Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Думанська Оксана
Вибираємо книги…

Серед моїх подруг – більшість бабусі. І не просто бабусі, а в дитинстві -- активні читачки. Отож вони  не лицемірять, коли вважають книгу найкращим подарунком, бо своїм онукам на свята чи просто так приносять книги. Кожна з них, окрім усього, із задоволенням сама читає нинішніх дитячих письменників – від Стронґа до Дерманського. Так, можете вважати, що все це радше виняток, але я вам на це відповім: голосінь і нарікань достатньо, тож почуйте й голоси прихильників-шанувальників читання на дозвіллі.

Як обирають книги ці бабусі?

Є кілька підстав, які мають вирішальне значення при виборі.

Вони ведуться на авторів, незалежно від ілюстрацій та поліграфічного «одягу». (Свідомо не називаю імен). Чому  така важлива причина – ім’я автора? Бо, так буває, що його твори нинішні бабусі читали  своїм дітям: це як сентиментальний спогад про свої молоді роки.

Але є й такі, що, окрім тексту, зважають і на оформлення. Одна моя приятелька не придбала знаменитої казки Андерсена лиш тому, що, на її думку, на обкладинці була зображена жінка, схожа на голівудську кінозірку. «Ні-ні, -- казала вона, -- художник думав про дорослих, а не про дітей, ним рухала комерція». Інша бабуся довго гортала досить цікаву книгу, але так і не придбала, бо зверстана вона була як методичний посібник.

Треба сказати й про те, що коли книгу купують уродинникам, то надають перевагу дорогим виданням з різними цікавинками, як в «Рукавичці» чи в «Ріпці», коли треба докласти ще й  спільної праці з дитиною.

За моїми спостереженнями, бабусі полюбляють купувати книги «на виріст»: знаю двох немовлят, які не скоро розгорнуть «Карти», але ці книги вже надписані їхніми бабусями. Та чи не найбільшим попитом користуються абетки: їх купують по кілька і від різних видавців, щоб дитині було цікавіше вивчати літери – сьогодні гортають одну книгу, а завтра іншу.

Це йшлося про дітей-дошкільнят, а що ж із школяриками? Тут вже виховується  самостійність, і мої приятельки дозволяють онукам самим вибрати книги, заводячи їх у книгарні. Бували кумедні випадки, коли дитина тягнула з полиці «Код да Вінчі» чи «Музей покинутих секретів» просто тому, що зацікавилася назвою і «впізнала» слова.

Новочасна книжкова продукція відрізняється від тієї, яка колись привабила теперішніх бабусь і виховала в них жадання читати. Книга для більшості з них починається з написаного, а ілюстрації, верстка, шрифти та інше, назване фахівцями художньо-технічним оформленням, на другому плані, та не на останньому.

Ці короткі зауваги не претендують на узагальнення, а просто фіксують читацький попит окремої категорії покупців.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage