Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Старий Лев
TED-talk: 5 відео про любов до літератури та користь від читання
Коронавірус COVID-19 сколихнув увесь світ та змусив кожного замислитися про власне здоров’я та безпеку. Чи не найкращий спосіб вберегти себе та людей навколо – залишатися вдома. Та як цікаво і корисно провести час під час карантину? Звісно, за читанням книжок. Якщо ви та ваші малята полюбляєте читати – тоді вам точно варто зазирнути в онлайн-книгарню Старого Лева за новенькими книжками. А якщо ні – то саме для вас ми зібрали кілька захопливих історій від спікерів TED-конференції про те, як зацікавити себе і дітей літературою та чому книжки можуть змінити ваше життя на краще.
 
Ліза Бу: Як книжки можуть відкрити наш розум
 
Що робити, якщо ваші мрії на збуваються? Де набиратися сил та натхнення для нових звершень? У книжках – переконана спікерка цього виступу Ліза Бу. Коли дівчина переїхала у США, вона почала шукати своє місце у цьому світі. І допомогли їй у цьому книжки. Ліза каже, що саме завдяки літературі можна розширити межі свого розуму, змінити уявлення про себе та світ і знайти власний шлях.  Принаймні, саме так сталося з нею.
 
«Книги відчинили мені чарівну браму для зв'язку з людьми минулого і теперішнього. Я знаю, що більше ніколи не буду самотньою чи безпомічною. Саме завдяки книгам я сьогодні тут, щаслива, знову маю життєву мету і ясний погляд на життя. Тож нехай книжки завжди будуть з вами», – каже Ліза.
 
 
Майкл Берут: Яким зробити дизайн бібліотек, щоби діти захотіли там читати
 
Коли Майкла Берута – партнера дизайнерської компанії «Pentagram», засновника сайту «Design Observer» та викладача Єльської школи – попросили розробити дизайн логотипу для публічних шкільних бібліотек, він не здогадувався, що так почнеться багаторічний проєкт, який повністю його поглине. «Я хотів, аби бібліотеки перестали сприймати як старі та затхлі місця, що набриднули всім … Це мало бути щось нове і цікаве, а не нудна бібліотека», – розповів Майкл.
 
У свої подекуди веселій розмові на TED-конференції Майкл згадує про спроби створити магічні простори шкільних бібліотек, де черпатимуть натхнення новій й нові покоління дітей.
 
 
Джошуа Праґер: Мудрість від великих письменників на кожен рік життя
 
Хоча всі ми різні, втім здебільшого наші життя мають однакові етапи.  Саме ці найпопулярніші життєві історії та ситуації лягають в основу книг, які всі ми так любимо. «У всіх нас – у вас, у мене, у героїв книг –  вік так чи інакше, починаючи від народження, збільшується за певним принципом: через радощі і заборони у дитинстві, дорослішання і розчарування в підлітковому віці, розкриття себе і важливі події в дорослому житті, визнання і смиренність в старості. Життя дещо шаблонне, і у всіх ці шаблони схожі».
 
У цій зворушливій розмові журналіст Джошуа Праґер досліджує етапи людського життя за цитатами Нормана Мейлера, Джойса Керол Оутс, Вільяма Тревора, Джорджа Байрона та інших відомих письменників. «Книги розповідає нам про те, ким ми були, ким є та ким будемо», – вважає Джошуа.
 
 
Елвін Ірбі: Як надихнути дітей стати затятими читачами
 
За даними низки дослідницьких організацій, значна частина людей не читає навіть однієї книжки на рік. Але ситуація в деяких регіонах світу ще гірша – багато дітей і дорослих взагалі не вміють читати. Як боротися з неписьменністю та привити любов до книг дітям – розповідає Елвін Ірбі. Елвін – вихователь, комік та автор. Окрім своєї основної діяльності, він докладає чималих зусиль, щоби зробити навчання, й читання зокрема, актуальним та захопливим. У своєму виступі він пояснює проблеми з читанням, з якими стикаються багато чорношкірих дітей, і розповідає, що можуть зробити вихователі, аби допомогти усім дітям відкрити для себе світ літератури.
 
«Як суспільство, ми формуємо читацький досвід у дітей так, ніби розповідаємо якісь жарти у церкві. А потім ми дивуємось, чому так багато дітей не читають. Педагог та філософ Пауло Фрейре вважав, що навчання завжди повинно бути двостороннім. Учнів не треба вважати «порожніми чашами», які слід наповнити знаннями. Учні – це співавтори знання», – вважає Елвін.
 
 
Енн Морґан: Рік читання книг з усіх країн світу
 
Вважаєте, що прочитати кілька книг на рік – це добрий результат (так, добрий J)? Тоді розповідь письменниці та блогерки Енн Морґан вас вразить! Свого часу Енн вважала себе старанною читачкою, аж поки не збагнула, що на її книжковій полиці здебільшого книжки американських та англійських авторів, але вкрай мало англомовних текстів від письменників з інших куточків планети. Тому вона поставила собі амбітну мету: протягом року прочитати по одній книжці з кожної країни світу. Тепер вона закликає інших читати перекладені твори, а видавців ще інтенсивніше докладатися до перекладу іноземної літератури.
 
Ось як говорить Енн про результат свого експерименту: «Я не маю на увазі, що отримати цілісне уявлення про країну можна, просто прочитавши одну книжку. Але вкупі взяті оповідання, які я прочитала того року, зробили мене більш сприйнятливою до багатства, різноманітності і складності нашої чудової планети. Здавалося, що оповідання зі всього світу й люди, які доклали зусиль, щоб допомогти мені їх прочитати, зробили ті країни реальними для мене».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage