Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Юрченко Ірина
У горі та радості: яскраві книги про родину та сімейні стосунки
Є одне слово, у яке ми вкладаємо так багато сенсів. Когось воно зігріває та наповнює серце любов'ю, когось «жалить» безліччю болючих питань та спогадів. Родина. Так, усі ці батьки і діти, бабусі та тітки, брати й племінники. Люди, з якими ми сміємося і плачемо, радіємо і сваримося, а дуже часто і зберігаємо таємниці. Сім'я – невичерпне джерело історій, іноді щасливих і світлих, іноді моторошних та сумних. Сьогодні поговоримо по книги, у яких важливу, а подекуди і головну роль грають родини.
 
Чільна світлина – Ashley Carlton
 
«Мій дідусь був черешнею» Анджели Нанетті 
Почнемо з дитячої історії, що ставить дорослі питання.
 
 
 Тоніно має дідусів і бабусь, одні живуть в місті, а інші – у селі. Міськими розвагами хлопчика не здивуєш, інша справа – забави на природі! Бабуся Теодолінда готує найкращі у світі смаколики, а дідусь Оттавіано садить дерева і розводить птахів. Маленька, але дуже велика серцем сім'я. Їхнє життя мало чим відрізняється від життя інших людей. Повсякденні радощі змінює велике горе, а слідом за ним – нові теплі моменти. 
 
Тоніно розповідає історію своєї родини та у черговий раз нагадує, як важливо цінувати тих, хто поруч. Ця книга викличе посмішку і смуток, тепло у душі й сльозу, а головне – спогади, найсвітліші і найпрекрасніші. «Мій дідусь був вишнею» – історія, близька кожному, як спогад про канікули в селі, бабусині пиріжки і посмішку дідуся…
 
«Вбити пересмішника» Гарпер Лі
Довіра і чесність понад усе.
 
 
Історію подій у маленькому американському містечку розповідає дівчинка – шестирічна Джин Луїза Фінч. На першому плані історії – щасливе дитинство героїні, ігри з братом і другом, на другому, як величезна хмара над дитячою безтурботністю, – судовий процес над темношкірим чоловіком, якого у суді захищає батько Джин. Поки троє дітей фантазують щодо свого загадкового сусіда, батько, чесна й благородна людина, береться за завідомо програшну справу.
 
Виховна історія про маленьку, але чесну сім'ю. Про звичайного чоловіка, батька, який стає зразком моралі; про дітей, що на власні очі спостерігають переломну епоху, коли страшні людські якості поступово відходять у минуле.
 
«Маленька книжка про любов» Ульфа Старка 
Коли дива трапляються. 
 
 
Незабаром Різдво, і маленький Фред у приємному передчутті. Як і всі діти, він загадує бажання, мріє про диво і чекає на свято. Але свято Фреда буде не таким, як ми це уявляємо: він має проблеми у школі, грошей в сім'ї ледь вистачить на звичайний обід, і тато не привітає, адже він на війні. А ще перед хлопчиком стоїть серйозне завдання – зізнатися дівчині у своїй симпатії. 
 
Добра і атмосферна історія про мрії, надію і віру. Про родинне тепло та про те, що у будь-якій ситуації знайдеться місце для маленького дива.
 
«Літня книжка» Туве Янссон 
Літо нашого дитинства. 
 
 
Дівчинка Софія проводить літо з батьком і бабусею на острові. Батько постійно зайнятий, але це не біда – прогулянки та розмови з бабусею допомагають насолоджуватися літом. І жодних вам городів, прання і хатніх справ. Софія з бабусею гуляють у лісі, купаються в озерах, будують свою Венецію і проводять час, як дві подружки. Добра і світла історія має свій темний бік: Софія втратила маму і намагається навчитися з цим жити. І бабуся буде завжди поруч, щоб відповісти, допомогти і відволіктися. 
 
«Соловей» Крістін Генни 
За настроєм – протилежна попереднім книгам, але дуже важлива історія, що глибоко зачіпає. 
 
 
1939 рік, Франція. Дві сестри: В’ян – щаслива дружина і мати, яка створює своє затишне сімейне гніздечко, й Ізабель, норовлива і бунтівна дівчина, яка знову збігає з чергової школи. Кожна з них мріє про своє майбутнє, але у війни свої плани... Обставини розділять дівчат, змусивши кожну йти складною дорогою, вести власну битву. 
 
Про материнство, сестринську любов, патріотизм, ненависть, милосердя та співчуття. Про неймовірних жінок, відважних і сильних. Про страшну трагедію людства на прикладі життя однієї родини.
 
«Велика маленька брехня» Ліян Моріарті
А ось тут починаються скелети у шафі...
 
 
Меделін – впевнена у собі, досвідчена жінка, мати трьох дітей. Селеста – красуня, дружина успішного і багатого чоловіка, мати чудових хлопчаків-близнюків. Джейн – молода мати-одиначка, новенька у місті. Що пов’яже долі цих трьох жінок? Які секрети ховає кожна з родин? Книга триматиме у напрузі до останнього рядка, змушуватиме сміятися і плакати, співпереживати та не розуміти. 
 
Твір про те, що може ховатися за зовнішнім лоском. «Велика маленька брехня» говорить про безліч болючих питань сучасного суспільства: життя матері одиначки та домашнє насильство, зради чи стосунки з дітьми-підлітками… Усі ці теми нашаровуються одна на одну як сніговий ком, переплітаються між собою, доки не вибухнуть у кінці. Книга змушує думати та вчитися, як не треба. 
 
«Смажені зелені помідори в кафе"Зупинка"» Фенні Флегг
Наостанок - готуйтеся, буде дуже тепло і затишно.
 
 
1985 рік, Алабама. Домогосподарка Евелін Коуч змушена проводити вільний час у будинку для літніх людей – відвідувати свою свекруху. Там Евелін знайомиться з ще однією мешканкою будинку, і старенька Нінні Тредгуд відразу ж «падає на вухо» Коуч, розповідаючи їй про своє життя у маленькому містечку 20-х років. З ввічливості Евелін уважно слухає історію нової подруги і навіть не помічає, як сімейство Тредгуд і кафе «Зупинка» стають для неї чимось важливим і рідним. 
 
Світла історія про прекрасну родину, де любов і совість важливіші, ніж забобони, стереотипи, колір шкіри і навіть життя. Персонажі зображені настільки реалістично, ніби ти особисто їх знаєш, а роман залишає по собі найтепліші емоції. А ще – рецепт фірмових смажених зелених помідорів ;)
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage