Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Вахтанг Кіпіані про книгу Доржа Бату «Таємниця старого Лами»
«Таємниця старого Лами» — нова книжка Доржа Бату, в основі якої — реальні події з життя автора та реальні персонажі. Це не просто збірка оповідань про Вчителя, як може здатися на перший погляд. Кожен читач знайде у цій книжці щось своє: для когось ця історія привідкриє таємниці Вчення і буддійського світосприйняття. Для когось вона буде екскурсом у жорстокі радянські часи і покаже, що доля усіх народів, які були загнані в СРСР, трагічно схожа. А для когось вона буде просто неймовірно веселою і сумною водночас, детективною пригодою двох хлопчаків та їхнього старого Вчителя Чімітдоржа-лами.
 
До 16 травня книгу вже можна замовити за умовами передпродажу і отримати листівку-сюрприз від автора, а з 17 травня видання поповнить книжкові полички українських книгарень.
 
Тим часом журналіст та історик Вахтанг Кіпіані встиг прочитати новинку одним із першим і написати до видання вступне слово. Ось що він пише про прочитане:
 
***

Путін, будь проклятий.
 
Думаю, що автор книги — мій друг Дорж Бату — найменше очікував побачити ці слова на початку цієї чудесної книжки. Мені випав привілей прочитати її одним з перших. Я провів з книгою цілу ніч. І на ранок просвітлений заснув, але перед тим промовив сам собі оці три слова, з яких почав.
 
Путін, будь проклятий. Побажання зовсім не оригінальне. Воно звучить в Україні, припускаю, щодня і не раз. Поясню, чому про нього саме тут, у книжці про пригоди двох бурятських хлопців — Доржа і його друга Беліґто.
 
Якщо запитати пересічного українця, яку асоціацію у нього викликає слово «бурят», то, на жаль, серед перших згадається популярний в інтернеті мем «бурятські танкісти». Це зовсім не весела, втім, тема.
 
На початку російсько-української війни Кремль кинув у пекло боїв за Іловайськ, Дебальцево та інші наші міста тисячі своїх солдатів. Кілька з них стали «зірками» YouTube і соцмереж. Один з них — бурят Доржі (гм, який збіг) з 5-ї танкової бригади збройних сил РФ зі щеням хаскі в руках. Ясно, що вигляд цього хлопця та його земляків був мало подібний на написаний російським телебаченням портрет шахтарів, які вийшли зі своїх копанок і пішли воювати проти «українських фашистів» та «київської хунти». Тих бурятів, швидше за все, було не так і багато, але картинка вже існує. Мем аргументами не заперечити.
 
Звісно, війну веде Москва. У своїх підлих і корисливих інтересах. А люди для Кремля — це ніщо, бо «бабы ещё нарожают». Народам «нацменам» Російської Федерації, як і в попередніх колоніальних війнах, призначена роль розхідного матеріалу. Ворогів не заведено жаліти. Але ж подумайте — десятки народів самі є… військовополоненими російської історії. Деякі з них сотні років воювали за своє право жити на рідній землі самобутнім життям. Всі, хто програли, — або вже втратили себе, або процес денаціоналізації перебуває на фінальній стадії.
 
Як журналіст я проїхав всю Росію. Від Кубані з її козаками і черкесами до Камчатки з ітельменами, коряками і чукчами. Від вепсів і карелів північного заходу до нівхів, удегейців і нанайців Далекого Сходу. А Поволжя? Ерзя, мокша, марійці, удмурти... А татари? Їм колись московські царі платили ясир й улещували щедрими дарами, щоб тепер відібрати у нації все — від мови до нафти.
 
А от у Бурятії я не був. Не вистачило часу. А тепер уже й не знати, чи колись буде можливість побачити Байкал — священне бурятське море. Найбільший у світі резервуар питної води. Який тупо вбивають промисловими стоками і браконьєрством.
 
А буряти — цікавий народ. Довірившись інтуїції і придбавши книгу — ви не тільки проживете кілька життів героїв-хлопчаків та їхніх духовних наставників, але й відкриєте досі незнаний світ їхньої історії, культури і релігії.
 
Не знаю, як читатимете ви, але я постійно зупинявся. Знаходив невідоме слово чи поняття, а їх у тексті чимало. Ґуґлив. На кільканадцять хвилин заривався у світ буддійських божеств, тамтешньої кухні і природи. Відтак повертався до книжки, поринав з головою у світ Доржі-автора і Доржі-головного героя, щоб потім знову зупинитись і шукати на ґуґл-мапі ідеально кругле озеро Мунген-нуур недалеко від дацану — монастиря, де відбувається дія цієї захопливої історії.
 
Скажу чесно, кілька разів поривався подивитись у кінець книги і дізнатись, що ж за таємницю розкриють допитливі сміливці. Втерпів. Дочитав й отетерів. Як мало ми знаємо про людей, з якими жили колись у одній «дружній» країні.
 
Тут можна було б трохи поспойлерити. І тепер я знаю — завдяки Ґуґлові й науковим публікаціям — набагато більше про трагедію бурятів 1930-х років. І тепер розумію не тільки те, як сильно Голодомор змінив українців — тих, хто вижив, — але й наскільки іншими стали буряти після того, що комуністи зробили з ними.
 
Читайте, друзі! Як і в попередніх книгах Доржа Бату на вас чекає вправно розказана оповідь, гумор навпіл з мудрістю («Не бійся бути смішним, Доржо. Бути смішним і дурним — це абсолютно різні речі. Краще бути смішним блазнем, ніж дурним, пихатим і пафосним лайном».) і… вам сто відсотків захочеться випити бурятського зеленого чаю з маслом і сіллю. І ми це з вами зробимо неодмінно. Якщо не просто зараз, то в наступному житті неодмінно. Той, хто працює над собою навіть тоді, коли не дуже хочеться, отримує шанс на нірвану. Повірте старому ламі.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage