Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Від казок Андерсена до фентезі Толкіна. Що в дитинстві читали дитячі письменниці?
А вам також завжди було цікаво, що дитячі письменники читали у своєму дитинстві? Зараз із їхніми книжками проводять час наймолодші читачі в школах та вдома, на літніх канікулах та в зимові завірюхи, вдень і навіть коли всі вже сплять. А колись і вони зачитуватись захопливими книжками. А якими саме – розкажуть авторки цьогорічних дитячих новинок Старого Лева!
 
Оксана Лущевська, авторка книги «Сем, без проблем»

У дитинстві я читала багато, але я не можу сказати, що була затятою читачкою. Надавала перевагу вулиці, а не книжці. Але читала так гарно, що мене завжди викликали читати на клас. А це теж не додавало до читання сенсу for fun. Мій тато взагалі хвилювався, що я виросту не-читачкою. Але таки читачка я Посмішка
 
Улюблена книжка мого дитинства – «Саджо та її бобри» Сірого Сови в перекладі з англійської Соломії Павличко. І ще дуже любила казку «Дикі лебеді» Г. К. Андерсена. Зачитувалася «Казками народів світу» і «Українськими народними казками». Любила вірші Вітя Вітька (Віктора Могильного).

Цікаво, що до 5 років я розповідала напам’ять 100 українських віршів для дітей. Мої бабуся і дідусь мені постійно читали українською. Ще я любила слухати історії, вигадані нашвидку. Тоді вони були нонсенсні і смішні. Наприклад, історія про Мішутку і Машутку, яку мені постійно розповідав тато. Чи про хлопчика Сашечку, в якого на голові була шапочка… Гадаю, що ці елементи додали мені розуміння, що дитяча література має насамперед апелювати до насолоди, а тоді вже відкривати ширші і глибші сенси.
 
 
Вікторія Амеліна, авторка новинки «Е-е-есторії екскаватора Еки»

Я виросла в невеличкій квартирі з великою бібліотекою. В кожній із крихітних кімнат була книжкова шафа. Та й на кухню, якщо чесно, всі, крім дідуся, приносили книжки. Дідусь теж читав, але лише в себе в кімнаті. А ми не були такі чемні. В мене так і залишилася шкідлива звичка читати під час їжі – і сину вона теж передалася... 
 
Улюблених книжок у мене було три. Найперша – «Лев, чаклунка і шафа», друга з серії про Нарнію. Я й досі її люблю, бо це ж переказ Нового Заповіту – і дуже добрий переказ. Якщо полюбити Аслана – а його ж неможливо не полюбити з книжки (на відміну від жахливої, на мій погляд, екранізації), то потім усе життя любиш Христа – навіть якщо не віриш у нього, не ходиш до церкви тощо. 
 
Ще я разів двадцять просила бабусю перечитати мені «Пітера Пена». Маму я просила також, але читати одну і ту саму книжку погоджувалася лише бабуся. Мені самій цікаво, чому я хотіла послухати її аж стільки разів поспіль? Може, сподівалася, що Пітер таки подорослішає? Чи що Венді за ним полетить? 
 
А ще, я любила дитячу Біблію з яскравими картинками, казки Андерсена з неймовірними ілюстраціями, радянські дитячі енциклопедії з фотографіями тварин і рослин у далеких країнах. 
 
В 11 років я вже обожнювала, наприклад, «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте. Пам'ятаю: на літніх канікулах лежу і читаю цю книжку вночі, коли всі вже сплять, а за вікнами звично співають поле, болото з жабами й ліс. Ні поля, ні лісу, ні жаб уже точно немає – на тому місці зараз новобудови. Та й щасливий спогад залишився тільки завдяки книжці – я впевнена.
 
 
Саша Кочубей, авторка книжки-алігата «Дарую братика за підписку. Твій інстащоденник»
 
У дитинстві я дуже любила читати і розглядати книжку з казками Ганса Крістіана Андерсена. Пам’ятаю, як мене вразила сумна історія про Русалоньку. Я досі дуже люблю казки цього письменника.
 
Також улюбленою книжкою була «Чарівник Смарагдового міста». Ми зі сестрою зачитувалися нею.
 
У батьків була «стінка» у кімнаті, де всі полиці були закладені книжками. Одна книжка була дуже моторошна – «Вершник без голови». На обкладинці був зображений саме мертвий вершник, тому книжка навіювала на мене страх. Так я і не взяла її до рук Посмішка
 
 
 
Ольга Купріян, авторка літньої повісті «Мирослава та інші з нашого двору»
 
Малою я читала переважно казки народів світу, детективи (зокрема, Енід Блайтон), любовні історії. Пам’ятаю, як намагалася впізнати по заголовках оповідки про кохання в товстеньких томах французьких антологій. Серед них була «Пампушка» Гі де Мопассана, яку я прочитала й довго думала, чи це про любов.
 
Була одна книжка, яка завдала мені непоправної травми, як я тепер розумію. Вона називається «Ця книжка для вас, дівчатка!». Довгий час я любила її, навіть – зізнаюся – вкрала з бібліотеки, попросту не занісши її назад (так, мені соромно!). Там був розділ про підготовку до свята Нового року і про те, як зробити все І-ДЕ-АЛЬ-НО. Так ось, у мене досі так не вдається. Раніше я думала, що це через комплекс відмінниці, але тепер підозрюю, що в усьому винна книжка. А що ж іще?

Тепер якось ніяково зізнаватися, що я брала з бібліотеки й інші книжки, і деякі досі стоять на поличках у батьківському домі. На своє виправдання можу хіба сказати, що в дорослому віці занесла в різні бібліотеки купу нових класних книжок.
 
 
Наталія Ясіновська, авторка зворушливої та світлої книги «Любов, дідусь і помідори»
 
Зараз я читаю дитячі книжки зі своїми дітьми і трішки їм заздрю – такого розмаїття ні в моєму дитинстві, ні в юності не було. Щоправда, більше, мабуть, радію: можна знайти чтиво на будь-який смак, хоч про детективів, хоч про динозаврів.
 
Добре пам’ятаю, що батьки читали мені твори Всеволода Нестайка. Пам’ятаю навіть обкладинку «Незнайомки з Країни Сонячних Зайчиків»: там зображена загадкова пані у вишиваній сукні і симпатичний зайчик. А коли читала своїм дітям про пригоди Колька Колючки й Косі Вуханя, виявила, що добре пам’ятаю і героїв «Лісової школи». Ще пригадується «Гобіт» Толкіна – гори, гноми, хмари – тоді усе сприймалося просто як дивовижна казка.
 
Щороку я літувала у бабусі, яка викладала у школі українську й світову літературу. У неї була величезна шафа з книжками, де я й вибирала собі чтиво, на додачу до творів шкільної програми. Часто це були аж ніяк не дитячі книжки. Зокрема «Три товариші» Ремарка. Я прочитала її в одинадцять років за порадою моєї тітки. Нічого сумнішого до того я не читала, довго ходила під враженням, а родичі сварили тітку, яка порадила мені таку дорослу книжку.
 
Років у дванадцять чи тринадцять на Новий рік тато подарував мені «Принцесу Марса» Едгара Берроуза. Здається, я закінчила читати її 1 січня. Відтоді ми разом із татом полювали у книгарнях на продовження. І якщо серія про Тарзана, якою зачитувалися мої однолітки, пройшла повз мене, то книжки про Дею Торіс і Джона Картера я перечитувала багато разів. Здається, українською їх так і не переклали. А я так і не прочитала завершальну частину, бо тоді, в 90-х, її так і не видали. А в дорослому віці не наважуюся перечитувати улюблену серію мого дитинства…
 
Ще один яскравий спогад: я сиджу за партою, перед іспитом у сьомому класі, і читаю «Графа Монте-Крісто» Дюма. Хтось гортає підручники, щось перепитує в однокласників, я ж читаю, бо батьки сказали, що все одно нічого в голову не полізе, а читання відволіче.
 
Коли я була підліткою, не було книжок, написаних спеціально для і про підлітків, тож ми якось одразу переходили на дорослу літературу – пригоди, детективи, фантастика. «Граф Монте-Крісто», «Три мушкетери» з продовженням, пригоди Шерлока Голмса, «Прибульці нізвідки», «Цей світ наш» Френсіса Карсака. До читання наукової фантастики мене заохотив тато. Це й досі його улюблений жанр.
 
Я і зараз із задоволенням читаю дитячу літературу, бо ж мама і дитяча письменниця – мені можна Підморгує
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage