Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Умберто Еко: Вся складність життя

Cultprostir  

Умберто Еко – один із найвідоміших італійських письменників та дослідників літератури, внесок якого неоціненний. Його роман «Ім’я Рози» досі вважається одним із найяскравіших зразків літератури ХХ століття. А сам письменник надихнув багатьох своїх прихильників. Пропонуємо кілька цитат Умберто Еко про віру, інтелігентність й літературу.

Лише відчуваючи траєкторію історії, можна (навіть якщо не віриш у Друге пришестя) любити земну реальність і вірити − з любов'ю, − що в світі ще залишається місце Надії.

Можливо, саме надія (і ще відповідальність за майбутнє) − та точка, де сходяться віруючі і невіруючі? На чому може ґрунтуватися ця надія в наш час? Чи вірно, що вона немислима без ідеї кінця, − не тієї, що тягне за собою байдужість до майбутнього, а тієї, що спонукає постійно вдивлятися в помилки минулого?

«Діалог про віру і невірство»

Буває, що інтелігент у суспільстві обирає мовчання через острах зрадити тих, з ким себе ідентифікує, і в переконанні, що за всі ці швидкоплинні та несуттєві огріхи в решті решт матимуть верховне благо для всіх. Це трагічне рішення, й історія знає чимало прикладів того, як люди йшли на смерть, шукали смерті (за справу, в яку не вірили) виключно тому, що вважали, що не можна на місце вірності підставляти істину. Насправді ж вірність − це моральна категорія, veritas − категорія теоретична.

«П'ять есе на теми етики»

Імперія − завжди річ, що стягує і обмежує: це як кришка, притиснута до кипучого котла. У якийсь момент внутрішній тиск стає надто сильним, кришка злітає, і відбувається щось на зразок виверження вулкана. Я не хочу сказати, що, якби кришка не злетіла, було б краще; але ж зазвичай вона злітає через термодинамічні причини, а у фізиці немає нічого морального чи аморального. Я кажу лише, що, поки вона не зіскочила, дотримується порядок, а коли це сталося − доводиться платити: все має свою ціну.

«Картонки мінерви. Нотатки на сірникових коробках»

Література натякає нам, що, можливо, наші уявлення про навколишній «реальний» світі настільки ж недосконалі, наскільки недосконалі уявлення літературних героїв про ймовірні світи їхніх творів. Ось чому вдало написані літературні герої сприймаються як зразкові прецеденти «реальних» людських життів.

«Одкровення молодого романіста»

 

 

 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage