Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Дронь Артур
Террі, який поруч. До дня народження Пратчетта
Він упізнаваний, як його книжки. І водночас так сильно від них відрізняється. Террі Пратчетт не зраджував своєму фірмовому темному стилю і чорному капелюхові. А от книги писав кольорові. У художньому сенсі. Письменник вигадав безліч цікавих і загадкових героїв, видав більше сорока книг легендарної серії «Дискосвіт», створив цілий всесвіт для мільйонів читачів. А ще — подарував веселці іще один колір. 
 
Сьогодні в одного з найвідоміших фентезі-письменників — День народження. Террі Пратчетту виповнилося б 73 роки! Пропонуємо присвятити це 28 квітня особливому письменнику та його кольоровому світові. 
 
СПЕРШУ БУЛИ ПРОБЛЕМИ ЗІ ШКОЛОЮ ТА ЛЮБОВ ІЗ КНИГАМИ
 
«Я успадкував від батька добре почуття гумору як компенсацію за слабкий сечовий міхур, низький зріст та схильність до облисіння»
 
Серія книжок Террі Пратчетта обкладинка
4,360 грн3,706 грн
У КОШИК Icon
Теренс Девід Джон (для вас просто Террі) Пратчетт народився 28 квітня 1948 року у Біконсфілді. Це у Великій Британії. Батько Террі працював механіком, а мати — секретаркою. Батьки забезпечили сину найкраще, яке могли, дитинство та подарували важливі для нього на все життя спогади. Адже про батька Террі згадував доволі часто. Про його давні історії, про війну в Індії, про дідуся, який прожив чи то 96, чи то 94 роки.
 
Зі школою у юного Пратчетта складалось не надто добре. У молодших класах навчання його не цікавило, а директор лише тиснув на хлопця. Він завжди казав, що з Террі у майбутньому нічого не вийде, чим дуже ображав, але й мотивував хлопця. (Цікаво, що той директор сказав би кількамільйонному фан-клубу Пратчеттоманів!)
 
Та, мабуть, найцінніше, що Пратчетт взяв із собою з дитинства у доросле життя — це любов до книжок і читання. Спершу йому читала і розповідала казки мама, а згодом хлопець уже сам брав із бібліотеки книги і зачитувався ними вечорами. Ну, і ранками…. Гаразд, і обідами теж. Словом, Террі читав дуууже багато!
 
У 13 років Пратчетт написав своє перше оповідання. А в 15 отримав перший гонорар. Хлопець купив собі за нього друкарську машинку і вирішив, що обов’язково стане письменником.
 
 
ПОТІМ БУЛА ЖУРНАЛІСТИКА
 
Шлях Пратчетта до літератури пролягав через журналістику. Він працював кореспондентом газети «Bucks Free Press». Террі згодом розповідав, що робота журналістом багато чого навчила. Насамперед працювати швидко і багато. А ще показала, що творчих книз не існує. Коли через годину обов’язково потрібно здати матеріал, то ти безсумнівно його таки напишеш.
 
Спершу Пратчетт намагався поєднувати журналістику і письмо. Як і буває з талановитими людьми, йому це вдавалося. Молодий автор писав твори для дітей, підписуючись псевдонімом «дядько Джим». А у 1971 році Террі видав свій перший роман із власними ілюстраціями. Це була історія про маленьких створінь, які жили на килимі. Та зі справжнім успіхом письменник почав знайомитись лише через десятиліття. У 1983 році Пратчетт написав гумористичний фентезі-роман «Колір магії». Написав – і його одразу видали.
 
А ТОДІ ПОЧАЛОСЯ ЩОСЬ НЕЙМОВІРНЕ…
 
У книзі «Колір магії» Пратчетт висміяв фентезійно шаблони та банальності. Спародіював відомі раніше книги. Словом, зробив одним з головних елементів твору те, чого жанру фентезі часто не вистачало. Гумор.
 
Цією книжкою Пратчетт заклав основу такої довгої історії, що триває вона і досі! Адже фентезійні романи Террі уже майже сорок років перекладають різними мовами, видають у нових країнах, екранізують, а головне — безперервно ними зачитуються! А саме в книзі «Кольорі магії» Пратчетт уперше відкрив читачам «Дискосвіт».
 
ЩО ТАКЕ «ДИСКОСВІТ»?
 
Це легендарна і дуже велика серії книг Террі Пратчетта. Вигаданий Террі світ — плоский. Він має форму диску, що опирається на чотирьох слонах, які стоять на величезній черепасі. На Диску немає понять про сторони світу, але є чотири материки; Край, з якого стікає вода і розпорошується в космосі; та незліченна кількість найрізноманітніших персонажів.
 
Загалом Пратчетт написав 41 роман серії «Дискосвіт». А окрім цього, ще збірки оповідань, карти всесвіту та книги про сам вигаданий всесвіт.
 
 
Серія книг «Дискосвіт» принесла Пратчетту світову популярність, неймовірні продажі, любов сотень тисяч читачів і здійснення своєї мрії. Фентезі Террі читачам полюбилось одразу. Вони побачили, що це письмо — особливе. Воно наповнене тонким і дотепним гумором та розповідає про щось фантастичне, але торкається важливих у нашій реальності тем. Воно розповідає про неіснуючих героїв та світи, але водночас цілком і повністю про нас. 
 
«Дискосвіт» — справа усього життя Террі Пратчетта. Практично щороку він писав по дві книги серії. Створив декілька підциклів серії та ще більше розширив світ. Згодом персонажів Пратчетта було вже стільки, що він створив спеціальну базу, де описав головні особливості та інформацію про кожного героя. 
 
І ЗГОДОМ ЦЕ НЕЙМОВІРНЕ ДІЙШЛО ДО НАС
 
На початку 2017 року «Видавництво Старого Лева» анонсувало видання книжок серії «Дискосвіт». Ось уже чотири роки книги Террі Пратчетта отримують нові переклади та одягаються в нові обкладинки. 
 
Спочатку Старий Лев видав найперший роман серії — «Колір магії». А зараз у видавництві вийшло уже 18 книг Пратчетта! Найновіша — роман «Крадій часу», який завершує підцикл про одного з найцікавіших персонажів Пратчетта — Смерть.
 
Навколо видання цієї серії Старий Лев об’єднав велику і професійну команду. Романи Пратчетта перекладали українською Юлія Прокопець, Олександр Михельсон, Ольга Любарська, Оксана Самара, Анастасія Коник, Ірина Серебрякова, Вікторія Михайлова, Марта Госовська, Ольга Бєлова та Віктор Морозов. А художнє оформлення кожної книжки створила творча майстерня «Аґрафка». Романа Романишин та Андрій Лесів розробили дизайн усієї серії, і кожна нова книга дотримується загального стилю циклу й водночас зберігає свою індивідуальність, є унікальною.
 
Навіть зараз, коли ви читаєте цей матеріал, Старий Лев уже працює над виданням наступних книг Пратчетта (на які триває передплата). А 18 уже виданих книг, звісно ж, із нетерпінням чекають, щоб ви їх відкрили!
 
І ТЕПЕР ВІН ЗАВЖДИ ПОРУЧ
 
У 2007 році в Террі Пратчетта діагностували рідкісну форму хвороби Альцгеймера. Письменник відкрито говорив на цю тему і розповідав про труднощі, які спричиняє хвороба. А ще — жартував про неї так, як може лише Террі Пратчетт.
 
Писати йому ставало дедалі важче і згодом довелося користуватись програмами розпізнавання мови або працювати разом із помічником. Відколи Пратчетт захворів, він зумів написати іще кілька книг, які стали бестселерами, дати багато інтерв’ю, а також пожертвувати мільйон доларів у фонд боротьби з хворобою Альцгеймера. А 12 березня 2015 року офіційно повідомили, що Террі Пратчетт помер. Та письменник — одним із найвідоміших героїв якого був Смерть, що любив котиків та хотів помогти людям, — не може просто померти. Точно не в загальноприйнятому значенні цього слова.
 
 
Пратчетт більше не дає інтерв’ю, не пише нових книг і не з’являється на людях в улюбленому капелюсі. Але він все одно завжди поруч. Адже надто великий спадок залишив. Надто багато зробив.
 
Террі залишив свій незабутній гумор, яким залюбки ділиться із кожним, хто відкриває книги чи переглядає його виступи. Залишив свій «Дискосвіт», а це щось таке, за що взагалі неможливо віддячити. Завдяки всім цим речам Террі завжди поруч. А щоб іще раз це собі нагадати, пропонуємо декілька добірок з нагоди Дня народження батька «Дискосвіту».
 
ЕКРАНІЗАЦІЇ ТВОРІВ ПРАТЧЕТТА
 
1. «Колір магії» (Terry Pratchett's The Colour of Magic), 2008 року, – Двосерійний телевізійний фільм за мотивами перших книг серії «Дискосвіт». Режисером стрічки став Вадим Жан, а сценарій разом із ним писав сам Террі Пратчетт!



2. «Добрі передвісники» (Good Omens), 2019 року, – мінісеріал-екранізація однойменного роману Террі Пратчетта і Ніла Ґеймана. Сценарій для проєкту написав сам Ґейман, а режисером виступив Дуґлас Макіннон.
3. «Варта» (The Watch), 2021 року, – британський телесеріал за мотивами підциклу про Варту. Режисер серіалу — Крейґ Вівейрос, а участь у підготовці цього проєкту, яка тривала ще з 2014 року, брав і сам Террі Пратчетт, і його донько Ріанна.


 
ЦІКАВИНКИ ПРО ТЕРРІ
 
1. У 2009 році королева Єлизавета ІІ надала Пратчетту титул лицаря.
Сер Террі навіть замовив собі кований меч, щоб відповідати новому статусу.
 
2. Пратчетт так і не здобув вищої освіти. Він залишив школу й одразу почав працювати, а до навчання більше не повертався.
 
3. У 2003 році у британський рейтинг «Кращі книги за версією BBC» увійшло одразу 15 творів Пратчетта.
 
 
4. Першим, хто взяв у Террі інтерв’ю, став ще один відомий британський письменник Ніл Ґейман. Згодом автори разом написали книгу «Добрі передвісники», а їхня міцна дружба тривала аж до смерті Пратчетта.
 
5. Після новини про смерть Пратчетта, його прихильники створили інтернет-петицію до Смерті із вимогою повернути улюбленого письменника. Цю петицію підписали кілька десятків тисяч людей.
 
ЦИТАТИ ТЕРРІ ПРАТЧЕТТА
 
***
«Життя — не більше, ніж просто звичка»
 
***
«Слова — лакмусовий папірець, що визначає тип розуму»
 
***
«Якщо ви не перетворите своє життя на історію, ви просто станете частиною історії когось іншого»
 
***
«Час — це наркотик. Занадто багато його вбиває вас»
 
***
«Місце, де тобі комфортно залишити свої речі, повісити пальто, капелюх, — і є твій дім»
 
***
«Той, хто створював людей, ким би він не був, припустився у своїх розробках однієї великої помилки. Люди так і прагнуть стати на коліна»
 
***
«Будь-яка випадковість — всього-на-всього лише частина задуму більш високого порядку»
 
***
«Слово «сусід» означає людину, яка готова півжиття судитися через дводюймову смужку землі»
 
***
«Оподаткування, панове, дуже схоже на молочне тваринництво. Головне завдання: максимум молока при мінімумі мукання»
 
***
«Кінець світу настане саме тоді, коли люди забудуть про особисту відповідальність»
 
 


Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage