Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Макарик Віталіна
Вже не діти: 5 підліткових книг про дорослішання
Перехід зі світу дитинства у світ дорослих завжди непростий і часто болісний. Несподівані виклики, нові клопоти й проблеми, незручні зміни й глибокі саморефлексії можуть гнітити або ж навпаки – відкривати нові грані світу. У цій добірці ви знайдете 5 підліткових книг, пов’язаних з темою дорослішання – у найрізноманітніших його проявах і варіаціях.
 
 
«Середина світу» Андреас Штайнгьофель
 
Дорослішання – це пошук відповідей на питання, пошук себе, свого світу і «своїх» у цьому світі. Цим і займається Філ – герой, від імені котрого ведеться оповідь у романі Андреаса Шайнгьофеля «Середина світу». Його історія схожа на злу казку у похмурих готичних декораціях, де  є місце і дивовижному народженню близнят, і феї-хрещеній із «відьомським» рудим волоссям, і напівзруйнованому, огорнутому таємницями особняку, який, немов людина, має своє ім’я, і відчайдушному протистоянню мешканців Візіблу і «потойбічних» жителів міста...
 
Однак насправді «Середина світу» – зовсім не казка, а драматична, пронизлива й глибока розповідь про те, як юнак, який звик бути собою (навіть якщо це означає «бути не таким» для всіх інших), виростає з відносного затишку тієї мушлі, в яку можна було ховатися від кривд зовнішнього світу і вирушає на пошуки нових координат. Він прагне дізнатися ім’я свого батька, відкриває своє серце любові, навіть якщо ця любов теж «не така» і від неї майже точно буде боляче. Юнак намагається з’ясувати, чому стосунки з сестрою-близнючкою, чарівницею і відлюдницею Діаною зайшли не туди, як із цієї заплутаної сімейної ситуації вийти і чи взагалі треба кудись виходити.
 
«Середина світу» – це роман, у якому йдеться не лише про дорослішання, а й про стосунки батьків та дітей, про беззаперечне прийняття інших і категоричне несприйняття усіх, хто хоч трохи відрізняється від умовної норми. Цей роман про «іншу» сексуальність і про те, яку дорогу ціну доводиться платити за стосунки, що не схвалені суспільством. У ньому є місце жорстокості, відчаю, болю, але у підсумку виявляється, що «Середина світу» – про любов, як і всі хороші книжки.
 
 
«Позаду льодовні» Енн Файн
 
Круто, коли ти можеш розділити переживання змін із кимось, хто для тебе близький. Але це має і зворотний бік: коли процес дорослішання чи, радше, його усвідомлення відбувається несинхронно, що може завдавати болю. Так і стається з героями книги Енн Файн Томом і Касс (другою, але не останньою парою двійнят з нашої підбірки). Вони звикли проживати одні пригоди, одні прикрощі та одні збитки на двох. Однак того млявого й вицвілого літа, упродовж якого відбуваються події роману, зв’язок між братом і сестрою розриваєтьтся – така сепарація виявляється болісною для обох.
 
По-перше, уявіть собі це літо – виполоскане дощем і випалене сонцем, повільне, як розморені спекою комахи. У повітрі висить передчуття змін, а Томас продовжує підтримувати старі звички і виконувати звичні ритуали – шпигувати за працівником ферми, рятувати від нього тварин, заповнювати «зошит провин», намагаючись не зважати на те, що залишився без своєї постійної компаньйонки. Касс усе це просто нецікаво – вона відмовляється підтримувати статус кво, на постійні докори батьків вибухає протестом та істериками, водночас Томас все глибше ховається у себе. Невідворотні зміни викликають у хлопця гнів. Саме він, а не перші любовні переживання чи фізіологічні метаморфози, стає каталізатором дорослішання.
 
«Позаду льодовні» книжка не стільки захоплива, скільки медитативна. У ній є інтрига, невеличке детективне розслідування і навіть несподівані повороти сюжету. Але задушлива атмосфера, яка давить на героїв ззовні й ті перетворення, які розривають їх зсередини, важать набагато більше, аніж видимі згини і злами сюжетних ліній.
 
 
«Чорний дощ» Ольга Лілік
 
Для підлітків із маленьких містечок важливим маркером дорослішання є переїзд у велике місто. На жаль, він не є гарантованим рятунком від старих образ і внутрішніх демонів, які готові їхати за тобою хоч на край світу. Головному герою повісті Ольги Лілік «Чорний дощ» доведеться пересвідчитися у цьому якщо й не на власному досвіді, то на помилках близьких до нього дівчат та жінок.
 
Герой-оповідач – старшокласник із проблемами у стосунках із батьками і з талантом до створення графіті – розказує про своїх жінок, свої стосунки, свої мрії. З другом Сашком у них одна мрія на двох: нарешті сісти на той потяг, який мчить до столиці й забратися подалі. Сашко марить музикою і вірить, що все йому вдасться. У цьому хлопцеві, мабуть, найбільше з-поміж усіх героїв любові до життя, та в юнака-оповідача любов більш земна. Біля нього є аж три жінки, кожна з яких свого часу втекла з цього містечка і в нього ж повернулася. Одну покликали примари минулого, друга побачила ще більше пекло, третя так і не зуміла втекти від себе. Чи зможе бодай одна із них врятувати хлопця? Чи зможе він допомогти хоч котрійсь?
 
«Чорний дощ» – це історія про деструктивні стосунки і фанатичні любові, такі сильні почуття, якими вони бувають лише коли тобі 17. Це історія про порожнечу, яка існує між батьками і дітьми та яку ні ті, ні інші не прагнуть подолати. Це історія про нудьгу і безнадію, тож безтурботною її не назвеш. Але вона буде надзвичайно близькою усім, хто шукає глибоких емоцій, хоче зрозуміти себе чи когось із близьких або почувається так, наче все в його житті пішло не туди.
 
 
«Фанатка» Рейнбоу Ровелл
 
Вступ до коледжу, перехід у самостійне життя також дозволяє себе відчути дорослішим. Героїні роману «Фанатка», сестри-близнючки Кет і Рен користуються цією можливістю дуже по-різному. Першу лякає новий досвід, вона неохоче йде на контакт, воліє харчуватися енергетичними батончиками, замість того, щоб ходити до студентської їдальні (там же стільки незнайомців!), а від зовнішнього світу ховається у фантастичні світи серії книг письменниці Джемми Т. Лесл і вигадує у них нові історії. Кет – авторка суперуспішних фан-фікшн романів про «спадкоємця Мага» Саймона Сноу та його сусіда-ворога-друга База, в неї є свій натовп прихильників і фанатів, щоправда, лише в Інтернеті. В реальному житті дівчині не одразу вдається знайти друзів (можливо, що вона їх не надто й шукає).
 
З іншою сестрою Рен усе інакше. Вона оселяється в іншому кампусі, подалі від сестри й поринає у бурхливий вир студентського життя. Навчання тут далеко не на першому місці. Знайомства, яскраві друзі, шалені вечірки, літри алкоголю – все це приваблює дівчину, бо допомагає відчути себе дорослою, стати частинкою цієї тусовки.  Такий варіант життя у коледжі має свої принади, але й тягне за собою певні наслідки й відповідальність, яку дівчині доведеться прийняти.
 
Крім теми дорослішання, у «Фанатці» є й багато інших, не менш цікавих. Йдеться тут про стосунки батьків та дітей, про різницю між маніпуляцією і партнерськими стосунками, про анатомію творчості йтонку межу між фан-фікшном та плагіатом.
 
 
«Зелені мартенси» Йоанна Ягелло
 
Іноді дорослішання приходить не тоді, коли ти до нього готовий фізично чи психологічно, а тоді, коли на тебе звалюється тягар дорослих проблем. Хочеш ти цього чи ні – мусиш брати на себе відповідальність, давати раду банальним побутовим і нестандартним проблемам, піклуватися про інших.
 
Усе це сповна відчуває герой «Зелених мартенсів» Фелікс – кмітливий хлопчина, який замість того, щоб вчитися, розважатися і займатися тим, що належить підлітку-школяру, має доглядати хвору бабусю, прибирати-готувати, доглядати бунтівливу молодшу сестричку, а замість подяк вислуховувати докори мами, яка у пошуках заробітку поїхала в далеку країну.
 
На щастя, Фелікс зустрічає Опту – яскраву рудоволосу дівчину з зеленими мартенсами. Вона стає для хлопця й опорою, і натхненням, допомагає розібратися з негараздами, згадати про давнє захоплення, відкрити серце для дружби і дечого більшого. У самої Опти вдома теж далеко не все просто, але у ній стільки внутрішньої сили, світла і життєлюбства, що вона здатна вдихнути життя навіть у найбільш зневірених людей.
 
Попри те, що у книжці озвучено чимало серйозних проблем – «євросирітство», підлітковий бунт, ризики, які чигають на маленьких дівчаток – сама вона надзвичайно яскрава і позитивна.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage