартфону чи планшета і впорядковуй за його допомогою свої справи. Покористуйся ним з місяць, а тоді вже суди, чи воно того варте. Визнач своїх найбільших «пожирачів часу». Невже аж так конче годинами просиджувати в соцмережах чи грати в комп’ютерні ігри?
 
- Чи догоджаєш ти всім підряд, чи кажеш «так» будь-кому на будь-що? Якщо це про тебе, знайди сміливість уже сьогодні сказати «ні», коли побачиш, що так буде правильно. Якщо в тебе цього тижня важлива контрольна, готуйся до неї, не відкладаючи на останній день. Зціпи зуби і готуйся потроху щодня. Подумай, чи є в тебе якась дуже важлива справа, яку ти вже давно відкладаєш. Виділи час цього тижня, щоб її зробити.
 
- Визнач сім найважливіших «великих каменів» (завдань) на наступний тиждень. Виділи в календарі час, щоб дати раду кожному з них. З’ясуй, які страхи не дають тобі досягти поставлених цілей: страх перед якоюсь людиною, страх перед якимись емоціями, страх перед болем? Просто зараз постанови собі зробити ривок за межі зони комфорту і більше не давати страху брати гору. 
 
- Наскільки сильно впливає на тебе тиск оточення? З’ясуй, хто має на тебе найбільший вплив. Спитай себе: «Я роблю те, що хочу я, чи те, чого від мене хочуть вони?»
 
- Нехай ці слова допоможуть тобі цінувати кожну мить:
 
Щоб зрозуміти цінність одного року,
спитай учня, що завалив іспити.
Щоб зрозуміти цінність одного місяця,
спитай матір, що народила недоношену дитину.
Щоб зрозуміти цінність одного тижня,
спитай редактора тижневика.
Щоб зрозуміти цінність одного дня,
спитай робітника-поденника, який годує шістьох дітей.
Щоб зрозуміти цінність однієї години,
спитай закоханих, які чекають побачення.
Щоб зрозуміти цінність однієї хвилини,
спитай людину, яка спізнилася на поїзд.
Щоб зрозуміти цінність однієї секунди,
спитай людину, яка вижила в катастрофі.
Щоб зрозуміти цінність однієї мілісекунди,
спитай срібного призера Олімпійських ігор.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage