Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Удуд Марія
Сміливі рішення: найцікавіші книжки-картонки, видані 2017 року у світі
Щорічно видавничий світ дивує все більше, розвивається глибше і ширше. Щоразу з більш гучними викликами друкуються видання для найменших читачів. Що ж погляньмо на книжки-картонки для немовлят та малюків минулого 2017 року. Чи суголосні вони із запитами батьків та суспільними змінами, чи просто вражають своєю зухвалістю та дивакуватістю?
 
Найзухвалішою та найвражаючішою можна назвати картонку «Що хоче дитятко?» японської проектної групи Tupera Tupera. Такий собі псевдонім від двох засновників Татсуя Камеяма (Tatsuya Kameyama) і Атсуко Накагава (Atsuko Nakagawa), які співпрацюють разом з 2002 року. Їхні арт-роботи здобули кілька нагород, зокрема 2012 Japan Picture Book Awards Readers’ Prize та 2014 Prix du Livre Jeunesse Marseille за «Shirokuma no pantsu» («Polar Bear’s Underwear»). 
 
Форма (!) книжки відразу привертає увагу – кругла, а не звично квадратна чи прямокутна. Чи зручно тримати в малючих руках тарілкоподібне видання варто задуматися, проте крутити-вертіти ним звісно буде неабияк практично та зручно. Чому ж дитина потягне з полиці саме цю книжку при наявному виборі з десятка-другого? Причина буде простою – вона зголодніла. Зголодніла за материнським молоком. Книжка-присвята матерям, які годують грудьми, а не різноманітними сумішшями, є дещо контроверсійною як для малих читачів, так і для батьків, що звикли сприймати цю тему табуйованою та закритою. Також присвята істинній магії зростання дитини серед простих, професійних, та відверто чесних ілюстрацій.
 

 
Шикарне видання Боббі та Джейн Джорджів (Bobby and June George) «Моя перша книжка патернів» пояснює існування одного елементу та цілого патерну. Будучи засновниками Монтессорі фундації для дітей «Baan Dek», вони пропонують випереджувальний крок у вивченні геометричних форм. У співпраці з ілюстратором Бойоун Кім (Boyoun Kim) дитячому оку презентують патерни в нагромаджений (кумулятивний) спосіб. Розпочинаючи з найпростіших компонентів, до прикладу – зі зигзага, завершуючи великою сукупністю зигзагів, що утворюють шеврон, наймолодшим пропонується прикладне пояснення терміну «патерн». Смужки, горошок, шеврон, картатість і багато іншого можна розгледіти на сторінках першої «патернової» книжки, що іменує речі довкола малюків. 
 

 
Видання 1950 року, відтворене у 2017-му. Приголомшливий та спокійний текст «Тихої гучної книжки» від авторки Маргарет Вайс Браун, відомої твором «На добраніч, Місяць».  Нестандартна стара дитяча книжка з неповторними ілюстраціями Леонарда Вайсгарда, відомого найпершими кольоровими ілюстраціями «Аліси в Країні Див», насичує проникливою солодкістю історії з вираженою естетикою первинних кольорів та сміливою графікою. 
 
 
Ми зустрічаємо «Мафіна, маленького собаку, який все чув»; він прокидається посеред ночі від «дуже тихого шуму». Маффін намагається знайти джерело тихого шуму, де й розпочинається гра у здогадки. Історія проголошує велич цікавості, буття, уважності до світу в найбільш делікатних та чудових його деталях.
 
«Це був дуже тихий шум. Такий тихий, наче хтось їсть смородинове желе. Такий тихий, наче маленьке кошеня хлепче молока. Тихий, наче крила птаха розтинають повітря».
 
 
Про квантову фізику не чули? Чули, чули. І дітям корисно буде почути. «Дитя полюбляє квантову фізику» від Рус Спіро та Ірене Чан захопить як експертне око, так і досить просто залучить малих читачів до гри з кошенятами Шредінгера (а це ще хто?). Чи може кіт пробудитися і заснути одночасно?  Візуально красиві ілюстрації, які стимулюють цікавість, збагатять лексичний запас малюків.
 
Друга з серії «Дитя полюбляє…» рекомендована для поширення концепцій науки серед найменших читачів; для педантичних матусь та татусів, які хочуть розділити свою любов до науки з дітлахами; для батьків, які спрямовують своїх новонародженців до Гарварду вже зараз; а також для неформальних тіточок і дядечків, які шукають «ой-розумний» подарунок для дитини. 
 

 
Перші півроку-рік діти не вимовляють чітких слів. Дитина знає, чого вона хоче, але поки не може сказати. За допомогою вкладок, що точно демонструють руховий знак, «Мої перші дитячі знаки» від Філа Конігліаро та Тае Вон Ю (Phil Conigliaro, ill. Tae Won Yu) допоможе батькам і дітям вивчити вісім важливих слів: «все зроблено», «молоко», «їсти», «більше», «дякую», «ванна», «допомога» і «ліжко». Потрібно лише потягнути вкладку, продемонструвати руховий знак, і промовити слово. Дитина осягне найпростіші жестові ази у найкоротші терміни, а батьки збагатяться розумінням світу дітей та… міжнародними знаками мови жестів людей із вадами слуху.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage