Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Валерій Пекар про книгу Михайла Винницького «Український Майдан, російська війна»
Український підприємець, публіцист, викладач і громадський діяч Валерій Пекар ділиться враженнями про книгу Михайла Винницького «Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності».

***

Ця довгоочікувана книга — перше професійне історичне та соціологічне дослідження Революції Гідності (Євромайдану). У минулі роки вийшло чимало збірок спогадів учасників подій та журналістських публіцистичних описів, але дотепер бракувало видання, яке би розклало по поличках всі події, їхні рушійні сили, причини та наслідки у короткотривалому та довготривалому вимірах.
 
Це український переклад з англійської книги автора, що вийшла позаминулого року. Вона стала важливим інструментом активного спростування двох найбільш поширених у світі наративів про Революцію Гідності: теорії, що Україна стала лише полем протистояння між Заходом та Росією (таке пояснення відкидає будь-яку свободу волі українців, які виглядають пішаками у грі супердержав), та теорії, що причиною подій став історичний розкол між «двома Українами» (цієї позиції тримаються ідейні нащадки Гантінгтона, яким кортить довести, що Україна не може існувати).
 
Книга складається з двох частин. Перша частина, Хроніка, подає детальний аналіз перебігу подій, починаючи з передумов і завершуючи російським вторгненням, а також українськими реформами та іншими суспільними явищами, що сталися до написання книги (2018). Хоча автор був учасником і свідком подій, вперше вони подані не фрагментарно, а послідовно й у взаємозв’язку.
 
Друга частина, Аналіз, осмислює події, що розпочалися у листопаді 2013 (і ще не завершилися, вони продовжують розгортатися нині) як троїсту революцію: національну, буржуазну (економічну) та постмодерну (ціннісну). Революцію Гідності не можна адекватно описати, нехтуючи будь-яким із цих трьох вимірів. Лише інтегральний погляд дозволяє зрозуміти, чому все сталося саме так, чи могли бути інші сценарії і що буде далі.
 
Але автор на цьому не зупиняється і стверджує: українські події стали першою ластівкою великих соціально-політичних зрушень, масштаб і значення яких виходять далеко за межі нашої країни.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage