Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
У США бібліотеки стають майбутніми виробництвами

За матеріалами PS; Фото – New America 

27 липня Джастін Линч (Justin Lynch) на порталі «Тихоокеанський стандарт» (Pacific Standard)  розмістив інформацію про нове бібліотечне обладнання, зокрема в публічній бібліотеці Чикаго, – використання 3-D принтера і сканера.

Незабаром кожен, хто має доступ до публічної бібліотеки, зможе стати винахідником або творцем будь-чого. Публічні бібліотеки стають єдиними місцями виробництва в цифрову епоху. Все завдяки тому, що бібліотеки вкладають гроші в технології, як-от 3-D принтери.

У Чикаго була змайстрована майже точна копія голови 10-річного хлопчика. Звісно, це не точна копія. Минулого року у нього трапилась травма голови. Лікарям необхідно було зробити черепно-лицеву хірургію для того, щоб захистити його мозок. Операція на мозку або черепі все-таки є небезпечною і може трапитись що завгодно. «Якщо щось піде не так, я можу знищити характер цієї людини... назавжди», – розповідав відомий нейрохірург Генрі Марш в документальному фільмі «Англійський хірург» (The English Surgeon), 2007 р.

У нагоді став принтер. Команда лікарів у медичному центрі університету Лойола хотіла допомогти лікарям у виконанні операції, але замовлена копія черепа хлопчика мала бути виготовлена через два-три тижні й коштувала би близько $ 4,000. Замість цього, вони пішли до Публічної бібліотеки Чикаго в рамках пробного дослідження і роздрукували копію черепа хлопчика за допомогою 3-D принтера. Модель черепа продезінфікували. Це зайняло в них тільки 12 годин і коштувало $ 20. Операція пройшла успішно.

Операція показала приклад того, як люди використовують публічні бібліотеки в нових і важливих цілях різних галузей. 

У вас зламалясь якась деталь автомобіля? Використайте 3-D сканер, щоб оцифрувати цю частину, і створіть точну її копію. Потрібно зробити дешевий прототип вашого винаходу? Щоб розробити його, Ви можете співпрацювати з фахівцем бібліотеки. Хочете зробити свій власний ювелірний виріб? Використовуйте 3-D принтер і продавайте виріб на найбільшому в світі маркеті прикрас ручної роботи Etsy.

«Йдеться  про те, щоб залучати наші знання та показати громадськості, що вони можуть використовувати їх у власних цілях», – говорить Жероун де Бур (Jeroen de Boer), співавтор майбутньої книжки «Простір для виробника в бібліотеках» (Makerspaces in Libraries). «Простір для виробника є тим місцем, де обмін знаннями здійснюється дещо по-новому». Бібліотеки все частіше ініціюють такі «простори» у різних галузях, що, по суті, є місцем для самостійної роботи, де люди можуть отримати доступ до ресурсів та обміну ідеями, а відтак створювати і винаходити різні речі.

Завдяки новій технології, бібліотеки не обов’язково робитимуть іншу справу – вони роблять ту ж роботу, тільки краще. Публічні бібліотеки в Сполучених Штатах, починаючи з ХІХ століття, завжди давали людям більший доступ до ідей. Ще до епохи Інтернету, ці ідеї могли бути знайдені в книгосховищах серед книг. У бібліотеках зберігаються колекції знань минулого, безкоштовно доступних для тих, хто володіє бібліотечною карткою. Як персонаж Метт Деймон в «Буде хороше полювання» (Good Will Hunting) лаконічно пояснив для над-привілейованого студента-випускника: «Ви вклали 150 тисяч доларів на [додаткову] освіту, хоча могли б отримати її за $ 1,50 в кінцевому підсумку в публічній бібліотеці».

Цей новий тренд відрізняється тим, що він включає в себе акцент на майбутнє. Бібліотеки, які інвестують в технології виробництва, дають постійним відвідувачам доступ до минулих і майбутніх ідей. Винахідники не повинні витрачати тисячі доларів і чекати тижнями на прототипи – вони можуть піти в публічну бібліотеку і виготовити прототип за кілька центів. Багато вчених, які працюють у бібліотеках, використовують веб-сайт Thingiverse.com; вмістилище 3-D дизайнів для завантаження та вивантаження доступне всім. Також і книжкові архіви все ще є безкоштовними, і тільки вартість користування бібліотекою може потребувати якихось витрат.

У 2013 році близько 109 бібліотек в США запропонували простори для виробника – так звані лабораторії для початківців – проте їхня кількість зростає і зростає. Деякі такі простори складаються тільки з одного 3-D принтера, наприклад, публічна бібліотека Чаттануга в штаті Теннессі так починала, і працює за невелику суму грошей (3-D принтери коштують близько $2,500, не включаючи матеріалів). Інші простори можуть потребувати витрат близько $250,000 або більше, як в публічній бібліотеці Чикаго. Лабораторії для початківців мають цифрові розробки програмного забезпечення, 3-D принтери, лазерні різаки, фрезерні верстати та вінілові різаки.

Велика частина цього обладнання в публічних бібліотеках купують коштом місцевих, федеральних і грантових внесків. Наприклад, Публічна бібліотека Портсмут в Нью-Гемпширі використала внутрішні кошти, щоб купити MakerBot Replicator 3-D принтер тиражування, і показали його на місцевому ярмарку. Брітта Шепард (Britta Shepard) та її чоловік побачили там 3-D принтер і зрозуміли, що це може перетворити їхній винахід від ідеї до готового продукту.

Вони мали патент на резервну деталь, яка мала б допомогти транспортним засобам з причепами на задній навігації, але не могли дозволити собі виготовити прототип. Він коштував їм близько $ 15,000. Замість цього вони поїхали (а це в 15 хвилинах від дому) в публічну бібліотеку Портсмут, щоб створити прототип за 15 центів.

«Америка хоче винаходити, люди хочуть щось отримати, але вони не мають грошей або часу, щоб купити 3-D принтер і калібрувати його, тому бібліотека стає найкращим місцем для цього. Будь-хто може скористатися нею», – розповідає міс Шепард. Вона знає це з досвіду.

Ні вона, ні її чоловік не є дизайнерами, але вони використовували Google SketchUp – безкоштовне 3-D-принтерне програмне забезпечення, щоб створити прототипи на комп’ютері. Зараз їхня конструкція трохи складніша і її вартість збільшилася втричі – до 45 центів.

«Бібліотеки стають більш, ніж просто колекціями – вони стають інформацією. Створення речей є новим способом для залучення до інформації», – говорить Джозеф Койвісто (Joseph Koivisto), бібліотекар Меморіальної бібліотеки Мартіна Лютера Кінга-молодшого у Вашингтоні, округ Колумбія.

Бібліотека МЛК відкрила свій власний простір виробника під назвою «The Fab Lab» тільки в травні цього року, що зробило її однією з найсучасніших в країні. У той час, як публічна бібліотека Портсмут, в якій Шепарди використовують тільки один 3-D принтер, Fab Lab у Вашингтоні виглядає наче Віллі Вонка взяв художні уроки у вищій школі. На високих чорних столах в центрі кімнати доступні одні з найбільш передових комерційних технологій моделювання. Коли я завітав туди, створення одного об’єкта якраз завершувалося. Було ще зарано сказати, що буде з цієї надрукованої форми – воно виглядало як обрамлений срібними петлями кластер. Чим би не став цей об’єкт – запатентованим прототипом або чимось зовсім іншим – це все символізує те, що всі бібліотеки можуть пропонувати – книги, які надихають, 3-D друк, який створює, і співробітників бібліотеки, які є в певній мірі ресурсом.

Зараз співробітники бібліотеки МЛК проходять навчання для роботи з новою технікою. Вони практикують, створюючи такі складні продукти, як копії клинків для лазерного вирізання знаків.

                 

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage