Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
Великодні солодощі: 5 святкових рецептів від Дарії Цвєк
Уже за кілька днів значна частина світу святкуватиме Воскресіння Христове! Традиційно напередодні  свята готують чимало страв, і, звісно, випікають паску й інші великодні солодощі – баби, сирники, печево у формі баранчиків тощо. Ми зібрали для вас кілька цікавих рецептів солодких смаколиків від галицької кулінарної майстрині Дарії Цвєк, які стануть чудовою окрасою великоднього кошика й святкового столу.
 
Рецепти із книги Дарії Цвєк «Малятам і батькам», фото  Олександр Новіцький. 
 
Великодня паска
 
Інгредієнти: 500 г муки, 50 г дріжджів, 1 склянка молока, 50 г цукру, 3 жовтки, шкірка з цитрини, ванілін, ½ чайної ложечки солі, ½ склянки олії.
 
Приготування: До пересіяної муки кімнатної температури додайте подрібнені дріжджі, влийте половину всього молока (воно повинно бути теплим), посипте цукром і легко замісіть до густоти сметани. Як тільки дріжджі піднімуться, відразу беріться до замісу. Дрібно посоліть, додайте жовтки, розтерті з цукром, шкіркою з цитрини та ваніліном, долийте решту молока і вимішуйте дерев’яною ложкою або рукою. Тісто має бути тугим. Коли утвориться однорідна маса, влийте теплу олію. Місіть, поки олія не всотається в тісто і тісто не почне відставати від рук. Тоді загладьте поверхню і долонею зробіть на тісті хрест, накрийте його рушником і поставте у тепле місце, щоб підійшло. Коли на поверхні з’являться прожилки, це означає, що тісто вже вкисло. Тоді по діліть його: дві третини викладіть на стільницю, посипану мукою, вимісіть ще раз, сформуйте буханку і вкладіть до круглої форми, змащеної жиром (тісто має заповнити форму на 1/2 або 2/3 висоти). Якщо у вашій печі низ пригорає, то на дно покладіть папір, змащений жиром.
 
До тіста, що залишилося, домісіть ще муки, щоб воно стало дуже тугим, – з нього будемо робити прикраси. З довгого тонкого валочка сформуйте хрест – його розмістіть посередині поверхні паски, а поміж раменами хреста вкладіть зозульок. Щоб зробити зозульку, валочок тіста за втовшки до 2 см і завдовжки до 10 см зав’яжіть у вузол, з одного кінчика пальцями сформуйте голівку пташки і дзьобик, інший кінчик розплескайте і ножем зробіть надрізи – це буде хвостик. Очі зозулькам зробіть з горошинок чорного перцю або зерняток маку, залежно від величини пташок. Щоб паска не осіла, зозульок краще пекти окремо, а потім прикріпити до паски за допомогою сірників без голівок. Якщо залишається місце, можете зробити з тіста зірочки. Краї паски оздобте колосками пшениці – їх зробіть із розплесканих валочків тіста з боковими надрізами. Перед накладанням прикраси змастіть білком. Прикрашену паску легенько накрийте і поставте в теплому місці, щоб тісто підросло (тільки не дайте йому перекиснути), тоді двічі змастіть білком і поставте на 40-60 хвилин у нагріту піч (190-200° С). Інколи під час випікання тісто тріскає – це може статися через неякісну муку. Тріщини потрібно відразу ж змащувати збитим білком, щоб вони запеклися. Виймайте спечену паску з печі тоді, коли вона вже трохи охолоне, щоб не повідпадали прикраси.
 
 
Паска із сиру
 
Інгредієнти: 1 кг свіжого сиру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 400 г сметани, 300 г цукру, 200 г родзинок, ванілін.
 
Приготування: Сир перетріть через сито або змеліть на м’ясорубці з густим ситком, додайте яйця, розтерті з цукром і ваніліном на пухку масу, далі масло, сметану й увітріть на однорідну масу, тоді підігрійте, не доводячи до кипіння. Коли з’явиться хоч одна бульбашка, зніміть з вогню і поставте в холодну воду, весь час помішуючи, поки не охолоне. Тоді всипте цукор з ваніліном, вимішайте з помитими й обсушеними родзинками. Всю масу викладіть на полотняну серветку і тримайте під пресом, поки не стече сироватка. Сирну масу можна викласти в новий керамічний горщик для квітів з діркою, вистеливши його серветкою, і притиснути тягарем. Готову паску обережно викладіть на скляну тарілку, як «бабку», посипте посіченим підсмаженим мигдалем або арахісом. До подачі зберігайте в холодному місці.
 
Сирник без тіста
 
Інгредієнти: 1 кг сиру, 500 г цукру, 10 яєць, 200 г вершкового масла, 2 столові ложки манної крупи, 3-4 варені картоплини, 50 г посічених горіхів, родзинки, ванілін, мигдалева есенція.
 
Приготування: Жовтки розітріть з цукром, додайте розтоплене масло, змелені сир і картоплю, ванілін, кілька крапель мигдалевої есенції і розітріть, щоб утворилася пухка маса. Вимішайте її з піною збитих білків, манною крупою і вилийте у форму, застелену промащеним папером. Зверху посипте посіченими горіхами, цукром, родзинками. Печіть у гарячій духовці (210-220° С) протягом години. Якщо сирник надто рум’яниться, прикрийте його вологим папером. З листа знімайте, коли цілком охолоне.
 
 
 
Маківник
 
Інгредієнти: 500 г муки, 1 склянка молока, 50 г дріжджів, 3 жовтки, білок, 100 г цукру, 100 г маргарину, цедра з ½ цитрини, ванілін.
 
Начинка: 500 г маку, 300 г цукру, столова ложка меду, ½ склянки води, 100 г обчищених горіхів, 100 г родзинок, столова ложка манної крупи, білок з 1 яйця, 20 г дріжджів, ванілін.
 
Помадка: білок, 100 г цукрової пудри, цитриновий сік, ванілін.
 
Приготування: Дріжджі розчиніть зі столовою ложкою цукру в теплому молоці і влий те, розмішуючи, в посудину з мукою. Коли розчина почне бродити, додайте розтерті з цукром жовтки, ванілін і замісіть тісто. Як тісто відставатиме від рук, влийте розтоплений маргарин, додайте потерту на дрібній тертці цитринову цедру і добре перемісіть, тоді накрийте рушником і поставте у тепле місце. Коли тісто підійде, ще раз перемісіть його і поділіть на дві частини.
 
З кожної розкачайте корж завтовшки 1/2 см, змастіть білком і покладіть макову начинку. Коржі скрутіть у завиванці і кожен з них загорніть у про мащений пергаментний папір так, щоб з обох кінців завиванця папір виступав на 10 см. Загорнені завиванці покладіть на змащений лист, щоб підійшли (тісто ростиме тільки вздовж, наповнюючи папір). Печіть маківник у гарячій духовці (210-220° С) 30 хвилин. Коли завиванці трохи охолонуть, розгорніть їх з паперу і покрийте помадкою.
 
Для приготування помадки білок розітріть з цукровою пудрою до утворення пухкої маси, додайте до смаку цитриновий сік і ванілін.
 
Начинку приготуйте так: мак добре промийте, залийте на ніч гарячою водою, тоді відцідіть і змеліть тричі на м’ясорубці або розітріть порціями у макітрі. Вкиньте мак у зварений з цукру, меду і води сироп, кілька хвилин прокип’ятіть, а тоді додайте посічені підсмажені горіхи, перемиті родзинки, манну крупу, білок, подрібнені дріжджі, ванілін і вимішайте.
 
Печиво з корицею
 
Інгредієнти: 500 г муки, 200 г маргарину, 50 г дріжджів, 2 яйця, 1 чайна ложечка кориці, 200 г сметани, 1 чайна ложеч ка вершкового масла, цедра з цитрини.
 
Приготування: Маргарин посічіть з просіяною з корицею мукою, додайте цукор, жовтки, цедру з цитрини, подрібнені дріжджі і на сметані замісіть тісто. На крийте його і залишіть на 2 години. Після цього перемісіть, розділіть на дві частини і розкачайте два коржі за розміром листа. Поріжте їх на ромбики зі стороною 5-6 см, складіть на змащений жиром лист, зверху змастіть розтопленим маслом і дайте тісту підійти. Тоді змастіть збитою з двома столовими ложками цукру піною з білків і випікайте в нагрітій духовці (200 °С) до готовності.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage