Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кізима Олеся
Ті, що дивують та надихають
Нещодавно книжкову родину Старого Лева збагатило особливе поповнення – яскраві мінібіографії для дітей «Марі Кюрі» і «Леонардо да Вінчі». Обидва видання належать до нон-фікшн серії «Маленькі історії Великих Людей», присвяченої найвидатнішим історичним постатям із усього світу: Фернан Магеллан, Анна Франк, Нельсон Мандела, Фріда Кало, Амелія Ергарт, Чарльз Дарвін… Авторкою серії є відома британська письменниця, володарка низки нагород Ізабель Томас, творчий доробок котрої налічує близько 150 науково-популярних і художніх книг для дітей та підлітків.
 
 
«Маленькі історії Великих Людей. Марі Кюрі»
 
Її відкриття назавжди змінили фізику, хімію, медицину, археологію, палеонтологію та геологію. Вона стала першою жінкою у Європі, що здобула докторський ступінь із фізики, першою жінкою-професоркою в історії паризького університету Сорбонна, як і першою жінкою-лауреаткою Нобелівської премії (1903). Вона дотепер залишається єдиною жінкою в світі, яка отримала дві Нобелівські премії (1911)… Знайомтесь, Марія Кюрі, чиї обдарованість, допитливість, працелюбність, затятість і, без сумніву, невичерпна жага прислужитись людству вражатимуть й надихатимуть завжди.
 
 
Марія була наймолодшою, п’ятою, дитиною у незаможній родині вчителів Склодовських. У російській Польщі жінки не мали права на вищу освіту, тож здобувати її дівчині довелося підпільно – у так званому «рухомому університеті» Варшави. Живучи і працюючи у Франції, Марі разом із чоловіком П’єром Кюрі відкрила два нові хімічні елементи – полоній та радій, придумала слово «радіоактивний», а під час Першої світової війни створила «флот» вантажівок із вбудованим рентгенівським обладнанням, які називали «маленькими кюрі».  «Я належу до тих, хто вважає, що наука приховує у собі неймовірну красу. Науковець у своїй лабораторії є не лише лаборантом. Він також є дитиною перед природним явищем, що захоплює його, неначе казка», – писала Марія в одному зі своїх численних блокнотів (вони, до речі, ще досі настільки радіоактивні, що їх зберігають у спеціальному ящику, обшитому свинцем!). Власне і цю книжку – зручного формату, у промовистому «фізико-хімічному» декорі, з оригінальними малюнками у яскравій триколірній гамі – можна порівняти з нотатником-путівником, що містить найцікавіші та найвагоміші факти з життя направду Великої Науковиці.
 
 
«Життя – складне. Ну і що? Ми повинні бути наполегливими і насамперед впевненими в собі. Маємо вірити в те, що кожен із нас має дар, його лише потрібно розкрити», – і з цим висловлюванням Марі Кюрі теж неможливо не погодитись.
 
 
«Маленькі історії Великих Людей. Леонардо да Вінчі»
 
Художник, математик, архітектор, військовий інженер, скульптор, письменник, музикант… Неймовірний винахідник, чиї ідеї та здатність зрозуміти істину випереджували свій час на сотні років, а креслення біля 400 (!) придуманих машин настільки детальні, що їх можна збудувати навіть сьогодні. Він став знаменитістю ще за життя та був відомим зокрема як невиправний… прокрастинатор: «На жаль, цей чоловік нічого не зробить. Ще не почавши роботу, він уже думає, як її закінчити», – так Папа Лев Х висловлювався про митця, різнобічність талантів котрого і завоювали йому звання Генія епохи Відродження. Це – Леонардо да Вінчі, людина, яка ніколи не переставала ставити запитання і шукати відповіді на них.
 
 
Що таке чхання й позіхання, які м’язи піднімають ніздрі, а які – розширюють та звужують зіниці, чому обидва ока рухаються синхронно? Леонардо не отримував знання з книжок, оскільки не вмів читати латиною. Він вивчав живі істоти, зображуючи їх, і саме завдяки малюванню створював різноманітні машини та пристрої, сподіваючись зімітувати природу, адже «художник – це володар усіх людей і предметів». Фреска «Тайна вечеря», портрет «Мона Ліза», картини «Мадонна в скелях» та «Іван Хреститель»… До наших днів вціліло лише декілька робіт да Вінчі, однак збереглося майже 600 ескізів й малюнків серед записників, що налічують біля 7000 (!) сторінок.
 
 
…Іноді генії досягають найбільших результатів, коли вони найменше працюють. Чи не в цьому й полягав секрет Великого Леонардо да Вінчі Підморгує?
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage