Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Терапевтичний собака: налаштування на розчитування
Марічка Удуд – про власний досвід читання для тварин і практику залучення до читання терапевтичних собак у США.
 
*** 
 
Що може бути незвичного у візиті до дитячого лікаря? Нічого, окрім тривалого чекання. Надокучливість, обмежена діяльність, пасивність, щонайкраще доступний настінний екран, що транслює дитячі мультфільми. Здебільшого все це я разом із сином, та й кожен з нас, пізнали під час чергового щорічного візиту до педіатра. Чотирирічне тоді дитя нудилося, надокучало своїми викидами емоцій, післяшкільним станом втоми, та зрештою невмінням контролювати себе, що зумовлене віковими особливостями. Однак в цей раз мого сина славно і беззаперечно відволікла терапевтичний собака. Застосована практика читання для/з собакою наділена доволі обширним спектром переваг і позитивних впливів, та й локалізації застосування теж вражають.
 
Спершу про історію програми під назвою «Лапки, що читають» (READing Paws). Відштовхуватимемося від основи основ – команд зареєстрованих власників терапевтичних собак. У листопаді 1999 року, на базі об’єднання Intermountain Therapy Animals штату Юта (США), перша за своїм типом програма була представлена в бібліотеці Солт-Лейк-Сіті (Salt Lake City), а через рік успішно введена до шкільної освіти. Собак програми READ можна описати як дресированих, зареєстрованих та сертифікованих тварин з надання терапії. Такі песики допомагають розвивати любов до читання своєю тихою присутністю поруч. Наразі близько 1 300 терапевтичних команд працюють у школах та бібліотеках. «Ми першими вибудували модель навколо ідеї удосконалення навичок читання та спілкування, а також поставили ціль посилити любов до книжок у дітей. Безцінно бачити повні ентузіазму нетерпеливі погляди маленьких дітей, які читають своїм собакам у час терапевтичних годин», – каже Кеті Клоц, виконавча директорка READ.
 
Кожен собака та його власник проходять спеціальну процедуру апробації. Собак оцінюють за їхнім темпераментом та характеристиками взаємодії з дітьми, а власників перевіряють за показниками поводження зі своїм песиком. Собаки, які беруть участь у програмі, проходять навчальний курс. Вони повинні демонструвати основні навички слухняності, бути здоровими, вміти заходити в ліфти і демонструвати звуковий темперамент. Існують також спеціальні сервіси сертифікованих дресирувальників. «Собаки просто люблять людей. Вони люблять погладжування та обережні торкання рукою людини. Вони просто насолоджується роботою і продовжують її виконувати, допоки це можливо», – діляться своїми відчуттями власники терапевтичних собак. 
 
Що ж відбулося далі під час нашої з сином зустрічі з терапевтичним собакою? Зважаючи на те, що мій син був тоді у дошкільному віці й тільки розпочинав читати, то запропоновану на вибір книжку прочитала для нього напарниця собаки – старша жінка. Її спокою та виваженості можна добряче подивуватися. З маленького темно-червоного возика, заповненого дитячими книжками, дитина вільна витягнути те, що їй припаде до ока – доволі простий вибір за формою, товщиною, кольором або попереднім читацьким досвідом. Дивовижний план для проведення часу в очікуванні візиту до лікаря. Така діяльність відразу усуває поганий настрій та наповнює позитивом. 
 
Читання для собаки корисне для психічного здоров’я дітей. Згідно з дослідженнями UK Department for Education’s Reading for Pleasure Report, лише шести хвилин читання в день може бути достатньо, щоб зменшити стрес на 68%. Такий стан занурення у сюжет уповільнює серцебиття, полегшує напругу в м’язах і допомагає маленькому читачеві відчути себе спокійнішим та розслабленим.
 
Закономірно, що більшість дітей насолоджуються читанням і не потребують великого заохочення. Однак, якщо вони переборюють себе в процесі розчитування, то їхня впевненість та мотивація швидко дрібніють. Це відразу запускає руйнівний цикл, в якому здатність до читання лише погіршується. Якщо ж заглибитися в категорію переваг такого типу читання, то можна беззаперечно ствердити про покращення самооцінки, зниження артеріального тиску та поліпшення загального самопочуття. Діти стають більш ентузіастичними, співчутливими, емоційно врівноваженими і менш тривожними.
 
Метод читання вільний від коментарів та критики покращує навички грамотності молодого читача. Читаючи для собаки, дитина зустрічає пильну і спокійну авдиторію, може поглядити і притримати руку на тілі тварини. В результаті читання відбувається природньо і невимушено. Собака створює заспокійливе, некритичне середовище, в якому нікому протистояти допущеним помилкам. Зважаючи, що співжиття з домашнім улюбленцем популярне, таке читання доволі просто застосувати вдома. Діти можуть читати собаці безперестанно. Більш досвідчені читачі можуть експериментувати з інтонацією та тонами голосу.
 
Фото – Nemours Children's Hospital
 
Фото – Nemours Children's Hospital
Попри благотворну атмосферу та зростання інтересу до читання, показники та докази досліджень такого випливу досить скупі. Стаття «Діти, що читають для собак: систематичний огляд літератури, проведений Холлом, Джі, та Міллсом» демонструє певні результати покращення рівня читання, але докази не є достовірними. Очевидно, що зацікавлення до читання для терапевтичних собак зростає завдяки тематичним дослідженням.
 
Програм читання для собак є безліч, зокрема Faithful Friends Animal Society, PAWS for People (PAWS), Pet Partners, Therapy Dogs International. До прикладу, на сайті PAWS for people пропонують програми для дітей, дорослих, людей з особливими потребами, також антистрес-програми. У найближчій місцевій бібліотеці зазвичай теж пропонують години читання для собак. Звісно, що вони плануються за обмеженим графіком та індивідуально для кожної окремої дитини. «На кожному сеансі собака та вихователь сідають на підлогу, покриту ковдрою, в кутку шкільного медіа-центру або в бібліотеці. Собака або дитина обирає книжку, розгортає її та починає читати», – так описує процес засновниця та виконавча директорка Brooklyn’s Good Dog Foundation Рейчел МакФерсон.
 
З короткотривалої сесії читання користь, яку отримує дитина, невичерпна. Це чудовий спосіб зміцнити рівень впевненість у собі та покращити навички публічних виступів. Як і будь-який підхід, читання для терапевтичного собаки не є панацеєю, але налаштовує на різноманітне і збагачене мовне середовище. Терапевтичні тварини несуперечливо демонструють, що коли ми поважаємо та піклуємося про них, вони збагачують нас радістю та милосердям, наповнюють відносини змістом та сенсом. 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage