Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Віталій Портников про книгу Станіслава Асєєва «"Світлий шлях": історія одного концтабору»!
У «Видавництві Старого Лева» виходить книга журналіста Станіслава Асєєва «Світлий шлях»: історія одного концтабору». На її сторінках автор розповідає про своє перебування у полоні проросійських сил в окупованому Донецьку і про в’язницю, що насправді є концтабором.
 
За тюремним парканом немає жодних законів, тут зовсім інше життя: у приниженні, страху й непевності, з ранами та слідами опіків на тілі, з болем від переламаних кісток і часто — від зламаної волі й свідомості. Тут головне завдання — вижити, коли жити вже не хочеться й від тебе майже нічого не залежить, зберегти здоровий глузд, коли вже близький до божевілля, залишитися людиною в нелюдських умовах, де віра, прощення, ненависть і навіть погляд між катом і жертвою набувають інших сенсів.
 
Ось що пише про книгу публіцист, письменник і журналіст Віталій Портников:

«Коли я прочитав уривки з тюремного щоденника Станіслава Асєєва, я раптово подумав, що приблизно ті ж емоції відчували люди, які у далекі роки "відлиги" мали можливість прочитати "Один день Івана Денисовича" Олександра Солженіцина або оповідання Варлама Шаламова. Це перш за все почуття крижаного душу жаху і безпорадності.
 
Одна справа – знати, що поруч із тобою існує концентраційний табір, у якому людей катують, принижують, намагаються знищити якщо не фізично, то хоча б морально. І зовсім інше – зрозуміти, як йде повсякденне життя у цьому жасі, що відбувається з конкретною людиною, твоїм сучасником. Зовсім інше – порівнювати свій вчорашній день і день цієї людини. Пекельний день. Черговий день безвиході.
 
Література, публіцистика існують саме для того, щоб не дати заспокоїтися тому, хто по іншу сторону жаху. Той, хто вийшов з "Ізоляції" та інших катівень Росії і окупованих нею територій, звичайно ж, хоче весь цей жах забути, забути, як кошмарний сон. Але у журналіста немає такої можливості просто тому, що він зобов'язаний бити на сполох – заради тих, хто вийшов з цього жаху, заради тих, хто в ньому ще перебуває. Ця книга – дзвін Станіслава Асєєва».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage